Anasayfa /
SAHAFİYE
SAHAFİYE
SAHAFİYE, 24.09.2021 saat: 21:58'a kadar internet sitemizden pey verebilirsiniz. 22:00 itibariyle canlı mezat başlayacaktır. Kitap, Dergi ve süreli yayın hariç tüm ürünlerden % 20 ürün KDV'si alınmaktadır. Komisyon Oranı: % 20 + KDV'dir. ÖDEME SÜRESİ MÜZAYEDE BİTİMİNDEN SONRA 1 HAFTADIR.
Toplam : 104 Ürün
Lot: 1 > Kitap
İthaflar, "Metin'e özlem ve sevgiyle, Erdal Alova", Diğer ithaf ise "Ben de Salih Micanaoğlu'na Yağmur'un- Ozan'ın babasına armağan ettim 7.06.1997" şeklindedir. Erdal Alova 1952'de Ankara'da doğdu. 1959’da Eskişehir’de başladığı ilk ve ortaöğrenimini Ankara’da tamamladı. 1970’te başladığı Ortadoğu Teknik Üniversitesindeki öğrenimini iki yıl sonra yarıda bırakarak İstanbul’a yerleşti. İlk gençlik yıllarından itibaren o dönemin TİP çizgisine ilgi duydu. İlk yazısı kurucuları arasında yer aldığı Liseli Gençlik dergisinde Brecht ve Epik Tiyatro başlığıyla yayımlandı. 1970 kuşağı şairlerinden olan Alova’nın ilk şiiri (Issız Gül), 1973’te Memet Fuat yönetimindeki Yeni Dergi’de yer aldı. Diğer şiirleri de Yeni Dergi’nin yanı sıra Militan, Sanat Emeği, Hürriyet Gösteri ve Adam Sanat dergileri ile yönettiği Politika gazetesi sanat sayfasında yayımladı. Bitik Kent adlı eseri ile 1996 Cemal Süreya Şiir Ödülünü kazandı. Federico Garcia Lorca, Konstantinos Kavafis, Pablo Neruda, Z. Herbert, Guillevic ve Catullus’tan yaptığı çeviriler kitap olarak yayımlandı.
Lot: 2 > Kitap
İthaf, "19.5.1998, Çok sevgili kardeşim Fatma'ya derin ve samimi bir kardeşlik rabıtasının otuz beşinci yıl dönümünü minnet ve şükranla tesid ederken, Nezahat M. Ege" şeklindedir. Nezahat Nureddin Ege, yazar ve çevirmen idi. Harbiye Nezareti'nde Muhasebat ve Levazımat dairelerinde görev yapmış şair, edip, mutasavvıf Mustafa Nazmi Ersin ve Dilşad Nazmi Hanım’ın çocuğu olarak dünyaya geldi. İlköğrenimini, dönemin tanınmış okullarından Menba-ı Füyûzat-ı Osmaniye'de, lise öğrenimini de Bezm-ı Âlem Valide Sultanisi'nde tamamladı. Bir yandan Darülfünun'a devam ederken bir yandan da o tarihlerde gençlerin büyük ilgi gösterdiği Türk Ocağı'na devam etti. Birinci Dünya Savaşı'nın sona ermekte olduğu bu dönemde Türk Ocağı’ndaki kültür etkinliklerini takip ediyordu. Bu sırada Mondros Mütarekesi imzalanmış, İttihad ve Terakki Hükumeti tarafından piyasadan kaldırılmış olan Prens Sabahaddin’in “Türkiye Nasıl Kurtarılabilir” adlı eseri okurlara sunulmuştu. Bu eseri büyük bir dikkat ve takdir ile okuyan genç Darülfünun talebesi Nezahet Nazmi, o tarihten itibaren bütün hayatı boyunca Prens Sabahaddin’in “Meslek-i İçtimaî’nin ve İlm-i İçtima” adını verdiği ıslahat programının etkisi altında kaldı, 1920 yılından itibaren makaleler yazarak, konferanslar vererek, kitaplar çıkararak bu doğrultuda çaba göstermeye hayatını adadı. 1953 yılında eşi Ragıp Nurettin Ege ile birlikte Erenköy Güneş Kolejini kurarak, bütün düşünce hayatını Prens Sabahaddin’in izinde sürdürdü.
Lot: 3 > Kitap
İthaf, "18-Temmuz-1950, Şahap Yahyaoğlu'na sevgilerimle, Ratip T. Burak" şeklindedir. 1921 yılında Heybeliada’daki Yüksek Denizcilik Okulu’nu bitirdi. 1922 yılında ilk karikatürlerini Aydede dergisinde yayımladı. 1926 – 1928 arasında İsmet İnönü’nün desteğiyle, Paris’te resim eğitimi gördü. Türkiye’ye döndükten sonra resim öğretmenliği ve çeşitli basın organlarında çizerlik yaptı. 1936 yılında Ankara’ya yerleşen sanatçı, bazı resmi kurumlarda ressam olarak çalışmasının yanında, Ulus gazetesinde karikatürler çizdi. 1950 yılında İstanbul’a dönerek Hürriyet gazetesinde çalışmaya başladı. Halk adında bir gazete çıkarma girişimi kısa ömürlü oldu. Ulus gazetesinde çizdiği siyasi içerikli bir eleştiri karikatürü nedeniyle 1956 yılında 18 ay hapis cezası aldı. Cezaevinden çıktıktan sonra 1961 yılında Kurucu Meclis’e CHP üyesi olarak girdi. 1961 – 1965 yılları arasında CHP milletvekilliği yapan Burak, Akşam ve Yeni İstanbul gazetelerine çizgi roman serileri üretti. Bazı yapıtları da kitaplaştırıldı.
Lot: 4 > Kitap
İthaf, "Hikayeci dostumuz Besim Akımsar'a en candan sevgilerimle, Nahid Ulvi Mehmet Serpin" şeklindedir. "Kimbilir şimdi "O" nerde?/ Şimdi "O" yanımda olmalıydı/ Yağmur yağmalıydı/ Gezmeliydik yağmurda" Nahit Ulvi, Milas’ta doğdu. Ortaöğrenimini İzmir 2. Erkek Lisesi’nde, yükseköğrenimini İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü’nde tamamladı. Ödemiş ve İzmir’de çeşitli liselerde felsefe ve edebiyat öğretmenliği yaptı. İlk şiiri, İzmir’de basılan Akın Gazetesi'nde yayınlandı. Daha sonra Servetifünun-Uyanış, Yücel, Değirmen, Kovan, Varlık, Fikirler, Kaynak, Yeditepe, Türk Dili dergilerinde birçok şiiri yayınlandı. 1953’te İzmir’de bir ilki gerçekleştirdi, sesli şiir sergisi açtı. İlk şiir kitabı denemelerini İzmir’de Üç Gönül, Leyla, Irgat adlarında üç küçük broşürle gerçekleştirdi. İlk şiirlerinde tatlı bir romantizm içinde aşk temasını işledi. 1940’larda Garip akımını izleyerek yenileşirken, ulaştığı söyleşi, biçim anlayışını korudu. Toplumsal çevre içinde bireyin türlü hallerini, üstüne düşülmemiş izlenimini veren, kendiliğinden bir biçimsel titizlikle yansıttı. Evren Türküsü kitabı ile 1967 yılında Türk Dil Kurumu Şiir Ödülü'nü kazandı.
Lot: 5 > Kitap
İthaflar, "Tarık Dursun K.'dan Turgay'a", diğer ithaf ise "Besim Akımsar için, 961" şeklindedir. 1931 yılında İzmir'de doğan Tarık Dursun K. çağdaş Türk edebiyatının ilgi çekici yazarlarından biridir. Toplumsal gerçekleri, çarpıcı fakat duygulu bir dille veren hikaye ve romanları, Almanca, İngilizce, İtalyanca ve Sırpça'ya çevrilmiştir.
