Anasayfa / Müzayedeler / PHEBUS /
Lot : 155
Lot : 155
Kategori : Efemera
Sultan İkinci Abdülhamid'in Selanik Sürgünü Esnâsında Yanında Bulunan Kızı Şâdiye Sultan'ın Babası Sultan Abdülhamid'e ve Kendi Hayatına Dâir El Yazısıyla Osmanlıca Hatıratı, 75 sayfa, 15x22 cm

Sultan İkinci Abdülhamid'in kızı Şadiye Sultan'ın "Hayatımın Acı ve Tatlı Günleri" ve "Babam Abdülhamid Saray ve Sürgün" başlığıyla neşredilen hatıratının kendi el yazısıyla müsveddesidir. Şadiye Sultan, babası Sultan Abdülhamid Han'ın tahttan indirilip Selanik'e sürgüne gönderilmesini, aralarındaki ilişkiyi, yaptığı evlilikleri, kızıyla yaşadıklarını ve Türkiye'ye dönüşünü anlatmaktadır.  "Ben, babamı hiçbir zaman padişah olduğu için sevmedim. Hayatımın baharında kalbimin bütün mevcudiyetiyle ve derin bir aşkla babamı sevdim. O sevgidir ki, işte bana bunları yazmak hissini veriyor.", "Ey benim bütün mevcudiyetimle perestiş ettiğim babacığım! Sen benim hayatımın ruhu gönlümün kalbimin hüsn-i saadeti her şeyim sen değil miydin? Sana derin aşkla bağladığım kalbimi senin hayatında kimse yıkamadığı gibi madame'l-hayat [hayat devam ettiği sürece] sesin kulağımda hayâlini her dakika gözümün önünde en son dakikama kadar hıfz edeceğim.  [Şâdiye Sultan'ın hatıratından]"

Lot Detayları

Şâdiye Sultan, Sultan İkinci Abdülhamid ve Emsalinur Hanım'ın çocuğudur. 1887'de doğmuştur. Musiki ile ilgilenmiş sarayda özel dersler almıştır. Aralım 1910'da Duyun-ı Umumiye'de başmüdür Fahir Bey'le evlenmiştir. Tek çocukları Samiye Hanımsultan 1914'te doğmuştur. 1924'te hanedanın yurtdışına sürülmesiyle birlikte kızıyla birlikte Fransa'ya gitmiştir. 1931'de Paris'te eski büyükelçi Reşad Halis Bey'le evlenmiştir. 1953'te Türkiye'ye dönen Şadiye Sultan İstanbul'da Cihangir'de yaşamıştır. 90 yaşında vefat etmiştir, mezarı Sultan Abdülhamid'in de kabrinin bulunduğu Divanyolu'ndaki II. Mahmud türbesindedir. 


Phebus Hakkında
“Phebus Müzayede Evi, alıcılar ve satıcıları online ortamda bir araya getiren bir açık artırma platformudur.”
Bizi Takip Edin
Copyright © 2020 PHEBUS Müzayede