PHEBUS HAT, 15.03.2025 saat: 22:00'a kadar internet sitemizden pey verebilirsiniz. 22:02 itibariyle canlı müzayedemiz başlayacaktır. Kitap, Dergi ve süreli yayın hariç tüm ürünlerden % 20 ürün KDV'si alınmaktadır. Komisyon Oranı: % 20 + KDV'dir. ÖDEME SÜRESİ MÜZAYEDE BİTİMİNDEN SONRA 1 HAFTADIR.
Anlamı: “O inkâr edenler Zikr’i (Kur’an’ı) işittikleri
zaman, neredeyse seni gözleriyle devirivereceklerdi. Hâla da (kin ve
hasetlerinden:) «Hiç şüphe yok o bir delidir» derler. Oysa o (Kur’an),
âlemler için ancak bir öğüttür.” Kalem suresi 51-52. ayet
"Hüdâ Rezzâk-ı âlemdir düşünmem kayd-ı dünyâyı / Ana îmân eden âşık sayar mı ferdâyı"
Arka yüzünde yazan: "Garîk-i bahr-i isyânım, dahîlek yâ Resûlallah"
Kastamonu’da 1876 yılında dünyaya gelen Hattat ve Müderris Muhiddin Tanır, ilk hat eğitimini babasından aldı. Askerlik hizmetinden sonra Mısır’a görevlendirildi. Kahire’deki El-Ezher Üniversitesinde müderris olarak hat dersleri verdiği rivayet edilir. İki eliyle yazı yazabilen ender hattatlardan biri olan Muhiddin Tanır 1956 yılında Kastamonu’da vefat etti.
Lâz Ömer Vasfî Efendi’nin şâkirdânından değerli bir hattat
olan Hâkkâkzâde Mustafa Hilmî Efendi, medrese tahsîlini tamamladıktan sonra
yazdıaki kudret ve mahâretinden dolayı H. 1235/M. 1819 senesinde Fâtih’teki
Nakş-ı Dîl Vâlide Sultan Mektebi’nin hüsn-i hat muallimliğine tayin edilmiş ve
senelerce talebeye ders vermiştir.
Sultan 2. Mahmud’un iltifâtını kazanarak,
yazmaya memur edildiği üç mushâf-ı şerîfe yazmış ve Sultanın iltafatına mazhar olmuştur. Ayrıca Nûr-ı Osmaniye Cami’ndeki meşkhânede hüsn-i
hat talîmine memûr edilmiştir.
Hattat Cüce Abdullah Efendi, saraydaki Enderun adlı mektepte eğitim gören saray cücelerindendir. Tafsilatlı bilgi için Hafız Hızır İlyas Ağa´nın Tarih-i Enderun Letâif-i Enderun adlı eserine müracaat edilebilir.
Sülüs kısım: “Fakrı sebebiyle zillete düşen kişi Allah katında güçlüdür, şanlı ve şereflidir.”
Hattat Yusuf Sabri Efendi, meşhur hattatımız Şefik Bey'in talebelerinden kıymetli bir hattattır. Mısırlıdır. Ahmed Cenab Efendi bilinen talebelerindendir.
"Le-kad esma´tü lev nâdeyte hayâ / Ve lâkin lâ hayâte li-men tenâdâ"
"Hayatta olan var mı? derken bana seslenseydin duyardım / Lâkin senin seslendiklerin hayatta değil"
Beyit, "Arapların kahramanı" lakaplı ünlü Arap şairi Amr bin Madikerib´e aittir. Kabilesinin reisi idi. Suriye ve Irak´ın fethinde büyük yararlılık göstermiş, Yermûk Savaşı´nda bir gözünü kaybetmiştir.
Eser; altın cetvelli, pervazı eski dönem ebruludur.
