Anasayfa /
V. SALON MÜZAYEDESİ
V. SALON MÜZAYEDESİ
V. SALON MÜZAYEDESİ, 23.02.2025 saat: 14:00'a kadar internet sitemizden pey verebilirsiniz. 14:02 itibariyle canlı müzayedemiz başlayacaktır. Kitap, Dergi ve süreli yayın hariç tüm ürünlerden % 20 ürün KDV'si alınmaktadır. Komisyon Oranı: % 15 + KDV'dir. ÖDEME SÜRESİ MÜZAYEDE BİTİMİNDEN SONRA 1 HAFTADIR.
Toplam : 270 Ürün
Lot: 3 > Resim

Devlet Resim ve Heykel Müzesi'nin yanı sıra, resmi ve özel koleksiyonlarda çok sayıda eseri bulunan Ayetullah Sümer, Cumhuriyet döneminin ilk ressamlarından olup Müstakil Ressamlar ve Heykeltıraşlar Birliği kurucusudur.

Lot: 6 > Obje
Lot: 10 > Fotoğraf

Fotoğrafın arka yüzünde, Şili Meclis Üyesi Maximiano Errazuriz´in Tevfik Rüştü Aras´a hitaben kaleme aldığı, 1929 tarihli ithafı ve imzası yer almaktadır.

Lot: 12 > Efemera

Milli Mücadele döneminde Türkiye Büyük Millet Meclisi´nin I. Dönem Niğde Milletvekilliği görevinde bulunmuş Vehbi Çorakçı´nın sahibi olduğu develer, orduda kullanmak üzere satın alınmak istenmiş ancak Vehbi Efendi develeri satmaya yanaşmamıştır. Bu durum Mustafa Kemal Atatürk´e bildirilmiş, Atatürk de bizzat Vehbi Efendi´ye hitaben, develerin satılmasına mani olmamasını gerektiğini hatta develeri satmaktan ziyade orduya bağışlaması gerektiğini dile getirdiği mektubunu kaleme almıştır. Bunun üzerine Vehbi Efendi, develeri bilabedel Türk ordusuna bağışlamış ve bu fedakârlığı nedeniyle de İstiklal Madalyası ile ödüllendirilmiştir.

Atatürk'ün Başkumandan sıfatıyla ve "Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti" filigranlı kağıt üzerine Vehbi Efendi'ye hitaben yazdığı mektubun çevirisi: "Niğde Mebusu Vehbi Bey´e, Garp Cephesi'nin harekât-ı askeriyesi için deve mübayaa edilmektedir. Mübayaasına tevessül edilen bazı develerin zat-ı âlinize aidiyeti cihetiyle füruhatından içtinab edildiği anlaşıldı. Bu mümaneata zât-ı âlilerince muvafakat edilmeyeceği ve hatta bu develeri ianeten orduya vereceğinize şüphem yoktur. Binaenaleyh ordudan mübayaa için vuku bulacak talebe mümaneat eden adamlarınıza ihtiratta bulunmanız ve neticenin bildirilmesini rica ederim. Başkumandan M. Kemal"

Lot: 15 > Fotoğraf
Fotoğrafın arka yüzünde, "Resne Fotoğrafhanesi - Rahmizade Bahaeddin" yazılı damga yer almaktadır.
Lot: 16 > Obje
Fincanlar ve tabaklar "MZ Altrohlau CM-R Czecho-Slovakia" damgalıdır.
Lot: 18 > Kitap
Atatürk’ün Nutuk'unun, Sovyetler Birliğinde 1929 yılından itibaren dört cilt halinde basılan Rusça baskısı… Bu baskıda, Nutuk'un İngilizce, Fransızca, Almanca ve Türkçe baskılarından farklı olarak Atatürk’ün biyografisine, Türk Devrimi’ni anlatan uzun bir giriş bölümüne, açıklayıcı notlara, kronolojik bir dizine ve çok sayıda fotoğrafa yer verilmiştir.
Lot: 19 > Kitap
Özellikle Atatürk karşıtı çevreler tarafından hedef tahtasına oturtulan bu eser, Atatürk'ün ölümünden sonra uzun süre görmezden gelinmiş, tekrar baskıları yapılmamıştır. Kitabın, asıl adı Moiz Kohen olan Yahudi kökenli yazarı, Selanik’te uzun süre avukatlık yapmış, döneminin Türkçü yazarlarıyla tanışmış ve Cumhuriyet sonrasında Türkçülüğün en önde gelen savunucularından olmuştur. “Türkleştirme” adıyla bir kitap kaleme alan yazar, azınlıkların Türkçe konuşarak ve Türk isimleri kullanarak Türkleştirilmesini savunmuş, kendisi de “Munis Tekinalp” adını alarak bu akıma öncülük etmeye çalışmıştır. Tekinalp’in, yeni Türkiye’nin bir diriliş ve inşa hareketi, bir devrim olarak gördüğü Kemalizm'i ideolojik bir çerçeveye oturtmak amacıyla kaleme aldığı bu eser, döneminde bu konu hakkında yazılan eserlere oranla çok daha kapsamlı ve teorik bir eserdir. Satışa sunduğumuz nüsha, "Bay Hasan Hayri'ye takdim" ithafıyla, 3 Ağustos 1936 tarihinde "M. Tekinalp" imzasıyla imzalanmıştır.
Lot: 27 > Obje
Çay servisi takımı; 1 adet fincan ve tabağı, 1 adet tabak, 1 adet çay potu ve kapağı, 2 adet biri büyük, biri küçük şekerlik, 1 adet Enver Paşa ve Avusturyalı general von Hötzendorf´un resmedildiği kupa olmak üzere 8 parçadan müteşekkildir.
Lot: 28 > Fotoğraf
Lot içeriği: 1. Cemal Paşa ve Medine Müdafii Ömer Fahreddin Paşa´nın da aralarında bulunduğu bir heyetin fotoğrafı... 2. Cemal Paşa´nın yöresel Arap kıyafetleri ile çektirdiği fotoğrafı... 3. Cemal Paşa´nın yaverleri ile birlikte hilalli kalpaklarıyla çektirdiği fotoğrafı...
Lot: 30 > Efemera

