Anasayfa /
PHEBUS HAT
PHEBUS HAT
PHEBUS HAT, 28.12.2024 saat: 22:00'a kadar internet sitemizden pey verebilirsiniz. 22:02 itibariyle canlı mezat başlayacaktır. Kitap, Dergi ve süreli yayın hariç tüm ürünlerden % 20 ürün KDV'si alınmaktadır. Komisyon Oranı: % 20 + KDV'dir. ÖDEME SÜRESİ MÜZAYEDE BİTİMİNDEN SONRA 1 HAFTADIR.
Toplam : 36 Ürün
Lot: 1 > Hat
Sami Efendi´nin yazısından takliden eski bir dönemde is mürekkebi ile yazılmış bir besmele olduğu tahmin edilmektedir.
Lot: 2 > Hat

Üç çerçeve içinde Hattat Bedevî´nin, Kral Suud Külliyesi "Haliyyetü´l-Melik Suud el-İctimâiyye" için sülüs, nesih, talik ve divani yazılarla yazdığı levha yazıları bulunmaktadır.


Bir çerçevede; talik yazı ile "el-mülkü lillah" (Mülk Allah´ındır) ve sülüs yazı ile Hadid Suresi 11. ayetin "Kim Allah rızası için karz-ı hasende bulunursa" manasındaki baş kısmı yazılıdır.


Hattat Bedevî; Suriye´de hat sanatının geleneksel usullerle günümüze aktarılmasına vesile olmuş, 1967 senesinde vefat etmiştir. Meşhur mushaf hattatı Osman Taha´nın hocasıdır. IRCICA, geleneksel olarak düzenlediği hat yarışmalarından 2010 yılında yaptığı yarışmayı Bedevî adına yapmıştır.

Lot: 3 > Hat
Bir sayfada "be"ve "cim" karflerinin meşkleri diğer sayfada "kef ve "mim" harflerinin meşkleri bulunmakta, ikinci sayfa hafif ebruludur. Bunlara ek olarak o dönem meşk için kullanılan iki adet boş yazı kağıdı da bulunmaktadır.
Lot: 4 > Hat
Arkasındaki not: "Muhiddin Serin Bey´den hediye 13.10.1984. Hulusi Efendi´nin Kemal Batanay´a yaptığı meşklerden."
Lot: 5 > Hat
Yazı tavrından hattatın Bakkal Arif Efendi olduğu anlaşılmaktadır. Yazının arkasında "Arif Efendi" notu bulunmaktadır. 
Lot: 6 > Hat
Yazının sol alt tarafında Mahmud Öncü tarafından yazılmış "Sanatkar kardeşimiz İnci Kerimoğlu Hanımefendi´ye" ithafı bulunmakta ve tezhipte "İnci" imzası bulunmaktadır.
Lot: 7 > Hat

Mevlana Celâleddin Rûmî´ye izafe edilen meşhur söz yazılıdır.


Farsça okunuşu:

"Bâzâ bâzâ her ânçi hesti bâzâ /

Ger kâfir u gebr u put-perestî bâzâ /

În dergeh-i mâ dergeh-i nevmîdî nîst /

Sad bâr eger tevbe şikestî bâzâ"


Manası:

Geri gel, geri gel, her ne isen yine gel.

Kafir olduysan, ateşe, puta taptıysan da dön, bize gel;

Bizim dergahımız ümitsizlik dergahı değildir;

Yüz kere tövbeni bozmuş olsan yine gel.

Lot: 8 > Hat
"Ümmetimin en şereflisi Kur´an hafızlarıdır." ve "Kıyamet gününde bütün yeryüzü tandırda pişirilen bir tek ekmek (gibi) olur. Cebbar olan Allah onu eliyle evirir çevirir alt üst eder. Sizin biriniz yolculukta bazlamasını (tandıra koyup pişirinceye kadar) evirip çevirdiği gibi. (Bu muazzam ekmek) cennet ehli için yolcuk konuk azığı olarak hazırlanır. "anlamına gelen Hadis-i Şerifler yazılıdır.
Lot: 10 > Hat
Yazının okunuşu, "Hacı Ömer Sakıp Sabancı" şeklindedir. Yazının hikayesi:Son devrin en büyük hattatı Hamid Aytaç’ın 91 yaşında vefat ettiği yıl yazdığı bir yazıdır. Bilindiği üzere Sakıp Sabancı, ömrünün son yıllarında rahatsızlığından dolayı hastahanede olan Hamid Aytaç’ı ziyaret etmiş ve gönlünü almıştır. 1981 yıldaki bu ziyaret sonrası kaleme alınmıştır.
Lot: 11 > Hat