Burhaneddin Belhî, Özkent hükümdârı Burhaneddin Kılıc´ın soyundan Anadolu´ya yerleşen mutasavvıf, alim ve sanatkar bir aileye mensuptur. Ketebe kısmında "Pîr-i Türkistan Afgânî Seyyid Mehmed Burhâneddin Kılıc el-Hüseynî el-Belhî" yazılıdır. Bu eserde bir doğuma tarih düşmüştür.
Şiir: "Bâreke´llâhu Teâlâ
Cenâb-ı Rab mün´im eyledi nûru bana ihsân / Ki bir duht-i mübârek-makdem ve hûb ve melek-sîmâ
Ne hoş ol duhter-i sa´d-ahterin yumn-i kudûmundan / Kulûb-i akrabâ buldu safâlar vâlideyn-âsâ
Anın gibi mücessem nûru nâdir gördü âlemde / Münevver-dîde-i dâniş-verân-ı encümen-ârâ
Riyâz-ı ismetindir nev-nihâli hüsn-i hâliyle / Hemîşe gülüb açılsun cihânda çün gül-i hamrâ
Bekâm olsun müdâm ol ömr ü ikbâl firâvânla / Ola rûşen dili ile misl-i neyyir-i beyzâ
İdüb tebrîk yazdı güherin târîhini bürhân / Bu Zehrâ mâhûş doğdu mübârek gece pek âlâ
1336"
Anlamı:
"Allah mübârek eylesin
Yüce Rabb´im bana bir nur ihsan etti / ki gelişi mübârek, güzel ve melek yüzlü bir kız...
Ne hoş! O uğurlu yıldız misali kızın uzaktan getirdiği bereketten / Akrabaların kalpleri de kızın ana babası gibi safalar buldu
Onun gibi büyük nuru nadir gördü âlemde / Nice nurlar görmüş ârifler cemiyetinin büyükleri bile
Masumiyetinin bahçesidir taze fidanı tatlı hâliyle / Gülsün açılsın durmadan dünyada kırmızı güller
Bahtiyar olsun daima (o kız) ömür ve talihle / Gönlü feyz ile aydınlık ola, parlak ay misali
Tebrik edip yazdı o mücevherin tarihini / Bu akıllı Zehra doğdu mübarek gecede, ne âlâ!"
Besmele muhakkak, hadis-i şerif nesih, "tercümesi" ibaresi talik ve Türkçe tercümesi rika ile yazılmıştır.
Hadis-i şerifin tercümesi: "Fâsıka ikrâm eden kimse İslam´ın hedmine (yıkımına) muavenet etmiş olur."
Bir hoca tarafından talebesine ders ders yazılıp verilmiş, tek farfler ile başlayıp harf birleşimleri ile devam eden eksiksiz bir talik müfredat meşkidir. Satır aralarında hocanın sa´y işaretleri bulunmaktadır. Eser, Mustafa Düzgünman´ın albüm şeklinde hazırladığı, salbekli şemseli ve zencerekli deri cilt içerisindedir. Cildin yan kağıtları olarak çok güzel ebrular kullanılmıştır. Ebruların, ya Mustafa Düzgünman´a veya Necmettin Okyay´a ait olduğu tahmin edilmektedir.
Salavat-ı şerifeler yazılıdır: "Allah´ım ruhlar içinde Muhammed (a.s)´ın ruhuna, cesetler içinde Muhammed (a.s)´ın cesedine, kabirler içinde Muhammed (a.s)´ın kabrine salât et. Güneş´in ve Ay´ın üzerine doğduğu şeyler adedince ona salât et." Eserin pervaz ebrusunun Necmeddin Okyay veya Mustafa Düzgünman'a ait olduğu düşünülmektedir.
