"Atatürk; heyet vekillerine söyleyin, bu teşekkülü himaye etsinler, buyurmuşlardı..."
Atatürk´ün vefatı sırasında yanında bulunan doktoru, 1930 - 1932 yılları arasında Mason Büyük Üstad'ı Mim Kemal Öke´nin; Masonluk tarihi ve yakın tarihle ilgili gizli bilgileri ve iç yazışmaları içeren yazılar, mektuplar, zabıt tutanakları, konuşma metinleri ve çeşitli notlardan oluşan yüzlerce sayfalık evrakı...
Mim Kemal Öke (1884 - 1955), Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane'den Hekim Yüzbaşı rütbesiyle ile 1919 yılında mezun
oldu. Trablusgarp Savaşı'nda gönüllü olarak Derne Cephesi'nde görev aldı. Kurtuluş
Savaşı'nda Ankara Cebeci Merkez Hastanesi binasında görevini sürdürürken ağır
yaralılar için Kızılay Hastanesi'ni kurdu. Mustafa Kemal Atatürk'ün ölümüne
kadar onun sağlığı ile yakından ilgilendi.
1930 - 1932 yılları arasında Hür ve Kabul Edilmiş Masonlar Locası Büyük Üstadı olarak görev yapan ve bu dönemde Loca içinden bazı eleştirilere de hede olan Mim Kemal Öke, Loca'nın sitesindeki ifadeyle "o günkü siyasal ortam nedeniyle" bu görevden istifa etmek durumunda kalmıştır. Mim Kemal Öke'nin; çoğu Osmanlıca el yazısıyla ve hemen hemen hepsi masonlukla ilgili olmak üzere, tamamı dolu 11 deter ve bloknot, bir ajanda (günlük?) ve yüzlerce sayfa yazıdan oluşan evrakının içinde gizli toplantı zabıtları, konuşma metinleri, savunmalar, tartışmalar, mektuplar bulunuyor.
"(Atatürk) ... hatta Ankara Locası'na mühim miktarda yardım etmekte idi..." "Namık Kemaller, Ahmed Rızalar, Talat Paşalar, ... da vatan ve hürriyet uğruna kendilerini feda eden birer m... değil miydi?" "Ketum Üstadlarım, M. Kemal kardeşin ritüellerimizi modernize etmek hususundaki..." "(Mim Kemal) kardeşimizin hanesinde verilen bir çay ziyafeti esnasında (Servet Yesari) Üstadın istifaya daveti hakkında..." "Bu isnada karşı lakayt kalabilirdim, hemen istifa ederdim, çekilirdim; bilirsiniz ki ben Büyük Amirliğe intihap ettiğiniz gün..." "Mason olmak için İslam dinini terk etmek şarttır, diyorsunuz..."