Lot : 44
Kategori : Kitap
1922 yılından itibaren Refik Halid Karay tarafından çıkartılan Aydede - Siyasi mizah dergisi, [ 2 cilt birarada: 1-103 sayıları], 1928 - 49 yılları arası, 28x41 cm
Aydede, Refik Halit Karay tarafından 1922 yılında İstanbul’da haftada iki gün yayımlanmış daha sonra 1948-1949’da yeniden çıkarılmış siyasi mizah dergisidir. Türk Kurtuluş Savaşı sırasında çıkan en etkili iki mizah dergisinden birisidir. Kurucusu ve başyazarı Refik Halid Karay’dır. Milli Mücadele’ye mizah yoluyla muhalefet eden dergi, kısa süren yayın hayatı boyunca çok sayıda yazar ve çizer yetiştirmiş, kendisinden sonra yayınlanacak mizah dergilerine zemin hazırlamıştır.
Lot Detayları
Refik Halit Karay (1888-1965) Türk hikâyeci ve romancı. Meşrutiyet’in ilânıyla Servet-i Fünûn ve Tercümân-ı Hakîkat gazetelerinde çalıştı. Bir süre Son Havadis adıyla bir gazete çıkardı. Kısa ömürlü Fecr-i Âtî edebî topluluğu arasında yer aldı. Eşref, Şehrah, Kalem ve Cem dergilerinde imzasız veya Kirpi takma adıyla yayımladığı siyasî yazı ve hicivlerinden dolayı tedirgin olan İttihat ve Terakkî iktidarı, Karay'ı Sinop’a (1913), arkasından Çorum’a (1916) sürgün etti. Sonraki yıllarda Millî Mücadele aleyhindeki yazılarından dolayı savaş sonunda Yüzellilikler listesine alındı. Hatay’ın Türkiye’ye ilhakı için bölgedeki Türk gençlerini teşvik gayretleri Ankara hükümetini memnun ettiğinden önce özel olarak affı söz konusu oldu. Bir süre sonra da Yüzellilikler hakkında çıkarılan af kanununun yürürlüğe girmesiyle on altı yıllık sürgün hayatının ardından Türkiye’ye döndü (Temmuz 1938). Bundan sonraki geçimini gazete yazıları, roman tefrikaları ve kitaplarının neşrinden temin etti. 18 Temmuz 1965’te vefat etti. Yazarın en bilinen eserleri Memleket Hikayeleri ve Gurbet Hikayeleri'dir. Bu romanı ise az bilinen ve nadir bulunan bir eseridir.
Phebus Hakkında
“Phebus Müzayede Evi, alıcılar ve satıcıları online ortamda bir araya getiren bir açık artırma platformudur.”
Bizi Takip Edin
Copyright © 2020 PHEBUS Müzayede