Lot : 25
Kategori : Kitap
Deri sırtlı ve ebrulu cildinde, ilk taşbaskı kitabımız NUHBETÜ´T-TA´LÎM- TABUR TA´LÎMİ, Koca Hüsrev Paşa, 1247, 13 sayfa metin+79 sayfa planş/çizim, 13x20 cm

1831 yılında, henüz 26 yaşındayken ayak bastığı İstanbul’u çok seven ve burada yaşamaya karar veren Henri Cayol, Türkçeyi kısa zamanda öğrendikten sonra devlet adamlarına ulaşarak tekniği konusunda bilgi sahibi olduğu taşbaskının faydalarından bahsetmişti. Dönemin yeniliklere açık seraskeri Koca Hüsrev Paşa, anlatılanları işitince Cayol’ü himayesi altına almış ve kendisine Seraskerlik binası içinde bir atölye tahsis etmişti. Burada çalışmalarına başlayan ve yanına aldığı askerî öğrencilere tekniği öğreten Cayol’ün bastığı ilk kitap ise, Yeniçeri Ocağının kaldırılmasından sonra kurulan yeni ordunun eğitim ve öğretimi için Koca Hüsrev Paşa’nın bizzat kaleme aldığı “Nuhbetü’t-Ta’lîm”dir.

Müzayedeye sunulan bu nüsha, Osmanlı yayıncılığı açısından bir dönüm noktası teşkil eden 1247 (1831) baskı bu çok nadir kitabın rastlanması zor bir temizlikteki nüshasıdır. 

Kurt delikleri mevcuttur. 

Lot Detayları
Phebus Hakkında
“Phebus Müzayede Evi, alıcılar ve satıcıları online ortamda bir araya getiren bir açık artırma platformudur.”
Bizi Takip Edin
Copyright © 2020 PHEBUS Müzayede