Lot: 6 > Kitap
Kitabın ilk sayfasında Ressam ve Şair Turgay Gönenç'e ait "Sevgili Okuluma Turgay" notu bulunmaktadır. Cevat Şakir'in asıl ismi Musa Cevat Şakir'dir. Afyonlu Kabaağaçlızade’lerdendir. Soyadı yasasısı çıkınca Kabaağaçlı soyadını aldı. Bodrum'un antik çağdaki adı olan Halikarnas'ı imza olarak seçti ve bu adla tanındı. Kabaağaçlıgil soyadını ve Hüseyin Kenan, Musa Cevat, M.C., H.B., Sina imzalarını da kullandı. Babası Sadrazam Müşir Ahmet Cevat Paşa'nın kardeşi Mehmet Şakir Paşa'dır. Çocukluğu 1895’e kadar babasının elçi olarak bulunduğu Atina'da ve Büyükada'da geçti. Özel öğretmenlerden aldığı derslerle İngilizce öğrendi. İstanbul Robert Kolej ile İngiltere Oxford Üniversitesi Yeni Çağlar Tarihi Bölümü'nü bitirdi. İngiltere’den Türkiye'ye dönüşünde gazete ve dergilerde yazarlık ve çevirmenlik yaptı. 1913'te evlendiği eşinin İtalyan olması nedeniyle bir yıl kadar İtalya'da kaldı. Bu arada İtalyanca ve Latince öğrendi. 1914'te babası Şakir Paşa, Cevat Şakir'in tabancasından çıkan bir kurşunla Afyon'da öldü. Cevat Şakir 14 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Cezasının yedi yılını çektikten sonra, verem olması nedeniyle, salıverildi. Bir süre kendisini tekke hayatına verdi. Yazı ve basın hayatına atılarak, Diken, İnci, Resimli Hafta, Güleryüz, Resimli Ay, Resimli Gazete gibi yayınlarda yazılar yazdı, çeviriler yaptı, karikatürler ve resimler çizdi. Zekeriya Sertel’in çıkardığı Resimli Hafta dergisinde Hüseyin Kenan takma adıyla yazdığı "Hapishanede İdama Mahkûm Olanlar Bile Bile Asılmağa Nasıl Giderler" adlı yazısı yüzünden Sertel’le birlikte Ankara İstiklâl Mahkemesi'nde yargılandı. Sertel Sinop’ta, Cevat Şakir Bodrum'da olmak üzere üçer yıl sürgün cezasına çarptırıldılar. Cevat Şakir, cezasını çektikten sonra, çok sevdiği Bodrum'a yerleşti ve 1947'ye kadar orada yaşadı. Bodrum Belediyesinin resmi bahçıvanı olarak çalıştı. Özel olarak elde ettiği çiçek ve ağaç tohumlarının Bodrum'da yetişip büyümesini sağladı. 1947'de İzmir'e yerleşti, gazetecilik ve turist rehberliği yaptı. Rehberlik kurslarında öğretmen olarak görev aldı. Cevat Şakir ikinci evliliğini dayısının kızı Hamdiye, üçüncü evliliğini Hatice Hanımla yaptı, bu evliliklerden dört çocuğu oldu. Kemik kanserinden öldü. Vasiyeti üzerine Bodrum Gümbet'te Türbe Tepesi'nde toprağa verildi.
Lot: 7 > Kitap
Saatleri Ayarlama Enstitüsü, Ahmet Hamdi Tanpınar'ın romanlarından biridir. 1961 yılında yayımlanmıştır. Roman, Türk insanının Doğu ile Batı arasında bocalamasını irdeler. Ahmet Hamdi Tanpınar, İstanbul'un Şehzadebaşı semtinde doğdu. Babası devletin çeşitli livâ ve vilâyetlerinde kadılık yapan, Antalya kadısı iken emekli olan ve 1935'de İstanbul'da ölen Hüseyin Fikri Efendi'dir. Aile, aslen Batumlu olup "Mızrakçıoğulları" veya "Müftizâdeler" diye bilinmektedir. Annesi Nesime Bahriye Hanım ise, Trabzonlu "Kansızzâdeler'den, deniz yüzbaşısı Ahmet Bey'in kızıdır. Ahmet Hamdi Tanpınar eserleriyle olduğu kadar şahsiyeti ve hayat tarzı ve bütün bunların arkaplanında sahip olduğu kültürün derinliği ile de, yakın devir edebiyatımızın önemli şahsiyetleri arasında hususi bir yer alır. Ondaki hülya ve kültür birikimini yakın dostlarının anekdotlarından çıkarabiliyoruz. Edebiyatın hemen her alanında eser vermiş olmakla beraber daha çok şair tarafıyla tanınan Tanpınar, mektup ve hatıralarında kendisini değerlendirmesi de poetik bir karakter taşır. 23 Ocak 1962 günü geçirdiği kalb krizi ile Haseki Hastahanesi'ne kaldırıldı. Ertesi sabah, ikinci bir krizle hayata veda etti.
Lot: 8 > Kitap
İthaf, "Turgay Gönenç'e barışla, 22 Aralık 1972" şeklindedir. "Kıpırdar kör kuyuların yosun uykusu/ Ve salkım sakalllı taş yontularda/ Bir Asur gecesinden çatlar zaman" Tahsin Saraç'ın babası Raif Bey annesi Şadiye Hanım'dır. Ailesi, Anadolu’ya ilk Selçuklu yerleşmeleri sırasında Horasan'dan gelip konaklayanlardandır. Amcasının adı Arif, dedesi ise Nadir Ağa'dır. Nadir Ağa'nın hâli vakti yerinde, İran halılarıyla döşeli, mahalle yaşlıların her akşam toplanıp söyleşilerde bulunduğu, her gün yemek kazanları kaynayan ve gelenin adı bile sorulmadan ağırlandığı bir divanı olduğu söylenir. İki oğlu Raif’le Arif'e hayli para pul tarla bırakarak vefat etmiştir. Köylerden kasabalardan gelip gideni eksik olmayan bir haneleri vardır. Gelen kişiler, atları hana bağlar silahlarını asar, öyle konaklarlardı. Bu durum, İkinci Dünya Savaşı'na kadar sürdü. Tahsin Saraç, 1937’de Cumhuriyet İlkokulu'na yazılmış, ortaokulu üç yıl iftiharla geçerek birincilikle bitirmiştir. Abdullah Cevdet’in oğlu Mehmet Cevdet Karlıdağ'dan Fransızca dersi alan yazar, onun etkisiyle yabancı dil ağırlıklı bir okula gitmiş, iki yılın ardından da son sınıfı Erzurum Öğretmen Okulu'nda tamamlamıştır. Daha sonra Gazi Eğitim Enstitüsü'ne girerek 1952’de Fransızca Bölümü'nü bitirmiştir. O dönem içerisinde dönem birincilerini Fransa’ya gönderme geleneği vardır, fakat siyasi birtakım sebeplerden dolayı Tahsin Saraç Fransa yerine Hakkâri’ye öğretmen olarak gönderilir. 1953'te, dil sınavını kazanarak Avrupa’ya gitmiştir. Aynı yıl içerisinde fakülte arkadaşı Vildan Hanım ile evlenmiş, bu evlilikten Cüneyt, Bengü ve Çağatay isimli üç çocukları olmuştur. Sorbonne’da Fransız dili ve edebiyatı ile ses bilimi üzerine eğitim görmüştür. Yurda döndüğünde 1957-1971 tarihleri arasında Gazi Eğitim Enstitüsü Fransız Dili ve Edebiyatı Bölümü'ne asistan olarak girmiş daha sonra da öğretim görevlisi olmuştur. 1963-1965 yılları arasında Talim ve Terbiye Kurulu üyeliği yapmış, 9 Kasım 1971’de Gazi Eğitim Enstitüsü'nden emekli olmuştur. Bir süre Türk Dili dergisi yazı kurulunda çalışmıştır. 1971’de askerî darbeden sonra iki kez gözaltına alınmıştır. 12 Eylül sonrası kapatılan Türk Dil Kurumu'nun bir alternatifi olarak Dil Derneği'ni kurmuştur. Saraç, ilk ciddi kalp krizini 1983 yılının Ekim ayında ziyaretine gittiği Yüksel Onaran'ın evinde geçirmiş, tedavinin ardından iyileşmiştir. 30 Haziran 1989 tarihinde, arkadaşı Oralp Basım'ın İzmit’teki evinde sabaha karşı 01.30 sıralarında geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetti. Saraç, vefat ettiğinde 59 yaşındaydı. Naaşı İzmit'ten Ankara'ya getirilerek defnedildi
