Celi sülüs yazıların üstadı, Kazasker Mustafa İzzet Efendi'nin en seçkin talebesi Mehmet Şefik Bey...
Şefik Bey ketebeli, celi sülüs beyit, 1266 tarihli, yazı ölçü: 42x19 cm...
"Hak kapusunda biter cümle murad /
Akil isen eyle muhkem itikad"
Anlamı: Her türlü istek Allah´ın kapısında biter, akıllı isen buna sağlam bir inanç ile inan.
Mehmed Şefik Bey, Kazasker Mustafa İzzet Efendi’nin yetiştirdiği birçok seçkin talebenin en önde gelenidir. Bilhassa celî sülüs hattını Kazasker mektebine bağlı olanlar içinde en üst mertebeye eriştirmiştir. Mustafa Râkım’dan sonra hâkim olan celî anlayışına tâbi hattatlar arasında bu yazıyı âdeta mektup yazar gibi süratle ve ekseriya tashihe bile gerek duymadan kalemden çıkarmakta da Şefik Bey devrinin yegânesi sayılır.
Mehmed Şefik Bey, tahsîline devam ederken hüsn-i hatta merak duyarak evvelâ Kebecizâde Ömer Vasfî Efendi’nin şâkirdanından Alî Vasfî Efendi’ye, onun vefâtı üzerine de teyzesinin eşi olan Kazasker Mustafa İzzet Efendi’ye devam etti. H. 1251/M. 1835-1836 yılında, henüz onaltı yaşında iken icâzet aldı. Uzun yıllar muhtelif mevkilerde hat hocalığı, Bursa Ulu Cami’nin duvarlarını süsleyen yazıların tamiri, hademe-i hümâyûn hutût muallimliği gibi memuriyetlerde bulundu.
İbnü’l-Emin Mahmud Kemal İnal'ın kendisi hakkında şu ifadeleri dikkate değerdir: "Şefîk Bey sülüs, celî, nesih, dîvânî ve siyâkatde mertebe-i kemale yükselen en büyük hattatlardandır. Bu hakîkati hiçbir hattat inkâr edemez. Esrâr-ı hutûtun en dakik noktalarına vâkıfdır ki, âsar-ı bedi’âsı hoş-nüvisânın makbûl ve mağbûtudur."