Anasayfa /
PHEBUS HAT
PHEBUS HAT
Müzayedemiz 10.08.2024 günü saat 22.00'a kadar yayında kalacaktır. 22.00'da başlayacak olan videolu canlı yayın ile tamamlanacaktır. 
PHEBUS HAT, 10.08.2024 saat: 22:00'a kadar internet sitemizden pey verebilirsiniz. 22:02 itibariyle canlı mezat başlayacaktır. Kitap, Dergi ve süreli yayın hariç tüm ürünlerden % 20 ürün KDV'si alınmaktadır. Komisyon Oranı: % 20 + KDV'dir. ÖDEME SÜRESİ MÜZAYEDE BİTİMİNDEN SONRA 1 HAFTADIR.
Toplam : 33 Ürün
Lot: 2 > Hat

Sülüs kısım: Akıllının kelamı kuvvet, cahilin cevabı ise sükuttur.

Nesih kısım: Resulullah aleyhisselam şöyle buyurdu: Mümine sövmek günah, onu öldürmek ise küfrdür. 

Lot: 3 > Hat

Mezartaşlarına yazılan "Hüve´l baki" ve "Hüve´l hallaku´l baki" cümleleri yazıldır.

Eserin arkasında Hamid Aytaç’a ait olduğuna dair not mevcut. Yazı kalitesi ve tarzı bu bilgiyi teyid etmektedir.


Lot: 4 > Hat
İcazeti alan: Hüseyin Hüsni İcazeti verenler: Ahmed Hulusi ve Salih Zühdi Sülüs kısımlar: "Bir kavmin efendisi, o kavme hizmet edenlerdir" ve "Kanaat bitmek tükenmek bilmez bir hazinedir." manalarındaki hadis-i şerifler yazılıdır. Nesih kısımlar: Hazreti Peygamber´in besmelenin yazılışını tarif ettiği hadis-i şerif ve "Yolculukta bir kavmin efendisi o kavme hizmet edendir, kavmine hizmeti geçenin amelini şehadetten başka hiçbir amel geçemez" manasındaki hadis-i şerif yazılıdır.
Lot: 5 > Hat

Ressam Şefik Bursalı

1903 yılında Bursa’da doğdu. İlk ve orta eğitimini orada tamamladıktan sonra İstanbul’a giderek Sanayi’-i Nefise’de Resim Şu’besi’ne kaydoldu. Buradan me’zun olduktan sonra Türk Ressamlar Birliği’ne üye oldu. Aynı zamanda Necmeddin Okyay’dan talik meşkederek icazet aldı.1990 yılında Ankara’da vefat etti.

Lot: 6 > Hat

"Yetişmez mi bu şehrin halkına bu nimet-i bari /

Civarında rasulün bunca ashab-ı mededkârı /

Hususen ehl-i tevhidin ne şanlı bir sipehdârı /

Mücahid fi sebilillah Eba Eyyüb el-Ensârî"


Hattat Cemal Günter, 1306’da İstanbul’un Eyüp semtinde doğdu. Medresetü’l-hattâtîn’e devâm ederek Reisü’l-hattâtîn Kâmil Akdik’ten sülüs ve nesihten icâzet aldı. Harf inkılâbına kadar Eyüp’teki Hekim Kutbeddîn Efendi Mektebi’nde hüsn-i hat muallimliği yaptı. Eyüp Sultân Cami’nde uzun süre kayyımlık hizmetinde bulunduktan sonra emekliye sevkedildi. 1970 yılı civârında vefât etmiş olan Cemâl Günter, Eyüp’te medfûndur. Celî sülüste mâhir bir hattat olan Cemâl Günter, Bektâşî Târikatı müntesiblerinden ve Karyağdı Baba Tekkesi şeyhi Yaşar Baba’nın halifelerinden olduğu için “Bektâşî Cemâl Baba” lâkabıyla tanınmaktaydı.

Lot: 7 > Hat

Mustafa Bekir Pekten, İstanbul Sirkeci῾de H. 1331 (1913) yılında doğmuştur. Babası ticaretle meşgul Sancaktaroğlu Mehmed Efendi, annesi Emine Hanım῾dır. Dedeleri Kayseri Beyinin sancaktarlarındandır. 