Lot: 9 > Kitap
İthaf, "Sayın Abdulkadir Billurcu'ya, Türkiye Muallimler Birliği'nin saygılarıyla. 9-6-1969 Başkan F.Timurtaş" şeklindedir. Dilci, edebiyat tarihçisi, yazar. İlk ve ortaokulu Kilis’te okudu. İstanbul Kabataş Lisesi, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunu. Bitirdiği bölüme öğretim üyesi olarak girdi. Burada “Şeyhî’nin Hüsrev ü Şirin’i” adlı tezle doktorasını verdi, 1959’da “Şeyhî ve Çağdaşlarının Eserleri Üzerine Gramer Araştırmaları” teziyle doçentliğe, “Osmanlıca Gramer” teziyle profesörlüğe yükseldi. Çalışmalarını aynı öğretim kurumunda sürdürerek emekliye ayrıldı. Edirnekapı Sakızağacı Şehitliğinde toprağa verildi. Makalelerini İstanbul, Türk Yurdu, Orta Doğu, Büyük Türkiye, Hisar, Türk Kültürü, Çağrı, Kubbealtı, Akademi, Tercüman dergi ve gazetelerinde yayımladı. Dil ve edebiyat tarihi alanında inceleme ve araştırmalarıyla tanınmıştı. Dil konusunda Türk Dil Kurumunun dil anlayışına ve yeni sözcük üretme çalışmalarına karşı çıkmıştı.
Lot: 10 > Kitap
İthaf, "Sevgili Turgay Gönenç'e sevgi ve özlem, [19]83, S. K. Aksal" şeklindedir. Sabahattin Kudret Aksal [1920-1993] yazar ve şair. İstanbul Üniversitesi Felsefe Bölümü'nü bitirmiştir. İlk şiiri 1961'de Varlık dergisinde yayınlanmıştır. İlk dönemlerinde Garip akımı etkisinde şiirler yazarken daha sonra şiirlerinde İkinci Yeni tesiri görülmüştür.
Lot: 11 > Kitap
İthaf, "Sevgili Turgay'a özlemle, Fethi Naci, 71" şeklindedir. Fethi Naci 1927 senesinde Giresun'da doğdu. Erzurum Lisesi'ni, İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi'ni bitirdi. 1950'lerde başlayan edebiyat eleştirmenliği uğraşısı yıllar içinde roman alanında yoğunlaştı. Türk romanı üstüne çalışmalarıyla bu alanın düşünceleri en çok merak edilen eleştirmeni oldu. Yayınevimizce yayımlanan Dönüp Baktığımda adlı anılar kitabında ise, yaşamını, içine dünyayı, ülkesini ve insanlarını sığdırabildiği etkileyici bir anlatımla çizdi.
Lot: 12 > Kitap
İthaf, "Kovan Mecmuası'na Ali Tomrukçuoğlu 20-1-1944" şeklindedir. Kitaptaki şairler arasında İlhan Berk, Salah Birsel, Asaf Halet Çelebi, Bedri Rahmi Eyüboğlu, Orhan Veli Kanık da bulunmaktadır.
Lot: 13 > Kitap
İthaf, "İlk tanıdığım andan itibaren üzerimde insan saygısının en zarif törenini yapan Şüküfe Nihal hanımefendiye hürmetlerimle 9.IV.956" şeklindedir. Şükufe Nihal Hanım, Türkiye’nin önemli toplumsal değişmeler geçirdiği bir dönem olan 1919-1960 yılları arasında şiir, öykü ve romanlar yayımlamış bir edebiyatçıdır. Celal Sılay da şair, denemeci ve öykü yazarı. Bursa'da doğdu. Bursa Işıklar Askeri Lisesi'nin ilk ve orta bölümlerini bitirdi. İstanbul'da Hayriye Lisesi'nde ve İstiklâl Lisesi'nde öğrenimini sürdürdü. Daha sonra İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nin Felsefe Bölümü'nde okudu. 1940-1951 arasında Vatan, Tasvir-i Efkâr, Her Hafta, Her Gün ve Ticaret Postası gazetelerinde çalıştı. 1952-1955 arasında Yeni Memleket gazetesinin yazı işleri müdürlüğünü yaptı. 1957-1958'de Yeni Gazete'de ve 1959-1960'ta da Her Gün gazetesinde Ahmed Selâmi Sel takma adıyla köşe yazıları yazdı. 1944'te dört sayı boyunca İşte ve 1956-1957 yıllarında da on beş sayı boyunca Esi dergilerini yönetti. 1952-1956 arasında toplam otuz sayı olarak çıkan Doğu ve Batı ile 1963-1971 arasında toplam yüz beş sayısıyla okuyucuyla buluşan Yeni İnsan dergilerini o kurdu. Ayrıca Yeni İnsan Yayınları'nın da kurucusudur. Ahmed Selâmi Sel şairin 1957-1958'de Yeni Gazete'de ve 1959-1960'ta da Her Gün gazetesinde köşe yazıları yazarken kullandığı takma adıdır.
Lot: 14 > Kitap
Şiirlerin tercümeleri Orhan Veli, Melih Cevdet ve Oktay Rifat tarafından yapılmış, biyografiler ise Hüsamettin Bozok tarafından yazılmıştır.
Lot: 15 > Kitap
Oktay Rifat, 10 Haziran 1914'de Trabzon'da doğdu. Babası, o doğduğu sırada Trabzon valisi olan şair ve dilbilimci Samih Rıfat, annesi Hasan Enver Paşa’nın kızı Münevver Hanım’dır. Pek çok sanatçı ve yazar içeren bir ailede yetişti. Büyük dedesi Macar Hurşid Bey, hem Türk hem batı müziği konusunda donanımlı bestekardı; dedesi Albay Hasan Rıfat Bey şiir ilgilenirdi, amcası Ali Rıfat Bey değerli bir udî ve besteci, annesinin teyzesinin oğlu Ali Fuat Bey cumhuriyet devrinin ünlü asker ve siyaset adamı, teyzesi Celile Hanım bir ressam, teyzesi Celile Hanım’ın oğlu Nazım Hikmet ünlü bir şairdir.
Lot: 16 > Kitap
Oktay Rifat, 10 Haziran 1914'de Trabzon'da doğdu. Babası, o doğduğu sırada Trabzon valisi olan şair ve dilbilimci Samih Rıfat, annesi Hasan Enver Paşa’nın kızı Münevver Hanım’dır. Pek çok sanatçı ve yazar içeren bir ailede yetişti. Büyük dedesi Macar Hurşid Bey, hem Türk hem batı müziği konusunda donanımlı bestekardı; dedesi Albay Hasan Rıfat Bey şiir ilgilenirdi, amcası Ali Rıfat Bey değerli bir udî ve besteci, annesinin teyzesinin oğlu Ali Fuat Bey cumhuriyet devrinin ünlü asker ve siyaset adamı, teyzesi Celile Hanım bir ressam, teyzesi Celile Hanım’ın oğlu Nazım Hikmet ünlü bir şairdir.
