Başkumandan Gazi Mustafa Kemal Paşa'nın, Büyük Taarruz'u başlatan "Ordular! İlk hedefiniz Akdeniz'dir! İleri!" emrini haberleştiren İleri gazetesi... İşgal İstanbulu'nda adeta zaferi müjdeleyen böyle bir gazetenin yayımlanması, artık zaferin iyiden iyiye belirginleştiğini, hem Anadolu'nun hem de İstanbul'daki Millicilerin zafere inancının kesinleştiğini gösterir.
Akşam gazetesinin; İzmir'in kurtuluşundan 12 gün sonra, Falih Rıfkı (Atay) ve Yakup Kadri'nin (Karaosmanoğlu) tarafından Gazi Mustafa Kemal (Atatürk) ile yaptıkları, işgal hükûmeti tarafından sansürlenerek yayımlanan mülakatını içeren 21 Eylül 1922 tarihli nüshası... Mülakatın yanı sıra, iç sayfalarda yer alan "Edirne'yi Kurtarmak Lazımdır" ve "Son Zaferin Mahiyeti" adlı yazıların da birer paragrafı, işgal sansürü tarafından çıkarılmıştır. Üstte Başkumandan üniformasıyla Gazi Mustafa Kemal Paşa, altta Gazi Mustafa Kemal Paşa, Fevzi (Çakmak) Paşa ve Yaver Salih Bey otomobilde...
"Şarkî Trakya'mızın ana vatana kavuşmasını temin eden Mudanya Mukavele-i Askeriyesi dün sabah saat yediye çeyrek kala imza edilmiş." Mudanya Mütarekesi, eksiklerinin yanı sıra, Kurtuluş Savaşı'nı zaferle nihayetlendiren, Yunan kuvvetlerini Trakya'dan çıkaran ve İtilaf Devletleri'nin yeni Türk devletini tanımasını sağlayarak Lozan'ın önünü açan çok önemli bir mütarekedir.
5 yıllık bir işgal döneminden sonra, 6 Ekim 1923'te "ebediyen Türk memleketi olan İstanbul'a Türk askeri kemal-i şan ve şerefle tekrar" giriyor ve böylece Mustafa Kemal Paşa'nın 5 yıl önce söylediği "Geldikleri gibi giderler!" sözü gerçekleşmiş oluyordu.
Kurtuluş Savaşı'nın zaferle sonuçlanmasından sonra hâlâ işgal altında bulunan İstanbul'da "Zafer Abidesi" alt yazısıyla ve altında Yunan askerinin ezildiği dünya küresi üzerinde şaha kalkmış atıyla resmedilen Mustafa Kemal (Atatürk) kapaklı Akbaba dergisi... Ramiz'in çizgisiyle...
Mustafa Kemal Paşa'nın (Atatürk) Anadolu seyahatlerinden birinde halkın sofrasını paylaşırken alınmış bir fotoğrafına kapağında yer veren Resimli Gazete'nin 78. sayısı...
Türk Ordusunun 9 Eylül'de İzmir'e girerek nihai zaferini tüm dünyaya ilan etmesiyle Çanakkale'deki kuvvetlerini geri çekme kararı alan ve Mondros Mütarekesi öncesinde Boğazlar'ın statüsü hakkında İngiltere ile ihtilafa düşen Fransa'nın kaygılarını dile getiren 20 Eylül 1922 tarihli Fransızca Le Matin gazetesi... "Fransa Türkiye ile Savaşamaz" manşetini kullanan gazete, sonraki satırlarda İtalya'yı dâhil ederek şöyle devam ediyor: "Fransa ve İtalya, Kemalistlerle çatışmaya girmeyi gereksiz ve mantıksız buluyor..."
Gazi Mustafa Kemal Paşa'nın, 15 - 20 Ekim tarihleri arasında Cumhuriyet Halk Fırkası Kongresi´nde yaklaşık 36 saat süren büyük nutkunun sona erdiğini haber veren 21 Ekim tarihli SON SAAT gazetesi... Nutkunu "Gençliğe Hitabe" ile bitiren Gazi Mustafa Kemal Paşa'nın "Ey Türk gençliği! Birinci vazifen, Türk Cumhuriyetini ilelebet muhafaza etmektir." ifadesi, günlük bir gazetede ilk kez yer alıyor.
Cumhuriyet'in ilanının 4. yıldönümünü "Vatandaş! Bugün gönlünün bütün hazzıyla bayram yap ve bağır: Yaşasın Cumhuriyet, yaşasın Gazi!" manşetiyle kutlayan, 29 Ekim 1927 tarihli Milliyet gazetesi… Atatürk portresinin üstünde "Bugün, Aziz Mustafa Kemal'in işaretiyle Cumhuriyet sırrına erdiğimiz günün beşinci (beşinci yıla girildiği için olsa gerek) yıldönümüdür." yazısı yer alıyor. Birinci sayfada ve iç sayfalarda ayrıca 28 Ekim 1927'de yapılan, Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk nüfus sayımı ile ilgili haber ve fotoğraflar var.