Gazi Osman Paşa mektubunda, bir dostunun hizmetinde görevli cariyelerin terbiyesizliğinden yakınmıştır. 

Lot: 31 > Efemera
Metnin en üstünde Sadrazam Boşnak Derviş Mehmed Paşa'nın, Anadolu Kazskeri'nin ve Rumeli Kazaskeri'nin tasdik yazıları ve mühürleri bulunmaktadır. Metnin başında tahrirli altın yazı ile Sultan I. Ahmed'in adı yazılıdır. Emirnamede, Fatma Sultan'a inşa edilecek konağın odaları, odaların büyüklüğü, inşa edileceği mahal açıklanmıştır. Ancak satışa sunduğumuz evrakın alt metni biraz daha ilginçtir.

Osmanlı Sarayı, Harem'deki kadınlar arasındaki egemenlik mücadelesine neredeyse her dönemde tanıklık edilen bir yer olmuştur, ancak bu mücadelenin en dikkat çekici figürlerinden biri şüphesiz Kösem Sultan’dır. Fatma Sultan, Sultan I. Ahmed’in ilk eşi olarak sarayda büyük bir etkiye sahipti, ancak Kösem Sultan’ın yükselişiyle birlikte saraydaki yerini yavaşça kaybetmiştir. Emirnamenin kaleme alındığı tarihin, Kösem Sultan’ın ilk şehzadesini dünyaya getirdiği döneme denk gelmesi, bu değişimi kanıtlar niteliktedir. Fatma Sultan’a Üsküdar Salacak’ta inşa edilen konak, sadece bir oturma alanı değil, aynı zamanda onu saraydan uzaklaştıran ve Kösem Sultan’ın bu mücadeleyi kazandığını gösteren somut bir simgedir. Satışa sunduğumuz emirname, böylece yalnızca bir inşa kararını değil, kadınların saray içindeki güç mücadelelesini de ele alan ve belgeleyen bir evraktır. 
Lot: 34 > Obje

Osmanlı İmparatorluğunun son dönemine damgasını vuran Sultan II. Abdülhamid, sadrazamlık makamını tevdi ettiği Mehmed Esad Safvet Paşa'nın sadakati, güvenilirliği ve padişaha olan bağlılığını vurgulayarak geçmişteki hizmetlerinden dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirmiş. Mali durumun iyileştirilmesi, tarımın geliştirilmesi ve eğitimin ülkenin her yerine yayılması şeklinde üç ana hedef belirlemiştir. Bu üç hedefin gerçekleşmesinin Safvet Paşa'nın çabalarına bağlı olduğunu ifade eden Padişah, Safvet Paşa'ya olan güvenini ve bağlılığını dile getirerek bu iltifatnameyi ona bir hatıra olarak bizzat yazmıştır.

Safvet Paşa, bu üç hedeften öncelikle eğitim konusunda gerçekten önemli bir başarı elde etmiştir. Maarif Nezâreti ilk defa onun zamanında "Maarif-i Umumiye Nizamnamesi" ile yeniden düzenlenmiş ve ilk kez bu dönemde eğitim bir devlet hizmeti olarak kabul edilmiştir.