Lot: 17 > Kitap
13 Nisan 1914'de, İstanbul'da doğdu. Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü'ne girdiyse de yarıda bıraktı. On beş günde bir çıkan, iki sayfalık "Yaprak" dergisini yirmi sekiz sayı sürdürdü. Dergiyi çıkaramayacağını anlayınca Ankara'dan ayrılıp İstanbul'a gitti. Cerrahpaşa Hastenesi'nde, 14 Kasım 1950'de, beyin kanamasından öldü.
Lot: 18 > Kitap
Adnan Veli Kanık, 9 Aralık 1916 yılında İstanbul’un Beykoz ilçesinde Fatma Nigar Hanım ve Mehmet Veli Kanık’ın oğlu olarak dünyaya geldi. Babası klarnet virtüozu ve Armoni Orkestrası Şefidir. Şair Orhan Veli Kanık'ın kardeşidir. Ayrıca, Füruzan Yolyapan adında bir kız kardeşi de vardır. Orta okul ve liseyı Galatasray Lisesi'nde bitirdi. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ne iki sene devam etti. 1938 yılında Etibank'ta çalıştı ve bir süre devlet memuru olarak çalıştı. Daha sonra ise 1949'da gazeteciliğe başladı muhabirlik yaptı. 1952 yılında Ankara Cezaevi'nde hapis yatarken ise aynı gazetede “Bir Hukukçu” ve “Mehmet Yanık” adı altında makaleleri yayınlandı. Öyküler, radyo piyesleri, küçük fıkralar ve şakalar kaleme alan Adnan Veli Kanık, toplumdaki alt ve üst tabaka insanların yaşamlarını karşılaştırdığı eserleriyle tanındı. Özellikle, mizahi öyküleri ile öne çıktı. Sosyetenin kenar mahalle insanı ve sonradan görmeler üzerindeki etkisini gülünç bir biçimde gözler önüne sermeyi başarmıştır. 1952 yılında yayınlanan “Mahpushane Çeşmesi” isimli romanında tutuklu bulunduğu günlerdeki gözlemlerini kaleme aldı. Cezaevinden çıktıktan sonra, Vatan, Akbaba, Dolmuş,Tef, Pardon ve Papağan gibi yayınlarda gülmece yazarlığını yürüttü. Adnan Veli ayrıca, abisi Orhan Veli Kanık'ın 1950 yılında ölümünün ardından 1952 yılında “Orhan Veli” İçin isimli bir kitap derledi. 1953 yılında Yeditepe Yayınları tarafından basılan bu kitapta şairin yaşamı, sanat anlayışı ve ölümünden sonra yapılan yorumlar ve yazılan makaleler yer alır. Adnan Veli Kanık, 6 Aralık 1972 tarihinde İstanbul’da 56 yaşındayken hayatını kaybetti
Lot: 19 > Kitap
Cemal Süreya'nın asıl ismi Cemalettin Seber'dir. 1931 yılında o dönem Erzincan'a bağlı olan Pülümür'de doğdu. Zaza Alevi asıllıdır. Babasının ismi Hüseyin, annesinin ismi ise Gülbeyaz'dır. Çocukluğunun ilk yıllarını Erzincan şehrinde geçirdi. 1938'de Dersim İsyanı sonrasında ailesi Bilecik'e sürgün edildi. İlkokula İstanbul Beyoğlu'nda başlayan Süreya üçüncü sınıfta Bilecik'te eğitim hayatına devam eder. Daha sonra babasına haber vermeden parasız yatılı sınavına girer ve Haydarpaşa Lisesi'ni kazanarak oradan mezun olur. 1954’te Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Maliye ve İktisat Bölümü’nü bitirdi. Maliye Bakanlığı’nda müfettiş yardımcılığı ve müfettişlik görevlerinde bulundu; 1965’te ayrıldığı müfettişlik görevine 1971’de yeniden döndü; 1982’de müşavir maliye müfettişliğinden emekli oldu. Ağustos 1960’ta başladığı ve yalnızca dört sayı çıkarabildiği Papirüs dergisini, Haziran 1966-Mayıs 1970 arası 47, 1980-81 arası iki sayı daha çıkardı. 1978’de Kültür Bakanlığı’nda Kültür Yayınları Danışma Kurulu üyesi olarak da görev yapan Cemal Süreya, emekli olduktan sonra, yayınevlerinde danışman ve ansiklopedilerde redaktör olarak çalıştı. Birçok dergide yazıları ve şiirleri yayımlandı; ayrıca Oluşum, Türkiye Yazıları, Maliye Yazıları dergileri ile Saçak dergisinin kültür-sanat bölümünü bir süre yönetti. Politika, Aydınlık, Yeni Ulus ve Yazko Somut gazeteleri ile 2000’e Doğru dergisinde köşe yazıları yazdı.
Lot: 20 > Kitap
Yort Savul'da Ece Ayhan'ın 1956-1976 yılları arasında yazdığı şiirler yer almaktadır. Bu dönemde çıkan Devlet ve Tabiat, Ortodoksluklar, Bakışsız Bir Kedi Kara, Kınar Hanım'ın Denizleri adllı kitaplarının yanı sıra Yort Savul'a Ece Ayhan'ın şiirini inceleyen, daha önce çeşitli dergilerde yayınlanmış bazı yazılar da konmuştur.
Lot: 21 > Kitap
İthaf, "Sayın Bay Besim Akımsar'a, E. Cansever" şeklindedir.Şiire çocuk yaşlarda ilgi duyan Edip Cansever’in ilk şiiri, 1 Mart 1944’te İstanbul dergisinde çıktı. İstanbul, Yücel, Fikirler, Edebiyat Dünyası ve Kaynak dergilerinde yayımlanan ilk dönem şiirlerini İkindi Üstü adlı ilk kitabında topladı. 1951 yılında Salâh Birsel ve Alp Kuran’la birlikte Nokta adlı bir dergi çıkardı. Nokta, sekizinci sayısında kapandı. Bundan sonra Yenilik, Yeditepe, Pazar Postası, Dost, a, Dönem, Yeni Dergi, Papirüs, Yazı, Hürriyet Gösteri, Sanat Olayı, Düşün ve Adam Sanat’ta şiir ve yazıları yayımlandı. Yazı hayatı boyunca çok az düzyazı yazdı. İlk kitabı İkindi Üstü’yle döneminin şairlerinden ve eleştirmenlerden iyi not alamadı. İkindi Üstü hakkında yazan Orhan Veli, kitabı beğenmediğini söyledi. Bunun üzerine Edip Cansever ilk kitabını yok kabul ederek piyasadan toplattı. 1954’te yayımladığı ikinci kitabı Dirlik Düzenlik’e ilk kitabındaki şiirlerinden sadece dördünü aldı. Bundan sonra, bütün şiirlerinin toplandığı kitaplarına ilk kitabından hiçbir şiirini almadı. Şiire hece vezni ve Garip şiiri etkisinde başlayan Edip Cansever, 1950’li yılların ortalarına doğru Ece Ayhan, Turgut Uyar, Cemal Süreya ve Sezai Karakoç’un öncülük ettiği İkinci Yeni şiiri tarzında imge yoğunluklu şiirler yazmaya başladı. Hikâye eder gibi bir söylem kullanmasına karşın, imgeyi aynı zamanda şiirin bütününe yayarak oluşturduğu şiirlerle İkinci Yeninin büyük ustalarından bir oldu. 1957’de yayımlanan Yerçekimli Karanfil adlı kitabıyla 1958 Yeditepe Şiir Armağanını, 1976’da yayımlanan Ben Ruhi Bey Nasılım’la 1977 Türk Dil Kurumu Şiir Ödülünü, 1981’de bütün şiirlerini bir araya getiren Yeniden adlı kitabıyla da 1982 Sedat Simavi Edebiyat Ödülünü kazandı. Bütün eserleri ölümünden sonra Yapı Kredi Yayınlarınca yeniden basıldı.