Ashab-ı Kehf´i anlatan şiirin metni:

Sırr-ı aşkı duydu Yemlîha olub lâl ü hamûş

Mekselînâ oldu hem-râz-ı mezâyâ-yı sürûş

Bâde-i tevhîdi Mislînâ´ya işrâb ettiler

Bî-tevakkuf içdi Mernûş u Debernûş Şâzenûş

Cür´a kalmışdı meğer câm-ı Kefeştetayyuş´dan

Kâse-lîs-i bezm olub Kıtmîr dahi kalmadı boş


Manası:

Yemlîha aşk sırrını duydu dilsiz ve uyur oldu.

Mekselînâ da onun güzel hasletlere sahip sırdaşı oldu.

Tevhid şarabını Mislînâ´ya içirdiler.

Mernûş, Debernûş ve Şâzenûş da hiç beklemeden içtiler.

Kefeştatayyuş´un kadehinden geriye bir yudum kalmış olacak ki,

Kıtmîr de o çanağı yaladı, o da boş kalmadı.


Hattat: Hafız Hasan Tahsin Efendi (ö.1914). Hocaları; Kazasker Mustafa İzzet Efendi ve Reisülhattâtîn Muhsinzade Abdullah Efendi´dir. Talebeleri arasında, Hamid Aytaç´ın yazıhanesini devraldığı Arif Hikmet Bey, oğlu Abdullah Nizameddin Bey gibi kişiler vardır.

Lot: 13 > Hat
Eserin altında eski dönemde yazılmış "Şeyh Hamdullah" teyit yazısı bulunmaktadır. 
Lot: 14 > Hat

Laz Ömer Vasfi Efendi, aslen Trabzonlu olup memleketine nisbetle Türk hattatları arasında “Lâz Ömer Vasfî” nâmı ile anılmıştır. İlk eğitimini Trabzon’da tamamladıktan sonra İstanbul’a gitmiş, bu esnâda hüsn-i hatta hevesle evvelâ Hâfız Yusuf’tan aklâm-ı sitte dersleri almıştır. Ondan icâzet aldıktan sonra da  tekemmül için Hüseyin Hablî şâkirdânından Yamakzâde Sâlih Efendi’ye devam etmiştir.

İki değerli hattatın elinde yetişip fevkalade kabiliyeti ile hocasının takdirini kazanmakla kendisine yamak olup Hâfız Yusuf’un H. 1201/M. 1787 senesindeki vefâtından sonra Enderûn-ı Hümâyûn’un yazı hocalığına tayin edilmiştir. Nice zaman gılmana meşk verip yüzlerce hattat yetiştirdikten sonra H. 15 Şa’bân 1240/M. 4 Nisan 1824 tarihinde vefât etmiştir.

Lot: 15 > Hat

İbrahim Namık Efendi, hüsn-i hattı evvela Hüseyin Hablî’den ve daha sonra da Yedikuleli Seyyid Abdullah Efendi’den meşkederek icâzet almıştır. Eğitimini tamamladıktan sonra küttâbdan olarak ricâl ve vüzerâya senelerce hizmet etmiştir. Nakşibendî Târikatı’na mensup derviş-meşreb bir zât olan İbrahim Nâmık Efendi, H. 1180/M. 1766 yılında vefât ederek, Şehzâdebaşı’nda muhiblerinden Hattat Şehzâdeli İbrahim Efendi’nin yanına defnedilmiştir.

Lot: 16 > Hat
Berberzade Mehmed Said Efendi (ö.1192), Şekerzâde Seyyid Mehmed Efendi’den sülüs ve nesih meşkederek icâzet almıştır. Hâfız Osman tarzının temsilcilerinden değerli bir hattattır. Sülüs kısım: "Müminin Allah katındaki kıymeti itikadına göredir." Nesih kısımdaki hadis-i şerifler: "Şeyhi olmayanın şeyhi şeytandır.", "Ashabım yıldızlar gibidir, hangisine uyarsanız hidayete erersiniz."
Lot: 17 > Hat
Okunuşu: Kefâ bi’l-mevti vâizan
Manası: “Nasihatçı olarak ölüm yeter”
Lot: 18 > Hat

Mevlânâ'nın meşhur kitabı Mesnevi'nin başladığı cümle yazılıdır. 