1934 yılından itibaren içinde hat sanatına karşı büyük bir istek olduğunu sezmiş, Reşid Paşa῾da öğrenci iken dördüncü sınıfa kadar da rik῾a dersleri aldığı, sahaflarda, çeşitli cami ve evlerde gördüğü yazıları aynen yazmaya özendiği için hat sanatında ilerlemeye karar vermiştir. 1945 yılında Hattat Bahir Yesarî῾den ta῾lik meşk etmiştir. Devlet Güzel Sanatlar Akademisine konuk öğrenci olarak devam etmiş, hattat Halim Efendi῾den 1964῾den itibaren o zatın vefatına kadar sülüs, nesih, muhakkak, tevkii reyhanî, rik῾a yani icazet yazısı da olmak üzere şeş kalem denilen altı çeşit yazıyı öğrenmek için 17 yıl ders almıştır.

Yazı yanında kağıt aharlamayı, mürekkep yapmayı, altın ezmeyi, yapıştırmayı, cetvel çekmeyi de öğrenmiştir. Barbaros türbesi kubbesinde, Irak῾ta ve birçok ellerde yazıları vardır.  Hattat Necmeddin Okyay Efendi῾den de ta῾lîk ve sülüs celîsi öğrenmiştir.

1994 yılında vefat etmiştir.

Lot: 8 > Hat

29 parça bulunmaktadır. 18 parçada "Halim" imzası vardır.


Lot: 9 > Hat

25 parça yazı. İkisi "Halim", biri "İhsan" ketebeli.


Lot: 10 > Hat

Hattat, Sırri Ali Efendi'nin oğlu Mehmed Şemseddin Efendi'dir. Talik yazıları mevcuttur. 1918 yılında vefat etmiştir. Soyu Kadiriye tarikatının Eşrefiye kolunun kurucusu mutasavvıf ve şair Eşrefoğlu Rumi'ye ulaşmaktadır.


Şair Sadi'nin meşhur eseri Gülistan'da geçen Farsça bir şiir yazılıdır.


Lot: 11 > Hat

Peygamberin okçusu, okçuların piri, aşere-i mübeşşereden olan sahabi ve kumandan Sad ibni Ebi Vakkas.

Mehmed Saadeddin Efendi, Bursalı Lâmi’î Çelebi’nin neslinden Poturîzâde Ahmed Efendi’nin hafidi ve Emîn Efendi’nin oğlu olarak orada doğdu. Maruf bir aileye mensup olmakla beraber terceme-i hâline dâir malûmât yoktur. Beşiktaş’taki Yahya Efendi Dergâhı şeyhi Nûrî Efendi’ye intisâbı münâsebetiyle ara ara İstanbul'a giderek, dergahında hücre-nişin olduğu bilinmektedir. Talik yazıyı Kasım Efendi’den meşketmiştir.


*Eser üzerinde yazıya etki etmeyen kağıt restorasyonları mecuttur.


Lot: 12 > Hat

Bursalı hattat Tayyibî Mustafa Efendi, babasına nisbetle “Sun‘ullahzâde” künyesiyle de tanınır. Eğitimini Busra’da tamamladıktan sonra İstanbul’a giderek kazaskerliği esnasında Veliyyüddîn Efendi’ye mülazım oldu. Ayrıca kendisinden ta’lik meşk ederek icâzet almış ve Veliyyüddîn Efendi'nin damadı olmuştur. Daha sonra Bursa’ya dönerek ebû-İshâk Kazirûnî Cami’nin imâmetini yapmaya başladı. Daha sonra ilâve olarak Sultan Orhan Cami hatibliği de uhdesine verildi. 1174 senesinin Receb ayında, yetmişbeş yaşında olduğu halde vefât etti.


Meşhur şair Mola Cami'nin Farsça bir şiiri yazılıdır.




Lot: 13 > Hat
"Açıldıkça kapansın çeşm-i a´dâ / Bi-hakkı sure-i inna fetahna"
Lot: 14 > Hat

Tuğra içinde "Ya Hazreti Seyyid Muhammed Bahaüddin Şah-ı Nakşibend" yazılıdır.


Ketebe kısmında: "Eserhame-i Seyyid İbrahim Nazır-ı İhtisab sabıkan" (Eski İhtisab Nazırı Seyyid İbrahim) yazmaktadır.