Lot: 22 > Kitap
İthaf, "Sevgili Turgay'a iyi şairime, İlhan Berk" şeklindedir. İlhan Berk, Necatigil’in deyimiyle “şiirimizin uç beyi”, 1918’de Manisa’da doğdu. İlk şiirleri Manisa Halkevi dergisi, Uyanış, Varlık, Çığır gibi dergilerde çıktı. 1944 yılında Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü’nün Fransızca Bölümü’nü bitirdi. Destansı yönünün ağır bastığı, adeta bir Türk Walt Whitman’ı olarak adlandırıldığı dönemde İstanbul (1947), Günaydın Yeryüzü (1952), Türkiye Şarkısı (1953) ve Köroğlu’nu (1955) yayımladı.
Lot: 23 > Kitap
Turgut Uyar 1927'de Ankara doğumlu. Bursa Askeri Lisesi'ni, Askeri Memurlar Okulu'nu bitirdi. Posof, Terme ve Ankara'da subay olarak, ordudan ayrılınca da sivil görevlerde çalıştı, emekliye ayrılıp İstanbul'a yerleşti. İlk şiiri Yedigün dergisinde çıkmıştı. Kaynak dergisinin bir şiir yarışmasında Arz-ı Hal şiiri ikincilik kazanınca Nurullah Ataç'ın güvendiği şairler arasına girdi. İlk dönem şiirlerinde kişisel yaşantılarının ve çevresinin izdüşümleri üzerinde durmuştu. Sonraları (1952) toplum ve törelerle çatışan bireyin sarsıntısı diyebileceğimiz şiirler yazdı. 1950 sonrası şiirimizin biçim ve öz bakımlarından yenileştirilmesiyle İkinci Yeni'nin ilk akla gelen şairlerinden; deneme ve yorumlarıyla da günümüz Türk şiirini anlayışla, yetkili değerlendiren yazarlarımızdan biri oldu.
Lot: 24 > Kitap
Kitabın içerisinde ressam ve şair Turgay Gönenç'e ait imza bulunmaktadır Ülkü Tamer,1937’de Gaziantep’te doğdu. İlköğreniminden sonra, Robert Kolej’i bitirdi. İstanbul Üniversitesi’nde Gazetecilik Enstitüsü’nde okudu. Lise yıllarında şiirleri edebiyat dergilerinde yayımlanmaya başladı. İlk şiir kitabı Soğuk Otların Altında 1959’da çıktı. Şiirlerini Yanardağın Üstündeki Kuş, öykülerini Alleben Öyküleri, anılarını ise Yaşamak Hatırlamaktır adıyla bir araya getirdi. Yüzün üstünde kitap çevirdi; Edith Hamilton’dan Mitologya çevirisiyle TDK 1965 Çeviri Ödülü’nü kazandı.Ülkü Tamer, şairliği, çevirmenliği ve yayıncılığı yanında, beş yıl tiyatro oyunculuğu yaptı; en önemlisi Haldun Taner’in Keşanlı Ali Destanı’nda Manyak Cafer rolü olmak üzere birkaç oyunda rol aldı. ONK Telif Hakları Ajansı’nda çalıştı. Milliyet ve Karacan yayınlarını yönetti; Milliyet Çocuk ve Sanat Olayı dergilerini çıkardı. Federico Fellini’nin Amarcord’u ile Zoltan Fabri’nin Macarlar’ı gibi iki önemli filmin de ithalcisi. Çeşitli gazetelerde sanat konularına değinen köşe yazıları yazdı. Ülkü Tamer, 81 yaşında Bodrum ilçesinde hayatını kaybetti.
Lot: 25 > Kitap
İthaf, " Gönenç'lere İstanbul dolusu sevgi, selam Metin Eloğlu 68" şeklindedir. Metin Eloğlu, 1943'de Güzel Sanatlar Fakültesi'ne girdi. Bedri Rahmi ve Z. Kocamemi ile çalıştı. Edebiyata ise hikaye yazarlığı ile başladı. İlk Öyküsü Servet-i Fünun-Uyanış'ta yayınlanmıştır.
Lot: 26 > Kitap
İthaf, "Sevgili dostum Arman Vartanyan'a, Nisan 2001 Demir Özlü" şeklindedir. Demir Özlü, 1935 yılında İstanbul'un Vefa semtinde doğdu. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitirdi, avukatlık yaptı. 1961-62 ders yılında Paris'te, Sorbonne Üniversitesi'nde felsefe okudu. 1950'li yıllarda, yazar arkadaşlarıyla Mavi ve a dergisi adlı genç edebiyat dergilerini çıkardı. Edebiyat araştırmacılarının Bunalım Edebiyatı adını verdikleri yazın akımının öncülerinden biri oldu. 'Hikâyelerinin yapısını varoluşçu ve gerçeküstücü öğelerle oluşturdu, entelektüel ve esrarlı havasıyla yalın gerçekçilerin karşıtı bir yazar oldu.' (Behçet Necatigil). 1979 yılında Stockholm'a gitti. On yıl Türkiye'ye dönmedi. 1989 yılından bu yana Türkiye ile İsveç arasında yaşamakta. Yurtdışında olduğu yıllarda, başta Berlin olmak üzere, birçok Avrupa kentinde yaşadı. Kurgusal yapıtları şunlardır. Öykü kitapları: Bunaltı (1958), Soluma (1963, TDK Öykü Ödülü), Boğuntulu Sokaklar (1966), Öteki Günler Gibi Bir Gün (1974), Aşk ve Poster (1980), Stockholm Öyküleri (1988, Sait Faik Hikâye Armağanı). Anlatıları: Bir Beyoğlu Düşü (1985), Berlin'de Sanrı (1987), Kanallar (1991). Romanları: Bir Uzun Sonbahar (1976), Bir Küçük Burjuvanın Gençlik Yılları (1979), Bir Yaz Mevsimi Romansı (1990, Orhan Kemal Roman Arağanı), İstanbul Büyüsü (1994), Tatlı Bir Eylül (1995), İthaka'ya Yolculuk (1996). Bunların dışında günlük, yolculuk yazıları, siyasi denemeler türlerinde kitaplar yayınladı.
Lot: 27 > Kitap
İthaf, "Turgay Gönenç'e Parlar bin özlem anıları arasından B. Necatigil 26.10.1978" şeklindedir. Behçet Necatigil, 1916'da İstanbul'da doğdu. İstanbul Yüksek Öğretmen Okulu'nu bitirdi. Kars Lisesi'nde başladığı edebiyat öğretmenliğini İstanbul Eğitim Enstitüsü'nde sona erdirdi. İlk şiiri lise öğrencisiyken, Varlık dergisinde çıkmıştır. 1979'da vefat etti.