Okunuşu: Bişnev in ney

Manası: Dinle neyden 


Beyitin tamamı: 

بشنو این نی چون شکایت می‌کند / از جدایی‌ها حکایت می‌کند

Bişnev in ney çün şikayet mî koned / Ez cüdâyîhâ hikâyet mî koned. 

"Şu neyin nasıl şikâyet etmekte olduğunu dinle. Onun feryadı ayrılıkların destanı, hikâyesidir"

Lot: 19 > Hat

Okunuşu: "Ve hüve alâ külli şey'in kadîr" 

Manası: O (Allah) her şeye gücü yetendir. 

Lot: 21 > Hat

Okunuşu: " İnnallahe cemîlun yuhibbu'l-cemâle."

Manası: Allah güzeldir, güzeli sever. 

Lot: 22 > Hat
İcazeti alan: Muhammed Tahir İcazet veren: Melek İbrahim Tarih: 1177 (1763) İnfakın faziletine dair hadis-i şerifler yazılıdır. "Bir kadın kocasının kazancından onun emri olmadan infak ederse ecrinin yarısını alır." gibi...
Lot: 23 > Hat
İcazeti alan: Seyyid Mustafa Fehmi İcazet verenler: Seyyid Mehmed Hulusi, Mustafa Rıf´atî, Hasan Âşıkî, Hafız Osman Şevkî. Tarih: 1269 (1853) "Şefaatim, ümmetinden küçük günah sahibi olanlar içindir." ve "Halîm (yumuşak huylu) kişi dünyada ve ahirette efendidir." manalarındaki hadis-i şerifler yazılıdır.
Lot: 24 > Hat
İbarede İsmail Hakkı Bey’den başlayıp babası İlmî efendi, onun hocaları babası Ali Şükrî ve Kazasker Mustafa İzzet, Hacı Mustafa Vâsıf, Trabzonlu Ömer el-Vasfî üzerinden Kıbletü’l-küttâb Hamdullah ibnü’ş-şeyh ve niyahetinde Yakut el-Mustasımî’ye kadar uzanan 700 küsür yıllık bir hattatlar silsilesi sayılmaktadır. Bu yönüyle metin aynı zamanda bir silsile-i hattâtîndir. Hoca talebe olarak zikredilen silsile şu şekildedir: İsmail Hakkı Altunbezer, İlmi Efendi, Ali Şükri Efendi, Reisul Ulema Kazasker Mustafa İzzet Efendi, Mustafa el-Vasıf, Trabzonlu Ömer Vasfi Efendi, Yamakzade Salih Efendi, Hasan Çelebi, Derviş Ali, Ağakapılı İsmail, Suyolcuzade Derviş Ali, ismail Erzurumi, Üsküdarlı Hasan Efendi, Pir Muhammed, Mehmed Dede bin Mustafa, Mustafa Dede, Kıbletülküttab Şeyh Hamdullah, Hayreddin Maraşi, Abdullah Sayrafi, Seyyid Haydar Kündenevis Bağdadi, Yakut el-Mustasimi.
Lot: 25 > Kitap
Eser; Matbaa-i Amire'de, meşhur hattatımız Şekerzade'nin hattı olan Kuran-ı Kerim'den taşbaskı usulüyle basılmıştır. Bu baskıda sınırlı sayıda mushaf basılmış ve basılan mushaflar birer elyazma mushaf gibi tamamı elle tezhiplenmiştir. Eserin sonunda "Meşâhir-i Hattâtîn-i Osmâniye" başlıklı Osmanlı hattatlarını anlatan bir metin bulunmaktadır. 
Lot: 26 > Elyazma

Hattatın ketebe kaydında yazdığı bilgiye göre, bu mushaf kendisinin yazdığı beşinci mushaftır. Ketebe kaydı şu şekildedir:


"Elhamdülillah ki itmamın müyesser eyledi Allah. İlâhî kusurumuz bî-hadd, afv senden Ganiyy Allah. Bu hakîr Hüseyin Vehbî´ye ve taallümü olan şahsa. Yarın yevm-i nedamette şefaat ya Rasulallah. Hem beşinci mushafı tamam ettik. Ey puser (ey oğul) ömrümüz bâkî değildir. Hattımız kalsın bari eser. Sene 1241"


Eser; serlevhalı, tüm sayfaları tahrirli altın cetvelli ve altın duraklı, sure başları altın levhalı, ketebe sayfası tezyinatlı ve deri dönem cildi içindedir.


