Lot : 55
Kategori :
Elyazma
Saray sermüezzini, bestekar ve hanende Enderunlu Mevlevi Rıfat Bey´in mecmuası...
RIFAT EL-MEVLEVİ MÜHÜRLÜ BESTEKAR RIFAT BEY´İN ŞİİR MECMUASI, çoğunlukla tasavvufi şiirler yazılı, üzerinde 1304 ve 1310 tarihli temellük kayıtları mevcut, 196 sayfa, 20x14 cm...
Kitabın başında ve sonunda "Rıfat el-Mevlevi" mührü vardır.
Rıfat Bey´in babası II. Mahmud dönemi bestekârlarından Tanbûrî Keçi (Şirin) Ârif Ağa, annesi Hamâmîzâde İsmâil Dede Efendi’nin kızı Hatice Hanım’dır. III. Selim devrinden beri Enderun’da bulunan babası vasıtasıyla küçük yaşta Enderun Mektebi’ne girdi. Dedesi Hamâmîzâde İsmâil Efendi, Hacı Ârif Bey, gibi zatlardan yararlandı. II. Mahmud’dan itibaren beş padişah döneminde sarayda musâhib-i şehriyârî, sermüezzinlik, Enderun’da mûsiki hocalığı, fasl-ı hümâyun serhânendeliği ve Muzıka-yi Hümâyun Türk Mûsikisi Bölümü müdürlüğü yapan Rifat Bey sarayda miralay rütbesine kadar yükseldi. Bilhassa Sultan Abdülaziz’in yakınlığını kazanmış ve padişahın Mısır seyahatinde (1863) beraberindeki heyette yer almıştır.
Kırım savaşında kazanılan zafer dolayısıyla (1855) bestelediği, “Sivastopol önünde yatar gemiler” mısraıyla başlayan Sivastopol Marşı günümüz marş repertuvarının gözde eserlerindendir. Mevleviyye tarikatına mensup olan Rifat Bey, âyin formunun seçkin eserleri arasında yer alan ferahnâk ve sûzinak makamlarında iki âyinin yanı sıra ilâhileriyle de dinî mûsikide gücünü ortaya koymuştur. Yılmaz Öztuna, Rifat Bey’in iki âyin, yedi tevşîh, on üç ilâhi, bir beste, üç semâi, altı marş, sekiz köçekçe ve 296 şarkıdan oluşan 336 eserinin (BTMA, II, 232-235), Etem Ruhi Üngör ise bestelediği dokuz adet marşının (Türk Marşları, s. 58-59) listesini vermiştir.