Lot: 28 > Kitap
İthaf, "Nejat Olgun için 9.6.1956" şeklindedir. Özdemir Asaf, 11 Haziran 1923'te Ankara'da doğdu. Asıl adı Halit Özdemir Arun'dur. İlk ve ortaöğreniminin bir bölümünü Galatasaray Lisesi'nde yaptı.1942 yılında Kabataş Erkek Lisesi'nden mezun oldu. İstanbul Üniversitesi'nde, önce Hukuk Fakültesi'ne, sonra İktisat Fakültesi ve Gazetecilik Enstitüsü'ne devam ettiyse de 1947'de yüksek öğrenimini yarıda bıraktı. Bir süre sigorta prodüktörlüğü yaptı. 'Zaman' ve 'Tanin' gazetelerinde çevirmen olarak çalıştı. İlk yazısı 1939'da 'Servetifünun-Uyanış' dergisinde çıktı.1951'de Sanat Basımevi'ni kurarak matbaacılık yaşamına girdi. Kendi şiir kitaplarını bastı. 1955'te Yuvarlak Masa Yayınları'nı kurdu. İkilikler ve dörtlüklerden oluşan ilk şiirlerinde yoğun bir söyleyiş özelliği göze çarpar. İnsan toplum ilişkilerine yönelik temaları konu edinerek düşündürücü bir şiir evreni kurmuştur. Duygu ve düşünce yoğunluğuyla birlikte, alay ve taşlama şiirine egemen olan ögelerdir. İnsan ilişkilerinin toplumsal ve bireysel yanlarını sen ben ikileminde vermiştir. Çok kullandığı sevgi, ayrılık, ölüm temaları, son dönem şiirlerinde giderek yerini kaçış ve umutsuzluğun tedirginliğine bırakmıştır. Şiirin bir görüşü yansıtması, bir iletisinin olması düşüncesinden yola çıkmıştır. Yuvarlağın Köşeleri kitabında şiirin ve yazarın işlevi konusundaki görüşlerini dile getirmiştir. Batı şiiri ve geleneksel Türk şiirinden yararlanarak verdiği bileşim sanatını zenginleştirip geliştirmiştir. 28 Ocak 1981'de İstanbul'da öldü
Lot: 29 > Kitap
Sabahattin Ali (1907-1948) Yazar, şair ve eğitimci. 1922-1923 ders yılında Balıkesir Muallim Mektebi’ne kaydoldu. Şiir ve hikâye deneyimleri bu zamanlarda ortaya çıkarken çeşitli dergi ve gazetelere yazılar göndermeye başladı. 1928 yılında dil eğitimi amacıyla Almanya’ya gönderildi. 1930 yılında Türkiye’ye geri döndü. Bir Orman Hikâyesi 1930 yılında Resimli Ay dergisinde yayımlandı, ilk öykü kitabı Değirmen ise 1935 yılında Remzi Kitaphanesi tarafından yayımlandı. Bulgaristan sınırından Avrupa’ya geçmek üzere Kırklareli civarında yoldayken, 2 Nisan 1948'de öldürüldü.Yazarın en çok bilinen eserleri Kürk Mantolu Madonna, ve Kuyucaklı Yusuf'tur.
Lot: 30 > Kitap
İthaf, "Sevgili Nazım Hikmet Dikbaş'a çok çok başarılar dileğiyle, Antalya, 29.7.95, Fakir Baykurt" şeklindedir. Fakir Baykurt, 1929 yılında Burdur'da doğdu. 1948'de Gönen Köy Enstitüsü'nü bitirdikten sonra köy öğretmeni olarak çalışan yazar, 1955'te Gazi Eğitim Enstitüsü'ndeki eğitimini tamamladıktan sonra Sivas, Hafik ve Şavşat'ta Türkçe öğretmenliği yaptı. Demokrat Parti yönetimi tarafından öğretmenlikten alınarak pasif bir göreve getirildi. 1958'de Cumhuriyet gazetesinde yayımlanan ilk romanı Yılanların Öcü nedeniyle hakkında kovuşturma açıldı. 1960 yılındaki askeri müdahalenin ardından ilköğretim müfettişliğine getirildi. 1962-63 yıllarında ABD Bloomington Indiana Üniversitesi'nde ders araçları konusunda uzmanlık eğitimi gören Baykurt, Türkiye Öğretmenler Sendikası'nın ve Türkiye Öğretmenler Dernekleri Milli Federasyonu'nun genel başkanlığına seçildi. 1969 yılında Türkiye çapındaki ilk öğretmenler boykotuna katıldığı için bir kez daha açığa alındı ve 12 Mart 1971'deki askeri darbeden sonra uzun süre tutuklu kaldı. Edebiyata şiirle adım atan Fakir Baykurt, yazın hayatını toplumcu gerçekçi bir yaklaşımda yazdığı kısa öyküler ve köy notlarıyla sürdürdü. Yeditepe, Varlık, Cumhuriyet, Evrensel ve Yön gibi dergi ve gazetelerde çeşitli yazıları çıkan Baykurt, 1955'te öykülerini derlediği ilk kitabı Çilli'yi yayımladı. Bunu, köy yaşamını, köylünün arzularını, sıkıntılarını ve çelişkilerini de dile getirdiği hikâye kitapları ve romanları izledi.
Lot: 31 > Kitap
İthaf, "Sayın Sulan'lara dostlukla Nisan 76" şeklindedir. Ferit Edgü, 1936'da İstanbul'da doğdu. İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi Resim Bölümü'nde başladığı öğrenimini Paris'te sürdürdü. 1976-1990 yılları arasında, kurucusu olduğu Ada Yayınları'nda, çağdaş Türk ve dünya yazarlarının, şairlerinin yapıtlarını yayınladı. Edebiyatın çeşitli alanlarında ürünler verdi. Bir Gemide adlı kitabıyla 1979 Sait Faik Armağanı, Ders Notları ile 1979 Türk Dil Kurumu Ödülü, Eylülün Gölgesinde Bir Yazdı ile 1988 Sedat Simavi Edebiyat Ödülü'nü aldı. Hakkâri'de Bir Mevsim romanından uyarlanan ve Erden Kıral'ın yönettiği film, Berlin 33. Film Festivali'nde, aralarında Gümüş Ayı'nın da olduğu 5 ödül kazandı. Romanları, öyküleri, denemeleri Japonca ve Çince dahil birçok dile çevrildi.
Lot: 32 > Kitap
İthaf, "Dostlarım Tanaltaylara sevgiler 1982" şeklindedir. Kitapta Avni Anıl, Metin Eloğlu, Said Maden, Timur Selçuk'un yazıları bulunmaktadır.
Lot: 33 > Kitap
İthaf, "Ali Oncar için güzel günler dileğiyle 29.XI.987" şeklindedir. Ümit Yaşar Oğuzcan (1926-1984) Türk şair. Ticaret okulunu bitirdikten sonra bankacılıkla uğraştı ancak edebiyatla bağını koparmadı ve 1960 yılında Ümit Yaşar Yayınları’nı kurdu. 1965 yılında Yeni Dergi adlı bir hiciv ve mizah dergisi çıkartan Ümit Yaşar Oğuzcan, çeşitli gazete ve dergilerde de yazılarını yayımlamaya devam etti. Oğuzcan’ın birçok şiiri Münir Nurettin Selçuk ve Timur Selçuk tarafından bestelendi. 1984 yılında aramızdan ayrılan Ümit Yaşar Oğuzcan’ın eserleri ölümünden sonra Şiir Denizi 1-2, Taşlamalar Hicivler 1-2, Rubailer Dörtlükler, Anılar Düşünceler, Aşka Dair Nesirler adıyla yeniden hazırlanmıştır
Lot: 34 > Kitap
Kitap, Sabahattin Ali, Özdemir Asaf, Pertev Naili Boratav, Abdulbaki Gölpınarlı ve Refi Cevat Ulunay'ın tenkitleriyle birlikte yayınlanmıştır. Mehmet Rıfat Ilgaz [7 Mayıs 1911 Cide, Kastamonu - 7 Temmuz 1993, İstanbul], Türk şiir, roman ve öykü yazarı. Özellikle Hababam Sınıfı romanıyla tanındı. Hem yazılarında hem de kişisel hayatında toplumcu bir çizgi devam ettirdi. Türkiye'nin en çalkantılı siyasi dönemlerinde devam ettiği dergiciliği, aynı dönemdeki birçok yazar gibi, onun da adliye koridorlarında ve hapishanede zaman geçirmesine neden oldu. Oldukça üretken olan yazın hayatına şiirden mizah öykülerine, romandan çocuk kitaplarına birçok farklı alanda eser sığdırdı. Bir zamanlar toplatılan Karartma Geceleri eseri 2004 yılında 100 Temel Eser listesine girdi. Yazarın eserleri günümüzde, oğlu Aydın Ilgaz ile birlikte kurduğu, Çınar Yayınları'ndan çıkmaktadır.
