PHEBUS HAT, 26.10.2024 saat: 22:00'a kadar internet sitemizden pey verebilirsiniz. 22:02 itibariyle canlı mezat başlayacaktır. Kitap, Dergi ve süreli yayın hariç tüm ürünlerden % 20 ürün KDV'si alınmaktadır. Komisyon Oranı: % 20 + KDV'dir. ÖDEME SÜRESİ MÜZAYEDE BİTİMİNDEN SONRA 1 HAFTADIR.
"Devâtîzade Şeyh Mustafa Efendi kuddise sirruh 1097"
Devati Mustafa Efendi´nin kabri başında bulunan yazıdır. İkinci görselde Mustafa Efendi´nin türbe içindeki sandukası ve sandukanın baş tarafında bu yazının eşi olan yazı görülmektedir.
Son Hattalar kitabında İbnülemin Mahmud Kemal İnal'ın Vehic Efendi için ifadeleri şu şekildedir: "İsmine nazaran divanı hümayun kalemi mensublaarından olması meznundur. Terceme-i hali bulunamadı, ismini bilen bulunmadığı halde terceme-i halini bilen nerede bulunsun?"
Hattat Vehic Efendi'nin aynı tuğrayı siyah ve lacivert zeminler üzerine zerendud ile yazdığı 1292 tarihli iki levhası daha görülmüştür.
Muhammad Hobe, Güney Afrika´nın Johannesburg şehrinde doğmuş ve büyümüştür. 1990 yılında İslamiyeti kabul ederek müslüman olmuştur. 1994 yılında girdiği “Waterfall Islamic Institute” adlı enstitüde İslami ilimleri okuyup ve hafızlık yapmıştır. Hafızlığını tamamladıktan sonra 2000 yılında hat sanatıyla ilgilenmeye başlamıştır. Hasan Çelebi´nin talebesidir.
Eser; hilyenin gözdesi, eteği, besmelesi ve çehar yar-ı güzin isimleri şeklinde parçalıdır. Bu hali ile alt alta dizildiğinde ölçüsü 36x21 cm´dir. Murakka yapılıp tezhiplendiğinde ebatlı bir eser olacaktır.
H. 1310/M. 1892 yılında İstanbul'un Cerrahpaşa semtinde dünyaya geldi. Rüşdî tahsîli esnâsında mektebin resim hocası Şevket Bey(Dağ)’in teşvîki ile resme yöneldi. Karakalem ve yağlı boya resimler yaptığı bu dönemde, bir yandan da Tapu ve Kadastro şeflerinden Müfid Bey’den sülüs, nesih ve rık‘a meşkediyordu. Meşhur hattatların yazılarını taklit ederek, kısa zamanda mahâret kazandı. Rüşdiyeyi bitirdikten sonra girdiği Sanayi’-i Nefîse Mektebi’nin resim bölümünden mezun oldu. Uzun yıllar Afyonkarahisar Muallim Mektebi’nde resim hocalığı yaptı. Daha sonra bazı nâhiyelerde maarif müdürlüklerinde bulunup bilâhare tekaüde sevkedildi. Bundan sonra bir müddet Güzel Sanatlar Akademisi’nde yazı hocalığı yaptı. 1980 yılında, 88 yaşında olduğu hâlde vefât etti.
Manası: Celil olan (Allah’ın) zikrinin bereketiyle başlarım.
Yazı kuvvetli bir yazıdır. Yazının kıvamından ve tavrından bu kişinin Mehmed Tahir Efendi talebesi olan Eyüplü Mehmed Salih olduğunu tahmin etmekteyiz:
Eyüplü Mehmed Salih Efendi'nin hayatı: Eyüp civârında Defterdâr Mahallesi’de doğdu ve ömrü boyunca orada ikamet etti. Eğitimi esnâsında Mahmud Celâleddîn Efendi’nin tilmiz-i hâsı Mehmed Tâhir Efendi’den aklâm-ı sitte meşkederek icâzet aldı. Küçük yaşta mâliye kalemlerinden birine hulefâ olup senelerce hizmetten sonra ricâlden oldu. Meclis-i Mâliye âzasından iken H. 1300/M. 1882’de vefât etti. Eyüp Mezarlığı’nda medfûndur. İbnülemin Bey'den Salih Efendi hakkında şöyle bir nakil mevcuttur: "Eyüp Cami’ndeki sa’atin üstünde bulunan levhâ onun yazısı olduğunu Nûrullah Pertev Bey söyledi"
Zırnık ile yazılmış ve iğnelenmiş usta işi bir yazıdır.
