PHEBUS HATIRASI, 10.06.2022 saat: 21:00'a kadar internet sitemizden pey verebilirsiniz. 21:02 itibariyle canlı mezat başlayacaktır. Kitap, Dergi ve süreli yayın hariç tüm ürünlerden % 20 ürün KDV'si alınmaktadır. Komisyon Oranı: % 20 + KDV'dir. ÖDEME SÜRESİ MÜZAYEDE BİTİMİNDEN SONRA 1 HAFTADIR.
Puşkin, Gogol, Tolstoy, Dostoyevski, Turgenyev gibi, Rus edebiyatının belli başlı bütün yazarlarının eserlerini Rusçadan Türkçeye çeviren, edebiyatımızın en yetkin çevirmenlerinden Nihal Yalaza Taluy’un (1910 – 1968) Dostoyevski´den “Başkasının Karısı” ve "Bir Yufka Yürekli (Çev. Yaşar Nabi)" hikâyelerinin yer aldığı çevirisinin ilk basımı…
Puşkin, Gogol, Tolstoy, Dostoyevski, Turgenyev gibi, Rus edebiyatının belli başlı bütün yazarlarının eserlerini Rusçadan Türkçeye çeviren, edebiyatımızın en yetkin çevirmenlerinden Nihal Yalaza Taluy’un (1910 – 1968), Dostoyevski´nin tamamlamaya fırsat bulamadığı ilk romanı olan “Netoçka Nezvanova” çevirisinin ilk basımı…
Türk edebiyatının en yetkin eleştirmenlerinden Fethi Naci (1927 - 2008), eleştiri yazılarının yanı sıra, teorik - politik yazılar da kaleme aldı. "Emperyalizm Nedir" bugün için de güncel tespitler içeriyor: "Emperyalizm, bankalarda dolardır, okullarda süt tozudur... radyolarda ´Sana´dır yağların en güzeli´ nakaratıdır, limanlarda törenle karşılanan buğdaydır... sattırılmayan zeytinyağıdır, ayçiçeğinin düşük fiyatıdır, petrolün yüzde 35 yüksek fiyatıdır..."
Türkiye´de araştırmacı gazeteciliğin en önde gelen ismi Uğur Mumcu’nun (1942 – 1993), TBMM’deki kavgalar, küfürler ve sözlü sataşmalardan örneklerle doldurduğu bir kitaptır.
Köy Enstitülü yazarlar içinde, "Yılanların Öcü, Irazcanın Dirliği, Tırpan, Kara Ahmet Destanı" gibi romanlarıyla toplumcu - gerçekçi köy romanının klasiklerine imza atmış olan Fakir Baykurt´un (1929 - 1999), Türkiye´nin ilk ve tek öğretmen sendikası TÖS´ün ilk genel başkanı olarak yargılandığı, dört yıl süren davada yaptığı savunma...
1940 sonrası Türk şiirinde, gelenekle bağını koparmadan yenileşmeyi başarabilen az sayıdaki şairlerden biri olan Cahit Külebi´nin (1917 - 1997) "Adamın Biri, Rüzgâr, Yeşeren Otlar, Atatürk Kurtuluş Savaşında, Süt, Türk Mavisi ve Yangın" adlı yedi şiir kitabını bir araya getiren toplu şiirlerinin ilk basımı...
Türk şiirinin en özgün şairlerinden Özdemir Asaf´ın (1923 - 1981), kendi kurduğu ve yalnızca kendi kitaplarını yayımladığı yayınevinden, kendi tasarımıyla üçüncü şiir kitabı… "Tahir Alangu; anlayarak seven" ifadesiyle imzalanmış.
Türk şiirinin en deneyci şairlerinden biri olan ve durmadan yatak değiştirerek kendini yenileyen İlhan Berk´in (1918 - 2008), Ülkü Tamer´in kapak tasarımıyla yayımladığı şiir kitabı… Folklor araştırmacısı, eleştirmen ve yazar Tahir Alangu´ya (1915 - 1973) imzalı...
Bursa Cezaevinde tanıştığı Nazım Hikmet´in sayesinde resim yeteneğini keşfeden İbrahim Balaban´ın (1921 - 2019), cezaevinde Nazım Hikmet´le yaşadığı yılları anlattığı anı-romanı… Folklor araştırmacısı, eleştirmen ve yazar Tahir Alangu´ya (1915 - 1973) imzalı...
Servet-i Fünûn şairlerinden Faik Ali´nin oğlu, Hisar dergisi kurucularından, şair Munis Faik Ozansoy´un (1911 - 1975) hece ölçüsüyle yazdığı, Antik Yunan tragedyası...
