OSMANLI DÜNYASI, 26.08.2022 saat: 21:00'a kadar internet sitemizden pey verebilirsiniz. 21:02 itibariyle canlı mezat başlayacaktır. Kitap, Dergi ve süreli yayın hariç tüm ürünlerden % 20 ürün KDV'si alınmaktadır. Komisyon Oranı: % 20 + KDV'dir. ÖDEME SÜRESİ MÜZAYEDE BİTİMİNDEN SONRA 1 HAFTADIR.
Mevlânâ Celâleddin Rumî´nin tasavvuf anlayışını içeren ve İslam kültürünün önemli eserlerinden biri olan Mesnevi´ye Abidin Paşa tarafından yapılan bu şerh, son dönemdeki meşhur Türkçe şerhlerdendir. Çalışma Mesnevî´nin 1. cildini içerir ve daha çok Sarı Abdullah Efendi, Bursevî ve Ankaravî şerhlerine dayanır.
Mevlânâ Celâleddin Rumî´nin tasavvuf anlayışını içeren ve İslam kültürünün önemli eserlerinden biri olan Mesnevi´ye Abidin Paşa tarafından yapılan bu şerh, son dönemdeki meşhur Türkçe şerhlerdendir. Çalışma Mesnevî´nin 1. cildini içerir ve daha çok Sarı Abdullah Efendi, Bursevî ve Ankaravî şerhlerine dayanır.
Kâdiriyye tarikatının kurucusu Abdülkadir Geylani´ye ait olan Gunyetü´t-Tâlibîn; iman, tevhid ve ahlakı konu alan bir eserdir. İbadetlerin faziletine ve Müslümanların günlük hayatla ilgili hal ve hareketlerine geniş yer veren eserde akaid konuları, selef akidesi esas alınarak açıklanmıştır.
Yazıldığı tarihten bu yana büyük ilgi gören Sadi Şirazî´nin ünlü Farsça eseri Gülistan, çoğunlukla günlük hayatta karşılaşılan olaylar dikkate alınarak ahlakî ve edebî sonuçlar çıkarılabilen hikâye ve nüktelerle süslenmiş; Farsça ve Arapça şiirlerin yanı sıra ayet, hadis ve atasözlerine de yer vermiştir.
Arap dili ve belâgati alanında kaleme alınmış bu eserin yazarı Osmanlı alimi ve müderris Mehmed Zihni, ülke içinde üstün başarı madalyaları ile taltif edilmiş; Arap dili ve öğretimine yaptığı hizmetlerden dolayı da İsveç-Norveç Hükümeti tarafından altın madalya ile ödüllendirilmiştir. Ayrıca Galatasaray Sultanisi ve Mülkiye Mektebi´ndeki hocalığı sırasında çığır açıcı öğretimi sayesinde Kenan Rifai, Babanzâde Ahmed Naim, Ali Nazima gibi birçok değerli talebe de yetiştirmiştir.
Çeşitli illerde mutasarrıflık ve valilik yapan Mehmed Ali Ayni, başarılı memuriyet hayatı yanında yazdığı ve tercüme ettiği kitaplar, açtırdığı okullarla ilim ve kültürün ülkenin en uzak köşelerine kadar yayılmasında da katkı sahibi olmuştur.
Çeşitli illerde mutasarrıflık ve valilik yapan Mehmed Ali Ayni, başarılı memuriyet hayatı yanında yazdığı ve tercüme ettiği kitaplar, açtırdığı okullarla ilim ve kültürün ülkenin en uzak köşelerine kadar yayılmasında da katkı sahibi olmuştur.
"Köprülü Mehmed Paşa- Hayat ve tabayıı- Dinî siyaseti- Köprülü ve ulema- Zamanında ulum ve edebiyat- Anadolu ıslahatı- Erdil muvaffakiyatı- Siyaset-i hariciyyesi- Köprülü´nün son günleri" *"Tarihi sevdiren adam" olarak tanınan Ahmed Refik, tarih yazımına katkıda bulunan pek çok esere imza atmış, ilgili çalışmalarından dolayı İsveç hükümeti ve Bulgar İlimler Akademisi tarafından nişan ve madalya ile taltif edilmiştir. Kendisi eski tarihçiliğin son, modern tarihçiliğin ilk ve popüler tarihçiliğin en iyi temsilcisi sayılmaktadır.