Lot: 35 > Kitap
İthaf, "Turgay Bey'e sevgilerimle" şeklindedir. Besim Akımsar, 1920’de İzmir Çeşme'de doğdu. İzmir Ticaret Lisesi’ni bitirdi. Bür süre ticaretle uğraştı, Kovan yayınevi’ni kurdu, Kovan adlı dergiyi çıkardı. Dünya gazetesinde yazar ve muhabir olarak çalıştı, Vatan gazetesinde köşe yazarlığı yaptı. Öykülerini Kovan ve Fikirler dergilerinde yayınladı. Öykü kitabı dışında Namık Kemal – Hayatı Kişiliği Mücadelesi Eserleri, Atatürk’ün Ölümsüz Sözleri, Nazım Hikmet ve Başkaları adlı inceleme ve derleme kitapları bulunmaktadır.
Lot: 36 > Kitap
İthaf, "Mübeccel Uluyay'a hürmetlerimle 8.X.959" şeklindedir. 1950'de "Köy Edebiyatı" akımını başlatan Türk yazar, şair ve öğretmen. Makal, 1930 yılında Aksaray ilinin Gülağaç ilçesi Demirci Kasabası'nde doğdu. 1943 yılında İvriz Köy Enstitüsü'ne başladı. Edebiyata şiirle başladı. İlk olarak 1945'te "Türk'e Doğru" ve 1946'da "Köy Enstitüsü" dergilerinde şiirler yazdı. Varlık Dergisi'ndeki Köy Notları ile dikkat çekti. 1947'de İvriz Köy Enstitüsünü bitirdekten sonra 6 yıl köy öğretmenliği yaptı. 1950 yılında öğretmenlik yıllarındaki gözlemlerini Bizim Köy adlı bir kitapta yayınlayarak büyük yankı uyandırdı. Köy Edebiyatı akımının başlangıcı olarak anılan bu kitap nedeni ile tutuklanıp bir süre cezaevinde kaldı. Öğrenmenlikten sonra 1953 yılında Ankara Gazi Enstitüsü'ne girdi ve o yıllarda Fransa’da Avrupa Sosyoloji Merkezine araştırma yapmaya gitti. 1965 seçimlerinde Türkiye İşçi Partisi’nden İstanbul adayı oldu. Sırasıyla Antalya, Ankara ve Adana bölgesinde İlköğretim Müfettişliğinde bulundu. 1971'de İstanbul Sağır ve Dilsizler Okulu'nda Türkçe öğretmeniyken görevi bıraktı. 1971-1972 yılları arasında Bizim Köy Yayınları'nı yönetti. 1972 yılında Venedik Üniversitesi'nde Türk Dili ve Edebiyatı dersleri verdi. Meslek hayatı 17 yıl sürdü. Kitapları ve düşünceleri yüzünden mahkemelerde yargılandı ve bir müddet cezaevinde yattı. Türkiye Cumhuriyeti Millî Eğitim Bakanlığı tarafından müfettişliği elinden alınarak tekrar öğretmenlik statüsüne indirildi ve Sağırlar Okulu'na atandı. Eserlerinden bazıları Almanca, Rusca, Fransızca, İngilizce, Macarca, İtalyanca, Bulgarca, Lehçe, Romence ve İbranice gibi çeşitli dillere çevrildi. Makal 1967'de Unesco tarafından dünya gençliğine örnek insan olarak seçildi. Bizim Köy' romanıyla tanınan Köy Enstitülü yazar Mahmut Makal 88 yaşında vefat etti.
Lot: 37 > Kitap
İthaf, "S. Çetin'e sevgilerimle 9.3.968" şeklindedir. Orhan Kemal, Cumhuriyet dönemi romancılarındandır. Asıl adı Mehmet Raşit Öğütçü’dür. Babası Birinci Büyük Millet Meclisi Kastamonu milletvekillerinden avukat Abdülkadir Kemali Beyin siyasal nedenlerle ailesini de alarak Suriye’ye kaçması üzerine, ortaokulun son sınıfında öğrenimini yarıda bıraktı. Adana’ya dönünce, pamuk fabrikalarında işçilik, dokumacılık, memurluk yaptı. İstanbul’a gelip yazarlığa başladı. 1970 yılında gittiği Sofya’da beyin kanamasından öldü. Orhan Kemal, yetiştiği ve yaşama savaşlarını yakından bilip paylaştığı çevrelerin anlatıcısı oldu. Olaya ve malzemeye önem vererek, biçimi ve süslemeleri ikinci planda bıraktı. Yapıtlarındaki sürükleyicilik, doğallığa ve gerçeğe uygunluğa dayanır.
Lot: 38 > Kitap
İthaf, "Sevgili Yüksel Koçak'a güzel şiiri paylaşabilmenin keyfi ile aralık 28,1985" şeklindedir. 1952 yılında Eskişehir'de doğdu. ODTÜ ve Paris'te okudu. Yazın yaşamına sinema eleştirileriyle başladı. Pekçok dergide yazı ve şiirleri yayımlandı. Düzyazı ve şiirdeki üretkenliği ile dikkat çekti.
Lot: 39 > Kitap
İthaf, "Mualla Hanım'a Dr. R. Ennheger'e 21.2.1962" şeklindedir. Mualla Eyüboğlu, Türkiye'nin ilk kadın mimarlarındandır. Şair ve ressam Bedri Rahmi Eyüboğlu ile yazar Sabahattin Eyüboğlu'nun kardeşidir. Devlet Güzel Sanatlar Akademisi mezunudur. Büyük ağabeyi ve İsmail Hakkı Tonguç'la beraber Köy Enstitüleri'nin kuruluşunda aktif rol almıştır. Rumeli Hisarı ve Topkapı Sarayı Harem Dairesi gibi birçok tarihi yapının restoresinde emeği geçen isimlerden biridir.
Lot: 40 > Kitap
İthaf, "Yusuf Atılgan'dan Fatma'ya iyi dileklerle, dostlukla, Haz. 80, Y. Atılgan" şeklindedir. Yusuf Atılgan, Cumhuriyet dönemi Türk edebiyatının önemli yazarlarından biri olan Yusuf Atılgan 27 Haziran 1921 yılında Manisa’da doğmuştur. Gerçek adı Yusuf Ziya’dır. 1936 yılında Manisa Ortaokulunu bitirmiştir. 1939 yılında ise Balıkesir Lisesinden mezun olmuştur. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünü okuyan yazar öğrenimini tamamladıktan sonra Akşehir’in Maltepe Askeri Lisesinde edebiyat öğretmenliği yapmıştır. Türkiye Komünist Partisine katıldığı ve bazı faaliyetlerde bulunduğu için hapse atılmıştır. 1946 yılında serbest kalan Yusuf Atılgan öğretmenliği elinden alındığı için köyüne yerleşerek çiftçilik yapmaya başlamıştır. 1976 yılında tiyatro oyuncusu Serpil Gence ile ikinci evliliğini yapmıştır. 1989 yılında kalp krizi geçiren yazar İstanbul’da yaşamını yitirmiştir.