Gazi Mustafa Kemal Paşa, İsmet Paşa ve Kazım Paşa´nın; Harf Devrimi hakkında gerçekleştirilen bir toplantıdayken alınmış fotoğraflarını kapağına taşıyan RESİMLİ PERŞEMBE dergisinin 173 numaralı nüshası...
Harf Devri´ne geçiş sürecinde yayımlanan CUMHURİYET gazetesinin hem yeni hem de eski harflerle basılmış olan 2 Eylül 1928 tarihli nüshası...
Harf Devrimi'yle birlikte bütün yurt sathında başlayan okuma - yazma seferberliği sayesinde, 1927'deki nüfus sayımı verilerine göre % 8,61 olan okur - yazar oranı (Erkeklerde % 13, kadınlarda % 3,57) kısa süre içinde % 27'ye çıktı. Dil Bayramı dolayısıyla, okuma - yazma seferberliğinin ülkenin en ücra köşelerinde dahi ulaştıralacağını vurgulayan Yurd gazetesinin orta sayfları, duvar afişi şeklinde basılmıştır.
Haber gazetesinin, 10. yıldönümü dolayısıyla, Cumhuriyet'in 10 yıllık kazanımlarını konu alan, bol göselli eki...
Atatürk'ün sağlığında gerçekleşen son Cumhuriyet Bayramı... Ne yazık ki Cumhuriyet'in kurucusu, o tarihte hasta yatağında ve ölüme adım adım yaklaşmaktadır.
Derginin reklam sayfaları (supplement) çıkarılmamıştır.
Derginin reklam sayfaları (supplement) çıkarılmamıştır.
Derginin reklam sayfaları (supplement) çıkarılmamıştır.
Cumhuriyet´in ilk yıllarında Yeni Türkiye´nin fotoğraflar vasıtasıyla çok yönlü olarak tanıtılması amacıyla yayımlanan bu eserde; Ankara, İstanbul, Şehirler ve Manzaralar, Kültür ve İnsan, Ekonomi ve İnşa, Arkeoloji ve Sanat başlıkları altında toplanmış yüzlerce fotoğraf yer almaktadır. Bu fotoğraflar, Cumhuriyet´in tanıtılması konusunda yayımlanan pek çok eseri fotoğraflarıyla süsleyen Avusturyalı fotoğrafçı Othmar Pferschy´nin objektifinden bizlere aktarılmıştır.
Şömizli, orijinal kırmızı bez cildi içinde...
Ünlü Alman oryantalist Dagobert Von Mikusch'un Türkçe de dâhil olmak üzere, çok sayıda dile çevrilmiş olan ünlü eserinin ilk basımı... Atatürk hakkında yazılmış en önemli eserlerden biri olan bu kitabın orijinal şömizli kopyaları oldukça nadirdir.
Gazi Mustafa Kemal Paşa'nın önderliğindeki Kurtuluş Savaşı'nın zaferle sonuçlanarak Cumhuriyet'le taçlandırılmasını bir "Türk Mucizesi" olarak tanımlayan Fransız gazetecinin, Cumhuriyet'in erken dönemlerine dair gözlemleri: "Mustafa Kemal Paşa, bu ülkenin ruhu haline gelmiştir. Yeni Cumhuriyet, onun fikirlerinin yansımasından ibarettir." Yazar tarafından, Türkiye Yayınevi sahibi Tahsin Demiray'a ithaflı ve imzalı olan kitabın içinde ayrıca Tahsin Demiray'a yazılmış bir mektup da yer alıyor.
Anafartalar Kumandanı Gazi Mustafa Kemal Paşa'yı Türk kamuoyuna tanıtan röportajın kitap halinde ilk basımı... 1918 yılında Ruşen Eşref (Ünaydın) Bey tarafından yapılan ve Yeni Mecmua'nın özel sayısında yayımlanan bu mülakat, Gazi Mustafa Kemal Paşa'nın Türk kamuoyunda tanınmasına büyük bir katkı sağlamıştı.
Atatürk'ün, para ve pulların üzerine basılan en güzel fotoğraflarını çektiği için "Atatürk'ün Fotoğrafçısı" olaran hatırlanan Jean Weinberg'in, baskı tekniği ve estetik yönünden dönemini aşacak ölçüde fevkalade albümün; devlet adamları, âli zevat ve diplomatlar için tahsis edilen lüks tab'ı... Dönemin yönetici ve bürokratlarının yanı sıra; sanatçıların, edebiyatçıların, gazetecilerin portrelerine, el yazısı örneklerine, Kurtuluş Savaşı dönemi fotoğraflarına ve Türkiye manzaralarına yer veren albüm, orijinal cildi içinde ve kuşe kâğıda basılmıştır. 1920 - 1935 yılları arasında Türkiye'de bulunan Jean Weinberg, Kurtuluş Savaşı sırasında Mustafa Kemal ve arkadaşlarının fotoğraflarını çeken Jean Weinberg, işgal altındaki İstanbul'un da fotoğraflarını çekmiş, aynı zamanda Latin harfleriyle ilk İstanbul rehberini de hazırlamıştır.