Hasan Rızâ Efendi’nin üç çocuğundan biridir. Rıza Efendi dîvânında H. 3 Muharrem 1309 (9 Ağustos 1891) de dünyaya gelmiştir. Babasının ünlü bir hattat olması ve dönemin önde gelen hattatlarıyla olan yakın münasebeti, Süreyya Bey’in böyle bir sanat muhitinde yetişmesine vesile oldu. Zaman zaman babasıyla birlikte ziyaretine gittikleri Sâmi Efendi’den ve sıklıkla Hasan Rıza Efendiyi ziyarete gelen Nazif Bey den de istifade etti. Harf inkılâbına kadar Bâbıâli’de hattatlık yaptığı bilinmektedir. Sonrasında emekli oluncaya kadar liselerde edebiyat öğretmenliği vazifesinde bulundu. 01 Eylül 1969 Pazartesi günü vefat etti. Ahmet Süreyya Bey aynı zamanda Süheyl Ünver'in halasının oğludur.
Müşerref Hanım'ın hüsnihat hocaları Hamit Aytaç ve Halim Özyazıcı'dır. Cumhuriyet dönemi hanım hattatlarımızdan olan Müşerref Hanım, Topbaş ailesine mensuptur. Babası Ahmed Hamdi Topbaş, annesi Âdile Hanım’dır. Merhum Mûsâ Topbaş Efendi ve merhum Muammer Topbaş bey, ana-baba bir erkek kardeşleridir.
İyi akıbet (cennet, Allah’ın razı olmadığı şeylerden) sakınanlarındır. Kasas suresi 83. ayet-i kerime.
Müşerref Hanım'ın hüsnihat hocaları Hamit Aytaç ve Halim Özyazıcı'dır. Cumhuriyet dönemi hanım hattatlarımızdan olan Müşerref Hanım, Topbaş ailesine mensuptur. Babası Ahmed Hamdi Topbaş, annesi Âdile Hanım’dır. Merhum Mûsâ Topbaş Efendi ve merhum Muammer Topbaş bey, ana-baba bir erkek kardeşleridir.
Celi sülüs karalmalar içinde sol üst tarafta nesih yazı ile yazılmış tam bir Fatiha Suresi bulunmaktadır. Sol alt tarafında Hilye-i Şerife´nin başlangıç metni olan "Hz. Ali, Rasulullah´ın vasıfları hakkında buyurdu ki..." cümlesi yazılıdır. Celi sülüs karalamalarda ayet-i kerimeler yazmaktadır.
1986 tarihinde Cezayir’in Sidi Bel Abbes şehrinde doğdu. Cezayir´de ilkokul eğitimini tamamladıktan sonra Türkiye´ye taşındı ve Hüseyin Öksüz beyden rika dersleri almaya başladı. Halen Abdurrahman Depeler´den sülüs ve celi sülüs dersleri almaya devam ediyor.
1977 yılında Üsküdar Sultantepe’de bulunan Özbekler Dergahı’nda dünyaya geldi. 1997 yılında düzenlenen Uluslararası Ebru Kongresi’nde kıymetli hocası Hikmet Barutçugil ile tanışarak öğrencisi oldu. Günümüzün önde gelen ebrû ve hat sanatı ustalarından olan Fuat Başar’dan meşk ederek icâzet aldı.
Bir asır önce dedesinin ilim, irfan ve sanat yuvası haline getirdiği Özbekler Dergah’ında ailesinin desteğiyle ebruyu yeniden canlandırmayı ve ata sanatını yaşatmaya devam etmektedir.
Eser, müellif nüshasıdır (Bizzat kitabın yazarının kendi el yazısı ile kaleme aldığı nüshadır). Serlevhalı, tüm sayfaları altın cetvelli ve altın duraklıdır. Arapça kaside kitabıdır.
Serlevhalı, serlevha sayfası yoğun beynessütur tezhipli, sure başları altın levhalı, ketebe sayfası tezhipli, tüm sayfaları tahrirli altın cetvelli ve altın duraklı, döneminin kumaş cildi içindedir. Eserin tezhibi çok güzeldir, bütün altın durakları farklı motiflerle yapılmıştır. Cüz içinde; Mülk, Kalem, Hakka, Meâric, Nuh, Cin, Müzzemmil, Müddessir, Kıyame, Dehr, Mürselât sureleri yazılıdır.