Lot: 41 > Kitap
İthaf, "C. Taşkınoğlu'ya, 8/ 10/ 958 Fazıl Hüsnü Dağlarca" şeklindedir. Fazıl Hüsnü Dağlarca [1914 - 2008]Türk şair. Türkçeyi, "Türkçe benim ses bayrağım" diyerek önem gösteren Dağlarca Türk edebiyatının en velut yazarlarından biriydi. Bu kitabı 8 bölüme ayrılmış ve "Türk olmak", "Dışarıdan Gazel", "Kazmala", "Ağrı Dağı Bildirisi", "Almanyalarda Çöpçülerimiz", "İkili anlaşma anıtı", "Pir Sultan Abdal Günleri", "Horoz" başlıklarını taşımaktadır
Lot: 42 > Kitap
İthaf, "Dr. Mahir Özkan'a Meryemcenin ilhamiyle sevgilerimle" şeklindedir." Yaşar Kemal, Türk romancı, senaryo ve öykü yazarı. İlk öykü kitabı Sarı Sıcak'ta da yer alan Bebek öyküsü ile ilk romanı İnce Memed, Cumhuriyet'te tefrika edildi. İnce Memed, yaklaşık kırk dile çevrilerek yayımlandı. Kitaplarının yurt dışındaki baskısı yüz kırktan fazladır.Yaşar Kemal pek çok yapıtında Anadolu'nun efsane ve masallarından yararlanmıştır. PEN Yazarlar Derneği üyesiydi. Nobel Edebiyat Ödülü'ne aday gösterilen ilk Türk yazardır.1952–2001 yılları arasında Thilda Serrero ile evli kalmış, 2002 yılında Ayşe Semiha Baban ile 2. evliliğini yapmıştır. 28 Şubat 2015 tarihinde organ yetmezliği sebebiyle yoğun bakımda olduğu hastanede vefat etmiştir. Cenazesi 2 Mart 2015 tarihinde düzenlenen törenin ardından Zincirlikuyu Mezarlığına defnedilmiştir.
Lot: 43 > Fotoğraf
Yaşar Kemal, Türk romancı, senaryo ve öykü yazarı. İlk öykü kitabı Sarı Sıcak'ta da yer alan Bebek öyküsü ile ilk romanı İnce Memed, Cumhuriyet'te tefrika edildi. İnce Memed, yaklaşık kırk dile çevrilerek yayımlandı. Kitaplarının yurt dışındaki baskısı yüz kırktan fazladır.Yaşar Kemal pek çok yapıtında Anadolu'nun efsane ve masallarından yararlanmıştır. PEN Yazarlar Derneği üyesiydi. Nobel Edebiyat Ödülü'ne aday gösterilen ilk Türk yazardır.1952–2001 yılları arasında Thilda Serrero ile evli kalmış, 2002 yılında Ayşe Semiha Baban ile 2. evliliğini yapmıştır. 28 Şubat 2015 tarihinde organ yetmezliği sebebiyle yoğun bakımda olduğu hastanede vefat etmiştir. Cenazesi 2 Mart 2015 tarihinde düzenlenen törenin ardından Zincirlikuyu Mezarlığına defnedilmiştir.
Lot: 44 > Fotoğraf
Tahir Alangu, Yazar, edebiyat tarihçisi, halkbilimi araştırmacısı, eleştirmen.Kabataş Lisesi, İstanbul Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunudur. Yozgat, Kepirtepe ve Ortaklar köy enstitülerinde, Van, Erzincan, İstanbul Pertevniyal ve Galatasaray liselerinde edebiyat öğretmenliği yaptı. Ayrıca İngiliz Erkek Lisesinde edebiyat, İktisat Fakültesi Gazetecilik Yüksekokulunda tiyatro tarihi, Robert Kolej ve Boğaziçi Üniversitesi'nde halkbilim dersleri verdi. Üniversite öğrenciliği sırasında halkbilim konularına ilgi duymuş ve fakülte bitirme tezini de “Türk Masallarının İç Yapısı ve Kahramanlar” adlı çalışmasıyla vermişti. Ancak mezun olduktan sonra akademik çalışmalarını sürdürme imkânı bulamadı. 1971'den ölümüne kadar, Yugoslavya'nın Ohri kentinde düzenlenen Balkan Halk Dansları ve Şarkıları Festivalinin düzenleme komitesi üyeliğini yaptı. Zincirlikuyu Mezarlığfnda gömülüdür.
Lot: 45 > Fotoğraf
Reşat Nuri Güntekin, 25 Kasım 1889 tarihinde İstanbul'da doğdu. Babası Askeri Doktor Nuri Bey, annesi Erzurum Valisi Yaver Paşa'nın kızı Lütfiye Hanım'dır. Çanakkale'de ilköğrenimini yaptı. Galatasaray Lisesi'nde bir yıl okuduktan sonra İzmir'deki Fransız Okulu'na girdi. Bu okulu bitirmeden ayrıldı. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'ni bitirdi. Bursa Sultanisi'nde Fransızca öğretmenliği yaptı, İstanbul'a atandı. Vefa Sultanisi, Erenköy Lisesi, Çamlıca Kız Lisesi, Kabataş, Galatasaray, İstanbul Erkek liselerinde edebiyat, felsefe dersleri okuttu, Fatih Vakıf Mektebi müdürlüğünde bulundu. Mahmut Yesari'yle Kelebek adında mizah dergisi çıkardı. Uzun yıllar liselerde edebiyat öğretmenliği yaptıktan sonra, 1931'de Milli Eğitim Bakanlığı Müfettişi oldu. Çanakkale milletvekili seçildi. Memleket gazetesini çıkardı. Unesco'da Türkiye Temsilciliği, Paris'te kültür ataşeliği görevlerinde bulundu. Emekli ye ayrılıp yeni eserlerini yazarken yakalandığı kanserden, tedavi için gittiği Londra'da 13 Aralık 1956'da yaşama gözlerini yumdu. Cenazesi yurda getirilip Karacaahmet'te toprağa verildi.
Lot: 46 > Kitap
Osmanlıca belge, İsmail Hami Danişmend'in kendisine gönderilen bir tercüme eser hakkındaki yorumları ile alakalıdır.
Lot: 47 > Kitap
Ahteri ve Ahteri-i Kebir diye de anılan bu Arapça-Türkçe sözlük Muslihuddin Mustafa'nın en meşhur eseridir. Belli başlı Arapça kaynaklardan faydalanarak 952 (1545) yılında tamamladığı eser, yaklaşık 40.000 kelime ihtiva etmektedir.
Lot: 48 > Kitap
Salih Saim Unar, 1867'de İstanbul'da Gümüşsuyu'nda doğdu. Ömrü boyunca muhtelif kurumlarda çalışmıştır. Muhassesat-ı Zatiye Evrak, Riyazet ve Maruzat, Topçu Dairesi Yoklama Kayıt, Zâtiye Evrâk, Riyâset, Sıhhiye ve Şura-yı Askeriye'de görev yapmıştır. 1965'de İstanbul'da vefat etmiştir.
Lot: 49 > Kitap
Hattat Bursalı Halil Şükrü Efendi'nin ustası Şeyh Süleyman Vehbi el-Kadiri'dir. Yaşamı ile ilgili yeterli bilgi yoktur. Nakşibendî tarikatından olduğu bilinmektedir. 1837 tarihli bir Kur'an-ı Kerim yazması vardır. Mekteb-i Maarif-i Adliye'de meşk hocalığı yapmıştır.
Lot: 50 > Kitap
Subha-i Sıbyan, Osmanlı'da ilk mektep olan sıbyan mekteplerinde okutulan Arapça sözlüklerden biridir. Yazma nüshaları olduğu gibi 1801 tarihinden itibaren 19. yüzyıl boyunca birçok kez matbu olarak neşredilmiştir.
Filtreler
Toplam : 104 Ürün
 
Phebus Hakkında
“Phebus Müzayede Evi, alıcılar ve satıcıları online ortamda bir araya getiren bir açık artırma platformudur.”
Bizi Takip Edin
Copyright © 2020 PHEBUS Müzayede