Burhan Cahit'in Mudanya'dan Lozan'a ve Ankara'ya uzanan süreci bir romancı üslubuyla ve fotoğraflarla anlattığı eseri...
Birinci cildi Afet İnan, ikinci cildi Recep Peker tarafından yazılan ve bir anlamda Cumhuriyet'in "Vatandaş El Kitabı" niteliğinde olan bu kitapların yazımına Atatürk'ün bizzat müdahil olduğu, Afet İnan'ın hatıralarında yer alır.
Türk Dili Encümeni tarafından tertib edilmiştir.
Dil encümeninin karar ve tensibi ile tertip ve son tadilata göre tashih edilmiştir.
Şair Fazıl Ahmet (Aykaç) Bey'in bu hacimce küçük eseri, Harf Devrimi sonrasında basılan ilk edebi eser olarak kayıtlara geçmiştir.
Öz Dilimize Doğru dergisi, devletin resmi tezi olan özleşmeciliği ana sorunu olarak görmüş, desteklemiş ve
bu yönde zaman zaman aşırı sayılabilecek öneriler ileri sürmüştür.
Cumhuriyet'in en çok emek verdiği konulardan bir tanesi de dilde sadeleşme, daha doğrusu Türkçeleşme mücadelesidir. Bu amaçla toplanan kurultay, bütün eksikliklerine ve yer yer aşırılıklarına karşın, Türkiye tarihinde bu alanda yapılan en kapsamlı çalışmaları içerir.
Ulus gazetesinin, yabancı kökenli kelimelere karşı önerdiği Türkçe karşılıklar kılavuzu... Önerilen kelimelerin cümle içinde kullanımına da örnekler verildiği kılavuzda yer alan "uyraç, ölez, tüken, varsanı, gütge, kasanık..." gibi kelimelerin tümüyle unutulmuş olmasına karşın, "önem, sığınak, uyarı, bağnaz, güney, batı, yönerge, karşıt, öngörü, besin..." gibi kelimeler, bugün herkes tarafından kullanılıyor.
"Kamalizm ile faşizm arasında sizin bahsettiğiniz benzeşikliği ben bir türlü bulamıyorum."
Türk dili ile ilgili çok tartışmalı ve bugün artık iyice yok sayılan Güneş Dil Teorisi kapsamında, olumluluk - olumsuzluk üzerine bilimsel bir çalışma...
Atatürk'ün Nutuk adlı eserinin Latin harfleriyle ilk basımı... Bu basım, Nutuk'un Atatürk'ün sağlığında basılmış, bütün belgeleri içeren, en kapsamlı ve son halidir.
Peyami Safa'nın Kurtuluş Savaşının kumandanlarının biyografilerini ele aldığı "Büyük Kumandanlarımız" serisinin ilk kitabı... Aynı zamanda Atatürk'ün, muhtemelen ilk biyografisi...
"Bu küçük eserin maksadı, büyük Mustafa Kemal’imizi herkese tanıtmak değildir. Böyle bir maksat, esasen lüzumsuzdur: Mustafa Kemal Paşa’yı yalnız Türkler değil, bütün mazlum Asya milletleri tanıyor, bütün mağrur Avrupa milletleri tanıyor, kendilerinden başka hiç kimseyi bilmeyen hodbin Amerika milletleri, yarı medeni Afrika, hatta Avustralya milletleri de tanıyor. Yeryüzünde onun ismini işitmeyen kulak, resmini görmeyen göz kalmamış gibidir. Eğer yıldızlarda insanlar varsa, belki, onlar da aziz serdarımızı tanımışlardır."
Bir "armağan kitap" niteliğinde hazırlanmış olan eser; Halit Zİya, Mehmet Rauf, Hüseyin Cahit, Süleyman Nazif, Ziya Gökalp, Fazıl Ahmet, Hüseyin Rahmi, Tahirü'l-Mevlevi gibi şair ve yazarların Milli Kurtuluş ve Kurulu ile ilgili yazı ve fotoğraflarını içeriyor.
Sırtı ve arka kapağı sonradan yapılmıştır.
Soyadı Kanunu'nun çıkması ve unvanların yasaklanması üzerine, öz Türkçe soy adları arayanlar için hazırlanmış bir rehber...
Soyadı Kanunu'nun çıkması ve unvanların yasaklanması üzerine, öz Türkçe soy adları arayanlar için hazırlanmış bir başka rehber...
"Aziz karilerimize bugün yalnız Vakit'in en şerefli değil, ilham âleminin en kıymetli sahifesini hediye ediyoruz."
"Büyük Münci'nin (kurtarıcı) hatıra defterlerinden Vakit'e lutfettikleri ... sahifelerin Türk ruhunda yeni bir inkişaf ufku açacak kudreti, kaniiz ki, Gazi'nin kendi el yazılarını daima göz önünde görmekten ... haz ve saadetleri artacaktır."
Atatürkün hatıra defterlerinden alınan 3 Kânun-ı sani 1341 tarihli ilk sayfa "Memleket ve milletin kurtuluş ve saadetiiçin çalışmaktan başka bir maksadım yoktur." cümlesiyle başlıyor.