Lot: 35 > Efemera
Adından da anlaşılacağı üzere padişaha sunulan maruzatların özetlenerek kaydedildiği Hülasa-i mâruzat defterleri, devlet ricali veya sıradan insanlar tarafından saraya iletilen resmi ve hususi taleplerin birincil kaynağı olarak bürokrasi tarihimizde mühim bir öneme sahiptir. Padişahın halk tarafından daima "müşkil-küşâ" (müşkil çözen) bir merci olarak görüldüğü Osmanlı İmparatorluğu´nda talepleri, şikayetleri doğrudan sultana iletmek asırlar boyunca Cuma selamlıklarına renk katan eski bir gelenek olup, Hülasa-i mâruzat defterleri işbu geleneğin gelişen bürokrasiyle modernize edilmiş ve çağın gereklerine uygun hale getirilmiş devamıdır. Mabeyn katipleri tarafından sabır ve özenle doldurulan defterler, başkatip tarafından dilekçelerin asıllarıyla beraber toplanır ve meseleleri bizzat tetkik etmesi için Sultan II. Abdülhamid´in hususi dairesine götürülürdü. 33 yıllık hükümdarlığı boyunca devlet meseleleriyle bizzat ilgilenen Sultan, kendisine iletilen maruzatları büyük bir dikkat ve ilgiyle inceler, gerekli gördüğü vaziyetlerin ivedilikle incelenmesini ve neticeye ulaştırılmasını emrederdi... Müzayedemizde sunduğumuz defterin sayfaları doldurulmamıştır.
Lot: 37 > Obje
Büyük olan tabakta, "Abdul-Hamed. Sultan de Turquie" al başlığı ile al ve yeşil sancaklar arasında Sultan İkinci Abdülhamid resmedilmiştir. Küçük tabakta ise, göbeğine Sultan İkinci Abdülhamid´in tuğrasının yerleştirildiği Osmanlı Devlet arması resmedilmiştir.
Lot: 39 > Efemera
Lot içeriği: 1. Halife Abdümecid´in, Sebah & Joaillier Fotoğrafhanesi´nde çektirdiği portre fotoğrafı... 2. Halife Abdülmecid ve kızı Dürrüşehvar Sultan´ın fotoğrafına kapağında yer veren L´ILLUSTRATION dergisinin 25 Kasım 1922 tarihli nüshası... 3. Halife Abdülmecid Efendi´nin, Fatih Camii´nde icra ettiği cuma selamlık merasimindeki görevlilerin isimlerinin yazılı olduğu evrak... 4. Halife Abdülmecid antetli 3 adet mektup zarfı ve 1 adet mektup... 5. Halife Abdülmecid´in Dolmabahçe Sarayı´ndaki ikematgahına özel "Palais de Dolma-Baghtche Residence De Sa Majeste Calif" antetli mektup zarfı... 6. Halife Abdülmecid´in, görüldüğü 17 adet fotoğrafa ve kartpostal... 7. Halife Abdülmecid´in tuğra formundaki imzası... 8. "A.H" (Abdülhamid) inisiyalli ve üzerinde "Meclis-i Mebusan Reisi Ahmed Rıza Bey Efendi Hazretleri" yazılı kartvizit... 9. Sultan Beşinci Mehmed Reşad tuğralı ve üzerinde "Meclis-i Mebusan Reisi Beyefendi Hazretleri" yazılı kartvizit... 10. Osmanlı Devleti´nin ilk kadın memuru Bedriye Osman Hanım´ın kartviziti...
Lot: 41 > Obje
Lot içeriği: 1. Çay servisi takımı: 2 adet fincan ve tabakları, 1 adet şekerlik ve kapağı, 1 adet çay potu ve kapağı ve 1 adet süt potu olmak üzere toplamda 9 parçadan müteşekkildir. Her bir parça "Comte Harrach Karlsbad" damgalıdır... 2. Şehzade Ömer Faruk Efendi´nin, 27 Kanunisani 1324 tarihli fotoğrafı... 3. "Son Halife Mecid´in bu iki evladı, sarayın en güzel iki çocuğu idi. Fakat bu güzellik altında saklanan çirkin ve adi ruhu anlamak isterseniz içerdeki yazıyı okuyunuz." alt başlığıyla Şehzade Ömer Faruk Efendi ve Dürrüşehvar Sultan´ın fotoğrafına kapağında yer veren RESİMLİ PERŞENBE dergisi... Dergide Halife Abdülmecid, Şehzade Ömer Faruk ve Dürrüşehvar Sultan´a ayırılan sayfada; Şehzade Ömer Faruk Efendi´nin çapkınlığı, Halife Abdülmecid Efendi´nin para hırsı ve saraydaki içki alemlerini konu alan hikayelere yer verilmiştir. Sayfanın en üst kısmına, "Halife diye başımıza oturttuğumuz Mecid Efendi Yusuf İzzeddin´in mirasına konmak için çocuğunu aşıran dokuz karılı bir deli idi." manşeti atılmış, Halife Abdülmecid´in kızı Dürrüşehvar Sultan´ın fotoğrafı altına "Sarayın en dilber kızı Dürrüşehvar" alt başlığı yerleştirilmiş ve Şehzade Ömer Faruk Efendi´nin Sabiha Sultan ile çekilmiş fotoğrafını "Faruk evlenmeden evvel Sabiha Sultan´ı aldatmış ve gebe bırakmıştı. Bu resim evlenmeden evvelki maaşukaları esnasında alınmış fotoğraflardan biridir." alt başlığıyla servis edilmiştir. Bunların dışında Halife Abdülmecid´in maiyetinde çalıştığı iddia edilen bir kişinin saray yaşantısı hakkındaki anlattıklarına yer verilen, "Hamile kalan Sultan", "Para için çouck aşırıyor." ve "Mecid´in dokuz karısı" başlıklı yazılara yer verilmiştir
Lot: 42 > Efemera
Mektubunda Şehzade Osman Fuad Efendi, uzun bir hal hatır sorma girizgahının ardından, Şevki Efendi´ye gönderdiği bir önceki mektubuna cevap alamadığını bildirerek mektup ile birlikte gönderdiği altı lirayı borçlu olduğu kimselere ulaştırmasını istemiştir.
Lot: 44 > Kitap