Modern Türk şiirinin hiçbir akımına katılmayan ama her akımdan biraz etkilenen ve daha çok da her akımı önemli ölçüde etkileyen; en çalışkan, en üretken şairi, oyun yazarı, çevirmeni ve edebiyat öğretmeni Behçet Necatigil´in (1916 - 1979), en güzel şiirlerinden biri olan "Solgun Bir Gül Dokununca" şiirinin de yer aldığı kitabı... Öğrencisine "İki yıl öğretmenliğim var sana" diye imzalamış.
Modern Türk şiirinin hiçbir akımına katılmayan ama her akımdan biraz etkilenen ve daha çok da her akımı önemli ölçüde etkileyen; en çalışkan, en üretken şairi, oyun yazarı, çevirmeni ve edebiyat öğretmeni Behçet Necatigil´in (1916 - 1979); "şiircikler, şiir uçları" adını verdiği "bir dizede bırakılmış şiirsiler" ve "şiir ve çevresi konularda tanımlar, gözlemler, aforizmalar, özdeyişler"in yanı sıra, "tecrübeler, öğütler, uyarmalar" içeren deneme ve söyleşilerinin yer aldığı eseri... 1100 adet basılan kitabın 63 numaralı nüshası...
Orhan Veli ve Oktay Rifat´la birlikte Türk şiirinde en köklü devrimi gerçekleştiren Garip Hareketi´nin üç şairinden biri olan Melih Cevdet Anday´ın (1915 - 2002), daha önce yayımladığı tüm kitaplarını içeren toplu şiirlerinin ilk basımı… Kitabın kapak tasarımını yapan grafiker, çevirmen ve şair Sait Maden´e (1931 - 2013) imzalanmış.
Türk şiirinde en köklü devrimi gerçekleştiren Garip Hareketi´nin üç şairinden biri olan Melih Cevdet (1915 - 2002), büyük bir şair olmanın yanı sıra; entelektüel düzeyi çok yüksek denemeler, çok nitelikli romanlar ve tiyatro oyunları yazdı. Melih Cevdet´in ikinci tiyatro eseri olan Mikadonun Çöpleri, kitap olarak yayımlanmadan önce sahnelendi ve başrollerini Müşfik Kenter ve Yıldız Kenter oynadı.
Türk şiirinin en üretken şairlerinden Fazıl Hüsnü Dağlarca´nın (1914 – 2008) üçüncü şiir kitabı… Edebiyat tarihçisi, yazar ve mutasavvıf Sadettin Nüzhet Ergun´a (1901 - 1946) "Kıymetli Hocam Saadettin Nüzhet Ergun´a saygılarımla" ibaresiyle imzalı…
Şiire, Garip şiirine yakın bir anlayışla, sokak dilini ustaca kullanarak başlayan ve giderek II. Yeni´ye yaklaşan Metin Eloğlu´nun (1927 - 1985) beşinci şiir kitabı… Kendisinin kapak tasarımı ve desenleriyle…
Edebiyata şiirle başlayan; tiyatroyla, romanla, denemeyle devam eden ve yazdığı her türde çok sayıda ödül kazanmış olan Necati Cumalı´nın (1921 - 2001), yazıldığı tarihten itibaren defalarca sahnelenen ve iki kez de sinemaya uyarlanan, ünlü tiyatro eseri… Cevat Şakir Kabaağaçlı ya da eserlerinde kullandığı adıyla Halikarnas Balıkçısı´na (1890 - 1973) "Candan bir Merhaba!" ibaresiyle imzalanmış.
Yazmaya oldukça geç başlayan ve ilk kitabını 50 yaşından sonra yayımlayan Abdülhak Şinasi Hisar´ın (1887 - 1963) bütün kitapları gibi, bu kitabının da başrolünde eski İstanbul var. Yazar ve çevirmen Reşat Nuri Darago´ya "Eski dostum ve Boğaziçi komşum, kıymetli edip ve münekkit" hitabıyla imzalanmış.
Yazmaya oldukça geç başlamasına ve ilk kitabını 50 yaşından sonra yayımlamasına karşın, Abdülhak Şinasi Hisar (1887 - 1963) edebiyattan, edebiyatçılardan ve edebi muhitlerden hiç uzak kalmadı. Müzayedeye sunulan eser, yazarın çok yakın bir dostluk ilişkisi içinde olduğu Ahmet Haşim´le ilgili, birinci elden tanıklıklar içeren, çok önemli bir biyografidir. Türkiye´de trahom hastalığını bitirmesiyle tanınan ve Ahmet Haşim´in de akrabası olan Doktor Nuri Ayberk´e imzalanmış.