Eser; görüş ve eleştirileriyle İslam düşüncesinin gelişmesine etki eden Selefi alimi ve müctehid İbn Teymiyye´nin risalelerinden oluşan bir derlemedir.
Gazeteci, edebiyat ve siyaset adamı Ali Kemal, "İkdam´ın Paris Muhabiri" adıyla İkdam gazetesine gönderdiği yazılarla Türk okura Batı dünyasını, oradaki sanat ve edebiyat anlayışı ile faaliyetlerini tanıtmaya çalışmıştır. Kaleme aldığı bu eserse, modern Fransız edebiyatını bütün yönleriyle tanıtan ve Türk edebiyatı tarihinde modern eleştiri anlayışına örnek olabilecek yazılardan oluşmaktadır.
Gazetecilik, çeşitli konularda yazarlık ve bestekârlık yapmış olan Ahmed Rasim´in kaleme aldığı eser, eski zevk âlemlerinin, Beyoğlu hayatının ve baskınların, hatıra üslubuyla yazılmış gerçekçi bir genel görünümüdür.
Çalışma, 1800´lü yıllarda Fransa´nın ormanlarında bulunan ve hiçbir uyarana tepki vermemesi nedeniyle Ulusal Sağır ve Dilsiz Enstitüsü´ne havale edilen bir çocuk hakkındadır. Enstitünün doktoru olan Itard, duyular ve zihinsel bileşenlerin uyandırılmasına dair değerli çalışmalarını raporlaştırmış ve rapor, eğitim alanında ilk sistematik gözlem ve bireyselleştirilmiş eğitim planı olarak kabul edilmiştir. Eser, TBMM´nin kurulduğu ilk yıllarda Maarif Vekaleti tarafından Balaban´a tercüme ettirilip basılmıştır.
Hikâye ve roman anlayışında her şeyden önce sosyal faydayı önceleyen, eserlerinin çoğunu kendi gözlem ve deneyimlerine dayanarak kaleme alan Hüseyin Rahmi Gürpınar´a ait bu eser; cadılara, hortlaklara, ruh çağırmaya ve büyücülere inanan halkın boş inançlarına yönelik bir eleştiri mahiyetindedir ve geleneksel yaşam tarzını şekillendiren inançların gülünç ve saçma yönlerini gözler önüne sermektedir.
Safevi devri Fars şiirinin büyük ustalarından olan ve Safevi sarayında Melikü´ş-Şuara lakabıyla anılan Saib-i Tebrizî´nin şiirlerine Türk edebiyatında birçok şerh yapılmıştır. Bunlardan Hulusi Efendi´ye ait olan bu çalışma, bazı araştırmacılar tarafından şerh olarak kabul edilse de daha çok, genişletilmiş mensur bir çeviri görülmektedir.
Son devir Osmanlı alimlerinden yazar Bereketzâde İsmail Hakkı´nın ortaya koyduğu bu eser, Fransa´da liseler için yazılmış olan ve İslam dini ile Hz. Peygamber hakkında yanlış bilgiler veren bir esere reddiye olarak kaleme alınmıştır.
Uzun yıllar süren eğitimcilik ve idarecilik çalışmaları yanında yazı faaliyetleriyle de Cumhuriyet Türkiye´sinde Batı tarzı eğitim ve öğretim sisteminin yerleşmesine öncülük eden Mustafa Rahmi Balaban´ın bu eserinde, presokratik filozoflardan başlamak üzere Kant, Hegel, Auguste Comte gibi Yeniçağ filozoflarına kadar düşünce tarihinde iz bırakmış düşünürlerle Kindî, Fârâbî, İbn Sînâ, Gazzâlî, İbn Rüşd gibi İslâm filozoflarının dünya tefekkür ve ilim tarihindeki değerleri geniş olarak anlatılmıştır.