Yazı: "Vallahu yuhibbü´l-muttahhirîn." Sure-i Tevbe 108. ayet-i kerime. Manası: Muhakkak ki Allah tertemiz olanları sever.
Ey Ehl-i Beyt! Allah sizden, sadece günahı gidermek ve sizi tertemiz yapmak istiyor. Ahzab 33
"Allah'ın takdirine hayret mi ediyorsun!" dediler. Allah'ın rahmeti ve bereketleri sizin üzerinizedir ey Ehl-i Beyt . O, Övgüye Değer Yegane Varlık'tır, İyiliği Bol Olan'dır. Hud 73
Son devir tezhîb ve teclîd sanatlarının mâhir isimlerinden biri olan Mehmed Rif'at Efendi'nin hayatına dair hiç bir bilgiye ulaşılamamıştır. Aklam-ı sitteyi Seyyid Mehmed Hulûsî Efendi’den öğrenmiş olan sanatkârın Aksaray’da Pertevniyâl Vâlide Sultan Cami’nin pencere üstlerine kuşak hâlinde işlenmiş Tebâreke Sûresi, celî sülüsteki kudretini ıspâta kafidir.
1976’da Ordu’da dünyaya geldi. 1996’da üstad Hasan Çelebi ile hat meşkine başlayarak IRCICA’da düzenlenen törenle kendisinden 2000 yılında sülüs-nesih, 2010’da ise ta’lîk icâzeti almıştır. İki yüz civarında hilye-i şerîf ile yüz civarında sülüs, celî sülüs, ta’lîk esere imza atan sanatkâr, birçok cami, mescit ve çeşmenin kitabe, kubbe ve kuşak yazılarını yazmıştır.
Ebru Fuat Başar üstat tarafından hat eserlerinde kullandığı imzası ile imzanmış bir eserdir. Fuat Başar tarafından tasdik edilerek müzayedemize eklenmiştir.
Osmanlı döneminde Kabe-i Muazzama´nın iç temizliğinde toplanan tozların armudi bir formda bir araya getirilmesiyle oluşturulan objedir. Gubâr-ı Şerif´ler hac döneminde Mekke´ye gelen surre alaylarına teslim edilerek geri gönderilir dönemin ileri gelen şahıslarına hediye edilir, evlerin duvarlarına bereketlenmek niyetiyle asılarak saklanırdı.
Eser; Tur, Necm, Kamer, Rahman, Vakıa surelerinin bulunduğu 27. cüzdür.
Ketebedeki Mehmed Tahir isminin meşhur hattat Mahmud Celaleddin talebesi Mehmed Tahir olup olmadığına dair bir kaanaatimiz bulunmamaktadır. Bu nedenle meşhur Mehmed Tahir Efendi olduğu iddia edilmeksizin ketebede yazan isimle satışa sunulmuştur.
Eser; Sebe ve Fatır sureleri ile Yasin Suresi´nin baş kısmı bulunan 22. cüzdür.
Bir önceki lottaki cüz ile aynı hattata ait ve aynı takımın parçasıdır.
Eserin baştan ve sondan toplam 8 varak eksiği Osmanlı döneminde tamamlanmıştır. Bu 8 varak haricinde tüm sayfaları Safevi dönemidir. Cildi de Osmanlı döneminde yapılmıştır. Osmanlı döneminde yapılan tamamlamaların sonuna 1290 tarihi düşülmüştür.