Edebiyat tarihçiliği ve dilciliği yanı sıra, biyografi çalışmalarıyla da Türk edebiyatına büyük katkılar sağlamış olan Prof. Agâh Sırrı Levend (1894 - 1978), bu eserinde gençlik ve eğitim sorunları üzerinde duruyor.
Edebiyat tarihçiliği ve dilciliği yanı sıra, biyografi çalışmalarıyla da Türk edebiyatına büyük katkılar sağlamış olan Prof. Agâh Sırrı Levend´in (1894 - 1978), I. Dünya Savaşı’na katılmış bir yedek subayın Mütareke yıllarına ait ıstıraplarını dile getirdiği romanı... "Acılar" aynı zamanda yazarın tek romanıdır.
Hamdullah Suphi Tanrıöver (1885 - 1966), Türk Ocağı kurucusu ve en uzun süreli başkanı, yazar ve çok ünlü bir hatiptir. Mehmed Akif´in yazdığı İstiklal Marşı´nı milletvekillerinin coşkulu alkışlarıyla mecliste ilk kez o okumuştur. Türk Ocakları İlim ve Sanat Heyeti neşriyatının birinci kitabı olan Günebakan, yazarın çeşitli gazete ve dergilerde yayımladığı makalelerden oluşuyor. Samsun Mebusu Avni Bey´e (Doğan) imzalı...
Tarih ve edebiyat hazinemize birbirinden güzel ve ilginç, onlarca eser armağan eden Reşat Ekrem Koçu´nun (1905 - 1975), Osmanlı tarihinde erkek kılığına girmiş, erkeklerle bir arada savaşmış kadınları anlattığı, yarı kurgu, yarı tarih eseri… Sabiha Bozcalı´nın resimleriyle...
Aslında Mekteb-i Tıbbiye mezunu olmasına ve felsefe eğitimi almamış olmasına karşın, felsefeye ilgisi nedeniyle “Feylesof Rıza” olarak tanınan Rıza Tevfik (1869 – 1949); felsefeci, siyasetçi ve şair kimliğiyle son dönem Osmanlı aydınlarının en ilginç simalarından biridir. Sevr Antlaşması’nı imzalayan Osmanlı delegasyonunda bulunduğu için, diğer “Yüzellilikler” gibi uzun yıllar sürgünde yaşamıştır. "Serab-ı Ömrüm" Feylesof’un bütün şiirlerini bir araya getirdiği kitabıdır.
Vazo, Gel Gör ki, Hibiskus Çiçekleri adlı şiir kitapların yanı sıra, özellikle dünya milletlerinin Tanrı anlayışlarını işlediği "Yaratılış" adlı şiir kitabıyla tanınan Muvaffak Sami Onat´ın (1919 - 1986), Londra´dan, eşi Cemile Hanım´a gönderdiği, 1955 tarihli kart...
Servet-i Fünûn şairlerinden Faik Ali´nin oğlu, Hisar dergisi kurucularından Munis Faik Ozansoy´a (1911 - 1975) başbakanlık müsteşarı olduğu dönemde verilen, nüfus sayımı sırasında sokağa çıkma izin belgesi...
Türkiye´nin üçüncü cumhurbaşkanı Celal Bayar´ın (1883 - 1986), bayram tebrikleri için bastırdığı ve Esnaf ve Sanatkârlar Kefalet Kooperatifi Müdürü Bahri Hacıoğlu adlı kişiye gönderdiği, matbu imzalı kartvizit… Gönderilen kişiye ulaştırılamadığı için "bilinmiyor" kaşesiyle iade edilen, Celal Bayar antetli zarf içinde...
Yedi Meşalecilerden biri olmasına karşın, zamanla şiirden uzaklaşan ve şiirden çok bilimsel çalışmaları, çevirileri ve özellikle de "Cyrano de Bergerac" çevirisiyle tanınan Sabri Esat Siyavuşgil´in (1907 - 1968), felsefe eğitimi için Dijon´da bulunduğu sırada yazdığı, yayımlanmamış şiiri... Tuncay Birkan´ın tesbitiyle "Yedi Meşale aslında Sabri Esat’tır..."
Halk şiiri ve halk türküleri alanında çok sayıda eser vermiş, halk edebiyatı araştırmacısı Cahit Öztelli´nin (1910 - 1978), Varlık Yayınları´nda yayımlanacak olan "Karacaoğlan" kitabıyla ilgili olarak Yaşar Nabi Nayır´a mektubu… "Aziz Kardeşim, Karacaoğlan´da istenilmiş düzeltmeler yapıldı. Destanları kaldırdım..."