İKİ GAVS-I ENÂM: ŞEYH ALİ ES-SEBTÎ-SEYYİD AHMED EL-KÜRDÎ, Hattatzâde Mehmed İhsan, Necm-i İstikbâl Matbaası, İstanbul 1342, 64 s.; Tomar-ı Turuk-ı Aliyye´nin 4. Kitâbı SÛFÎ VE TASAVVUF, Amire Matbaası, İstanbul 1340, 61 s., 14x19 cm *Ciltte ayrıca Latin harfli olarak, İsmail Fennî´ye ait KÜÇÜK KİTAPTA BÜYÜK MEVZULAR kitabı da bulunmaktadır.
İslami ilimlerin birçok alanında eser vermiş Hanbelî alim İbn Kayyim el-Cevziyye´nin İslam hukuk düşüncesi alanında mezhepler üstü bir metodoloji denemesi mahiyetindeki bu eserde söz konusu yaklaşımın, Hz. Peygamber´den itibaren gelişim seyri ve genel esasları ele alınmıştır.
"Tetkikat-ı Umur-ı Maliye Komisyonu azasından esbak İzmir ve Girit ve Selanik Defterdarı Rifat Efendi´nin Âdem aleyhisselamın yaratılışından 1295 hicri senesi sonuna kadar yepyeni bir üslup üzere tertip ettiği umumi tarih [dünya tarihi]" *Sırtı kısmen ayrık haliyle olup, birkaç sayfasının numaralandırmasında karışıklık mevcuttur.
Alman gezgin Schweinfurth, Nil ülkeleri, Eritre ve Suudi Arabistan´da araştırma gezileri yapmış, Mısır´da müze yönetmiş; özellikle Mısır ile komşuları arasındaki botanik ve jeolojik ilişkileri ve bu çevrelerin uygarlık tarihini incelemiştir. *Sayfa numaralandırmasında karışıklık mevcuttur.
Thomas-Xavier Bianchi, lügat kitapları ile tanınan Fransız şarkiyatçısı olup Avrupalılara Türkçeyi öğreterek zamanının Türkiye´sini tanıtmayı tercih etmiştir. Özellikle yeniçeriliğin ortadan kaldırılmasından sonra Osmanlılarca girişilen reformlar devresinde hız kazanan siyasi ve ticari ilişkilerin Batı´da Türkçenin öğrenilmesi konusunda doğurduğu ihtiyaca cevap vermeye çalışan lügat yazarları arasında Bianchi, en verimli ve muteber isim olarak görülmektedir.
Divan şairi Sünbülzâde Vehbî tarafından, Sadrazam Halil Hamid Paşa´nın iki oğlu için kaleme alınmış ve değişik vezinlerde 58 kıtadan oluşan manzum bir Farsça-Türkçe sözlüktür. Eser, önceki sözlüklerde bulunmayan Farsça kelimelere yer verdiği için çok tutulmuş ve okullarda okutulmuştur.
İranlı şair Sadi Şirazi, bu ünlü mesnevisinde çeşitli kaynaklardan derlediği hikâyeler, bizzat tanıklık ettiği olaylar ve başkalarından duyduğu rivayetlerle edindiği bilgi ve deneyimlerini, hikâye ve fıkralar halinde anlatırken sade ve anlaşılır bir üslup kullanmıştır. Dünyanın birçok yerinde şöhret kazanan eser, İslam ülkelerinde özellikle Farsça öğretiminde başvurulan temel eserlerden biri haline gelmiştir.
Rifâi şeyhi, bestekâr ve şair Hayrullah Tacettin Yalım, şiirlerinde "Tâci" mahlasını kullanmış, kendi güftelerine yaptığı dinî bestelerinin yanı sıra bazi şiirleri ilahi ve şarkı formlarında bestelenmiştir. Eski temaşa sanatıyla da ilgilenen Tacettin Efendi, meşhur tuluat sanatçısı İsmail Dümbüllü ile karşılıklı pîşekâr oynamıştır.