Esein Hattatı, literatürde bilinen ve Ali Vasfi Efendi'nin talebesi Hafız Hüseyin Vehbi Efendi olduğu tahmin edilmektedir. Hayatı şu şekildedir: Galata Sarayı’nın Seferli Hanesi gılmanından olan Hafız Hüseyin Vehbî Efendi’nin, mektebin hüsn-i hat muallimlerinden olan Ali Vasfi Efendi’den mücaz olduğu anlaşılmaktadır. İstanbul Üniversitesi Kütüphânesi’nde bulunan “Saray-ı Galata Hâne-i Seferli hastekân” ketebeli H. 1235/M. 1819-1820 tarihli 16 kıt’adan mürekkeb ve müzehheb sülüs ve nesih meşk murakka‘ı, mahir hattatlardan olduğunu göstermektedir. Vefat tarihi ve medfeni hakkında bir bilgiye ulaşılamamıştır.   

Lot: 27 > Elyazma

Temellük (sahiplik) kaydı:"Abdurrahman Paşa oğlu Hacı Mustafa Paşa oğlu Ebubekir beyefendi sene 1235"


Eseri yazan hattat, sipariş üzere bu paşazade için yazmış, kitap temellük kaydı yazıldıktan sonra özenli bir şekilde tezhiplenmiştir. Temellük sayfasının tezyinat düzeni ile kitabın asıl sayfalarındaki tezyinat düzeninin aynı oluşundan anlaşılmaktadır. Eserin cilt tezyinatı ve iç tezyinatı çok güzeldir. Oldukça tezyinatlı bir serlevha sayfası mevcuttur, tüm sayfaları dört sıra altın cetvelli ve altın duraklıdır. Ketebe sayfası tezyinatlı ve temellük kaydı sayfası beynessütur (satır arası) tezhiplidir.

Lot: 28 > Elyazma

Kağıt ve tezyinat Fatih dönemidir. (15. yy)


Hâce Abdullah el-Ensârî el-HerevÎ'ye ait "Münâcât" adlı bu eser, bu alimin dua mecmuasıdır. Son derece samimi bir coşkunun ve dinî heyecanın tezahürleri olan bu metinler daha sonra gelişen tasavvuf edebiyatı için örnek teşkil etmiş; Attâr, Mevlânâ Celâleddin-i Rûmî ve Molla Câmî gibi sûfîler bu münâcâtlardan etkilenmiştir. Münâcâtların ihtiva ettiği fikirlerle Harakānî gibi sufilerin görüşleri arasında da büyük benzerlikler vardır. Herevî’nin münâcâtları Türk şairleri üzerinde de etkili olmuştur. 

Lot: 29 > Elyazma
Eserin tamamı altın cetvelli ve altın duraklı *Kitap çok az rutubetten etkilenmiş, özellikle son birkaç varakta lekeler vardır.
Lot: 32 > Kubur
Eski bir kuburdur, işçilik yeni değildir. Ebrusunun Düzgünman ebrusu olduğundan emin olmamıza rağmen kubur işçiliğinin Düzgünman´a ait olup olmadığına dair kesin bir kanaatimiz yoktur.
Lot: 34 > Hat

Eserin tuğrası orjinal altın II. Mahmud dönem tuğrasıdır. 


Hz. Ömer, Kudüs´ü fethettiği zaman burada yaşayan Yahudi ve Hristiyanlar´a bu emannameyi vermiştir. Onların canlarına zarar vermeyeceğini ve Kudüs´te barış içinde yaşanılacağını ifade etmiştir. Bu emanname hicri 15 (miladi 637) senesinde verilmiş olup metnin en sonunda 15 tarihi bulunmaktadır. Bu lotta gördüğünüz eser, emannamenin Sultan II. Mahmud döneminde metnin aslından kopya edilerek yazılmış bir suretidir. Eserin üst kısmında, aslına muvafık olduğuna dair, Şerifefendizade es-Seyyid Ahmed Efendi tarafından yazılmış "Tabeka aslehu" (aslına muvafıktır) yazısı bulunmaktadır.

Lot: 37 > Elyazma

 Şeyhülislâm Yenişehirli Abdullah Efendi’nin (ö. 1156/1743) fetvalarını toplayan eser.

Filtreler
Toplam : 36 Ürün
 
Phebus Hakkında
“Phebus Müzayede Evi, alıcılar ve satıcıları online ortamda bir araya getiren bir açık artırma platformudur.”
Bizi Takip Edin
Copyright © 2020 PHEBUS Müzayede