Damat Mehmet Şerif Efendi'nin ekserisi 1950'li yıllarda kaleme alınmış bir tanesi de dahiliye nazırı olduğu döneme denk gelen ıslak imzalarını taşıyan 7 adet mektubu... Mektuplar, Mehmed Şerif'in arkadaşı Hüseyin Bey'e gönderilmiş, dostane bir yaklaşımla kaleme alınmışlardır. 



Damat Mehmet Şerif Efendi'nin yazı masası başında çektirdiği hatıra fotoğrafı, Phebus (P. Tarkoul , Constantinople) Fotoğrafhanesi, 20x28 cm...


Damat Mehmed Şerif Efendi'nin tercümesiyle: SEYAHATNAME-İ İBN-İ BATUTA TERCÜMESİ (3 cilt takım), Şerafeddin Ebu Abdullah Muhammed Tancî ibn Battuta, (mütercim: Mehmed Şerif), 1333, Matbaa-i Amire, 17x24 cm... 

İbn Battuta, 14. yüzyılın en önemli gezginlerinden biridir ve 1304-1368 yılları arasında yaşamıştır. Fas'ın Tanca şehrinde doğan Batuta, 28 yıl süren uzun bir seyahat serüvenine çıkmıştır. Bu yolculukları sırasında, Mısır, Arap Yarımadası, Irak, İran, Anadolu (özellikle Osmanlı Beyliği ve dönemin diğer önemli beylikleri), Deşt-i Kıpçak, Bizans (İstanbul), Orta Asya, Hindistan, Maldivler, Çin ve Endülüs gibi farklı coğrafyalarda bulunmuştur. İbn Battuta, bu ülkelerdeki devlet ve toplum yapıları, inançlar, gelenekler, doğal kaynaklar ve günlük yaşam hakkında önemli gözlemler yapmıştır. İbn Battuta'nın seyahatlerini anlattığı eserini, "Tuhfetü'n-Nuzzar fi Garabi'l-Emsar ve Acaibi'l-Esfar" adıyla kaleme almış olsa da, Türkçeye "İbn Battuta Seyahatnamesi" olarak çevrilmiş ve tanınmıştır.

Lot: 45 > Madalya

Sultan Beşinci Mehmet Reşad'ın, Temmuz 1910 tarihinde irade buyurmasıyla eğitim, sanat ve bilim alanlarında çalışma yürütenleri ödüllendirmek maksadıyla verilen nişandır. Osmanlı İmparatorluğu'nda verilmeye başlandığı 1910 senesi ile saltanatın lağvedildiği 1922 senesine kadar geçen 12 senelik kısa süre zarfında ihsan buyurulan bu nişanın, ortasında beyaz mineli bir hilal, hilalin ucunda yine beyaz mineli beş köşeli bir yıldız; hilalin ortasında kırmızı mine üzerine yerleştirilmiş Mehmed Reşad tuğrası ve nişanın en dışında yeşil mineli  defne ve meşe yaprakları yer almaktadır. Bu nişanın birinci dereceleri kenarları beyaz, ortası kırmızı bir kurdele ile birliktedir.

Filtreler
Toplam : 270 Ürün
 
Phebus Hakkında
“Phebus Müzayede Evi, alıcılar ve satıcıları online ortamda bir araya getiren bir açık artırma platformudur.”
Bizi Takip Edin
Copyright © 2020 PHEBUS Müzayede