Lot: 15 > Hat

Hafız Tahsin Hilmi Efendi; Şefîk Bey’den sülüs ve nesih, Mirza Aka Afşar’dan ta’lik, Sâmî Efendi’den de celi ta’lik meşketmiştir. Tahsin Efendi’nin sanat değeri yüksek ve nadir bir talik yazı örneği olması bakımından kıymetli bir eserdir. Hocası Sami Efendi'nin aynı şiiri yazdığı bir eseri Topkapı Sarayı Müzesi'nde bulunmaktadır.


Levhada yazılı olan şiir; Şair Ali Ulvi Bey’in Peygamber aleyhisselama yazdığı bir na’t-ı şeriftir, hususi ismi ile bir miraciyedir.

Lot: 16 > Hat

"Galip gelenler kesinlikle bizim ordumuz olacak." manasındaki Saffat Suresi 173. ayet yazılıdır. (Ve inne cündena lehümü´l galibûn)


Yazının aslı bozulmamakla beraber, bazı yerlerinde kısmî bir restorasyon yapıldığı görülmektedir.


Aziz er-Rıfâî

H. 1288/M. 1871’de Trabzon Maçka’da doğmuştur. Karinâbâdî Hasan Hüsnî Efendi’den ta’lik ve Bakkal Ârif Efendi’den de sülüs ve nesih meşk etti ve icazet aldı. Ayrıca aynı sene içinde Reisü’l-hattâtîn Muhsinzâde Abdullah Bey’den de celi sülüsten icâzet aldığı bilinmektedir. Bu arada Şehrî Ahmed Efendi’den icâzet-i ilmiye aldığı gibi, Rıfâ’î şeyhlerinden Ken‘an Bey’den de H. 1326/M. 1908’da hilâfet aldı. Mısır Nakîbü’l-eşrâfı Muhammed Alî Biblâvî’nin tavsiyesi üzerine, Kral Fu’ad’a bir Kur’an-ı Kerîm yazmak üzere H. 1341/M. 1922’de Kahire’ye gitti. Bu işle meşgûl olduğu esnâda Mısır Hükûmeti’nin talebi üzerine Halîl Ağa Medresesi bünyesinde “Medresetü Tahsîni’l-hutûti’l-melîkiyye” namıyla bir meşkhâne açtı. Kahire’de onbir sene boyunca hat ve tezhip dersleri verdi. Ancak sıcak hava sıhhatini olumsuz etkilediğinden, tekaüdünü isteyerek 1933’te İstanbul’a döndü. Son günlerini Fâtih, Çarşamba’da satın aldığı evde geçirdikten sonra H. 5 Cumâde’l-ûlâ 1353/M. 16 Ağustos 1934 tarihinde vefât etti. Edirnekapısı Kabristânı’nda medfûndur.

Lot: 18 > Hat

Beşiktaşlı Hacı Nuri Korman

H. 1285/M. 1868-1869'da Ortaköy’de doğdu. Henüz kırk günlükken getirildiği Beşiktaş’ta vefâtına kadar ikamet ettiğinden, hattatlar arasında “Beşiktaşlı” nâmı ile yâd olunmuştur. 

Beşiktaş’taki Mekteb-i Hamidî’ye sülüs ve nesih muallimi oldu. Muhtelif zamanlarda da evlâd-ı küberâya yazı dersleri verirdi. H. 1310/M. 1893'te Matba’a-i Âmire’nin ser-hattatlığına ta’yin edildiyse de ertesi sene ayrıldı.

Bilâhare Medresetü’l-hattâtîn’in sülüs ve nesih muallimliğine tayin edildi. Harf inkılâbı üzerine, 1929’da her şeyi terkederek babasının köyüne yerleşti. Birkaç sene çiftçilikle meşgul olduktan sonra, aldığı davet üzerine İstanbul’a dönüp Güzel Sanatlar Akademisi’nde aklâm-ı sitte dersleri vermeğe başladı. 

Hayli zaman hüsn-i hizmette bulunan, ancak son zamanlarında yaşlılığı nedeniyle Akademi’ye devam edemeyince öğrencilerini Akaretler’deki evinde kabul eden Nûrî Korman, bu hâl üzere iken H. 11 Zi’l-hicce 1371/M. 12 Eylül 1951 tarihinde vefât etmiş ve Yahyâ Efendi Kabristânı’na defnedilmiştir.

