1901´den 1936´ya kadar zaman zaman kesintili olarak yayımlanan Fransız resimli hiciv dergisi L´Assiette au Beurre´ün bu özel sayısında, Sultan İkinci Abdülhamid´in yanı sıra Tahsin Paşa ve Arap İzzet Halo Paşa gibi sultana en yakın isimler de bürokraside artan rüşvet ve Türkiye´de yaşanan Ermeni olayları temalı karikatürlerle eleştirilmiştir.
Fransız Katolik çevrelerindeki etkisi ile tanınan Fransız hiciv yazarı Leon Broy´un, Sultan İkinci Abdülhamid´e ve sultanın ´zorbalıklarına´ kayıtsız kalan Avrupalı devletlere karşı kaleme aldığı hakaretamiz bir eleştiri yazısıyla başlayan özel sayının tamamında Sultan İkinci Abdülhamid karşıtı karikatürlere yer verilmiştir. *Sırtı alt bölümünden yaklaşık yarısına kadar hafifçe açılmıştır.
İçerisinde "Tamirden Sonra Rumeli Hisarı - Foto: Ferit Can (Mayıs 1959)" ve "Anıt Kabirde Tarihî Merasim (Kasım 1959)" başlıklı iki adet dergi eki mevcuttur.
Nilüfer, 1886 1891 tarihleri arasında Bursa’da yayınlanan edebiyat ve sanat dergisidir. Dergiyi çıkartan isim, Feraizcizade Mehmet Şakir’dir. Memleketin farklı bölgelerinden çok sayıda şiir ve takdir ifade eden mektup gönderilen derginin sadece Bursalılar tarafından değil Osmanlı Devleti’nin sınırları içindeki diğer vilayetlerde de edebiyat meraklıları tarafından ilgiyle takip edildiği anlaşılmaktadır. Derginin geniş bir yazı kadrosu vardır. Edebiyat meraklılarının gönderdikleri şiirlerin yanı sıra derginin sahibi Feraizcizade Mehmet Şakir, Recep Vahyî, Ağlarcazade Mustafa Hakkı, Hersekli Arif Hikmet gibi isimlerin eserleri yayınlanır.
Reşat Ekrem Koçu, İstanbul´un fethinden başlayarak kendi deyişiyle "İstanbul´un bir kütüğünü" meydana getirmek istemiştir. İstanbul´un mimari, tarihi, coğrafi, edebi ve sosyal hayat tarihine dair her türlü konuyu ele alan detaylı bir ansiklopediyi meydana getirmeye başlamıştır ancak bitirememiştir. Fasiküllerin kapaklarında ihtiva ettiği konuya ilişkin Cami, saray, devlet adamı, sanatçı, sosyal hayattan şöhretlere ait çeşitli ressamlara çizdirilmiş, çizimler yer almaktadır. Fasiküllerin içinde de yer alan görsellerde klişe kullanılmamış ressamlar tarafından yer alan çizimler kullanılmıştır. İlk yayını 1944´de yapılmaya başlanan İstanbul Ansiklopedisi´nin 1951 senesine kadar devam eden yayın hayatı, maddi zorluklar nedeniyle durmuştur. Yedi sene süren bir aranın ardından, 15 cilt olarak yayınlanması planlanarak yayın hayatına 1. fasikülden tekrar başlamış ve 173. fasiküle kadar devam eden yayın aynı sebepten bir defa daha durmuştur. Yayını ikinci defa duran İstanbul Ansiklopedisi, Reşat Ekrem Koçu´nun iki sene sonra vefat etmesinin ardından tamamlanamamıştır. *Fasiküllerin sayfa kenarları yıpranmıştır ve bazı sayfalar sırttan ayrılmıştır.
Nazım Hikmet´in 11 Mayıs 1950 tarihinde başladığı açlık grevi üzerine Nazım Hikmet´in sesini duyurmak maksadıyla M. Fahri Oktay tarafından çıkarılan derginin tüm sayıları... Düzmece bir davayla 15 yıl hapse mahkûm edilen Nazım Hikmet´in sesini duyurabilmek ve bir kamuoyu desteği yaratabilmek amacıyla çıkarılan bu dergi, bir şairin sağlığında, onun adını isim olarak kullanan ve yalnızca onun hürriyeti mücadelesine odaklanan bir dergi olarak tarihe geçmiştir. Toplamda 10 sayı yayımlanan dergi, aynı zamanda uzun süredir gazete ve dergilerde yasaklı olan Nazım Hikmet´in, şiirlerini kendi adıyla yayımlamaya başladığı bir yayın olmuştur.
Şehbal, ünlü Türk musiki alimi Hüseyin Sadeddin Arel tarafından çıkarılan ve görsel zenginliğiyle birlikte edebî, fikrî ve kültürel faaliyetleri bakımından da yüksek düzeyli bir dergi olup, sosyal hayatın hemen her yönüne ilgi göstermiştir. Derginin yazar kadrosunda ise Halide Edib Adıvar, Halit Ziya Uşaklıgil, Tevfik Fikret ve Orhan Seyfi Orhon gibi Türk yazınının önemli ve etkili isimleri yer almıştır.
Dış kapağı ayrıktır.
Çivi Gazetesi: 1 Haziran-15 Kasım 1978 (25 Sayı) - Çivi dergisi: Kasım 1978-15 Temmuz 1979 (26-58. sayılar) & Temmuz 1979-Mart 1980 (59-93. sayılar)... Dergi ciltlerinden birinin sırtı haliyle.
Batılı düşünürlerin felsefe, sosyoloji, psikoloji ve mantık ile ilgili eserlerinin, Türk düşünürleri üzerinde etkili olmasını sağlayan; Batı felsefesinin Türkiye’ye girmesine vasıta olan süreli yayınlardan en dikkat çekeni olan Felsefe Mecmuası, 1913 yılında Baha Tevfik tarafından çıkarılmıştır...