Özellikle, A. Kadir´le birlikte yaptıkları, aşılması imkânsız İliada ve Odysseia çevirileriyle tanınan, eski Yunan ve Roma dilleri uzmanı, filolog, arkeolog ve denemeci Azra Erhat´tan (1915 - 1982), dönemin edebiyatçılarının yakından tanıdığı, TED Ankara Koleji´nin efsane edebiyat öğretmeni Rüksan Günaysu´ya yazılmış mektup; zarfıyla birlikte...
Hayatını pedagoji, psikoloji ve felsefe alanlarına adayan Ord. Prof. Mustafa Şekip Tunç´un (1886 – 1958); Tasvir-i Efkâr gazetesinde yayımlanmak üzere, daktiloyla yazdığı, imzalı yazısı...
Daha çok “Bu Vatan Kimin” şiiri ile hatırlanmasına karşın, şairliğinden çok, eleştirmenliği ve araştırmacılığıyla Türk edebiyatına çok büyük katkılar sağlamış olan Orhan Şaik Gökyay´ın (1902 - 1994), yazar ve çevirmen Burhan Günaysu´ya yazılmış mektup… Orhan Şaik Gökyay antetli zarf içinde...
Tarihçi ve kitabe uzmanı İbrahim Hakkı Konyalı´nın (1896 - 1984), sigorta işiyle ilgili bir takip ricasıyla yazdığı mektup… Daktiloyla yazılmış mektupta ayrıca el yazısıyla yazılmış sigorta numarası, prim günü vs. gibi bilgiler de var.
Şair, romancı, yayıncı, senarist, düşünür, denemeci, eleştirmen ve gazeteci Attila İlhan´ın (1925 - 2005); Varlık dergisi ve Varlık Yayınları sahibi Yaşar Nabi Nayır´a (1908 - 1981) yazdığı, hafif sitemli mektubu: "… Şu günlerde ´Sisler Bulvarı´ diye bir kitabım çıktı. Gönderiyorum. Bilmem fazla hissettiği ve kendini yerden yere vurduğu için Attila İlhan´ı siz de Oktay Akbal gibi ´demode´ mi bulacaksınız."
Sanat tarihçisi, edebiyat araştırmacısı ve çevirmen Burhan (Ümit) Toprak´tan (1906 - 1967); resimden edebiyata, tiyatrodan sinemaya, mimari ve şehircilikten sanat tarihçiliğine geniş bir alanda ürünler vererek Türkiye´yi sanat ve mimarlık tarihi, şehircilik gibi disiplinlerle tanıştıran Celal Esat Arseven´e (1875 - 1971) gönderilmiş yeni yıl tebrik kartı...
Beş Hececilerden, şair ve yazar Halit Fahri Ozansoy’un (1891 – 1971), Hisar dergisi kurucularından Mehmet Çınarlı´ya (1925 - 1999) yazdığı, 14.12.1969 tarihli mektubu…
Türkçü tarihçi ve yazar Reha Oğuz Türkkan´ın (1920 - 2010) "Münir Bey" diye hitap ettiği bir kişiye (muhtemelen Münir Baraz) kendisine tavsiye ettiği ilaçlar için teşekkür mektubu…
Hasan Ali Yücel´in (1897 - 1961) Maarif Vekili, Cemil Bilsel´in (1879 - 1949) Üniversite Rektörü, Kemal Atay´ın (1912 - 1978) da Tıp Fakültesi Dekanı olarak imzaladığı, Mehmet Ali Ersan´a ait, 1941 tarihli tıp doktorluğu diploması…
Cumhuriyet´in yetiştirdiği en önemli aydınlardan biri olan, yazar, çevirmen ve akademisyen Sabahattin Eyüboğlu´nun Venedik´ten annnesi ve teyzesine gönderdiği kartpostal…
Şair, yazar, çevirmen, akademisyen, diplomat ve siyasetçi Talat Sait Halman´dan (1931 - 2014) Hisar dergisinin kurucusu, şair Mehmet Çınarlı´ya (1925 - 1999) New York´tan gönderilmiş mektup…
1950 yılında Yeni İstanbul gazetesi ve New York Herald Tribune gazetesinin ortaklaşa düzenlediği Dünya Hikâye Yarışması´nda "Sam Amca" adlı öyküsüyle birincilik kazanan, romancı ve hikâyeci Samim Kocagöz´ün (1916 - 1993), Varlık dergisi ve Varlık Yayınları´nın kurucusu yaşar Nabi Nayır´a, Varlık antolojilerine alınan hikâyeleri karşılığında, telif şöyle dursun, bir örnek bile gönderilmediğine sitem ederek bu seferki yıllığın sorularına cevap vermeyeceğini bildiriyor.