Lot: 19 > Hat

Osmanlı celî ta‘lik ve celî sülüs hattının son büyük üstadı Sami Efendi; Kamil Akdik, Hulusi Efendi, Hasan Rıza, Elmalılı Hamdi Yazır, Necmettin Okyay, Nazif Efendi, Suud el-Mevlevi gibi bir dönemin büyük hattatlarının hepsinin hocasıdır. 1912 senesinde vefat edip Fatih Camii Haziresi'ne defnedilmiştir. Mezartaşı yazısını Kamil Akdik yazmıştır. (Mezartaşı için 5. görsele bakınız.) 

Lot: 21 > Hat
"Kalbi zengin ol ve aza kanaat et / Öl ama kötü insandan bir şey isteme / Hayatı idame ettirmek için gönlünü yaralatma / Muhakkak ki rızık Kerim olan Allah´tandır."
Lot: 23 > Hat
"Ya Ali, ben ve sen bu ümmetin babalarıyız." manasındaki hadis-i şerif yazılıdır.
Lot: 24 > Hat

"Meded ya Hazreti Hüdayî kaddesallahu sirrahu´l-âlî" (Aziz Mahmud Hüdayî)


Eserin pervazlarındaki ebrular ve yazının yazıldığı hafif ebrulu kağıdın Necmettin Okyay'ın ebruları olduğu düşünülmektedir. 

Lot: 25 > Hat

Çiçek ebrusunu ilk yapan Necmettin Okyay olduğu için, bu ebru tarzına aynı zamanda "Necmettin Ebrusu" da denir. Hikayesi canlı yayında...

Lot: 26 > Hat

Hocasından Hafız Kamil Efendi adlı talebeye (12)85-(12)88 yılları arasında ders ders yazılmış meşklerdir.


Cildin kapaklarında Mustafa Düzgünman lale ebruları vardır. Cildin de Mustafa Düzgünman tarafından yapıldığı düşünülmektedir.


Lot: 27 > Hat
Ahmed Rakım Efendi´nin (ö.1282) hayatı hakkında fazla bilgi yoktur. Aklâm-ı sitteyi Mustafa Rakım Efendi´nin talebesi olan Mehmed Hâşim Efendi’den meşkederek 1256´da icâzet almıştır. Muhtelif matbaalarda hattatlık yapmış ve muhtelif mekteplerde hüsn-i hat dersleri vermiştir. Matbaalarda hattatlık yaptığı zamanlarda Delailü´l Hayrat´ı ve bazı meşkleri taşbaskı olarak basılmıştır. Mustafa Rakım Efendi´nin talebesinin talebesi olması hasebiyle üslup yakınlığı bulunmakta olup "Küçük Rakım" namı ile maruftur. Bu lottaki eser eski bir tahrirli zerendud yazıdır.
Lot: 28 > Hat
"Kur´an en güzel şefaatçidir" anlamına gelen hadis-i şerif yazılıdır. Hulusi Efendi ketebeyi "Ragıppaşa Hafızıkütübü Seyyid Mehmed Hulusi" şeklinde atmıştır.
Lot: 29 > Elyazma
Serlevhalı, tüm sayfaları tahrirli altın cetvelli ve altın duraklı, altın hizip ve cüz şemselidir. Ketebe kısmında mushafın İstanbul´da yazıldığı kaydı mevcuttur.
Lot: 31 > Elyazma
Eser; serlevhalı, tüm sayfaları tahrirli altın cetvelli, şemseli deri dönem cildindedir. Cildinin miklebi yoktur.
Lot: 32 > Elyazma
Mecmuanın içindeki metinler şunlardır: Muhyiddin Arabi´nin Devru´l Âlâ adlı evradı, Vakıa Suresi, Abdülkadir Geylani´nin belaların defi için okuduğu dua. Eser; serlevhalı, tüm sayfaları tahrirli altın cetvelli ve altın duraklı, miklepli zencerekli deri dönem cildindedir. Mecmuanın son kısmında Hüseyin Hilmi Efendi´nin keyifli bir ketebesi ve es-Seyyid İbrahim Nureddin adlı kişinin temellük mührü mevcuttur.
Filtreler
Toplam : 33 Ürün
 
Phebus Hakkında
“Phebus Müzayede Evi, alıcılar ve satıcıları online ortamda bir araya getiren bir açık artırma platformudur.”
Bizi Takip Edin
Copyright © 2020 PHEBUS Müzayede