OSMANLI DÜNYASI, 29.07.2022 saat: 21:00'a kadar internet sitemizden pey verebilirsiniz. 21:02 itibariyle canlı mezat başlayacaktır. Kitap, Dergi ve süreli yayın hariç tüm ürünlerden % 20 ürün KDV'si alınmaktadır. Komisyon Oranı: % 20 + KDV'dir. ÖDEME SÜRESİ MÜZAYEDE BİTİMİNDEN SONRA 1 HAFTADIR.
Osmanlı Devleti´nde merkezî yönetimin, bakanlıkların, askerî kurumların, vilayetlerin ve bazı özel kurum ve kişilerin senelik olarak ve çeşitli konularda bilgilendirme amaçlı yayınladıkları yıllıkların genel adıdır.
Osmanlı Devleti´nde merkezî yönetimin, bakanlıkların, askerî kurumların, vilayetlerin ve bazı özel kurum ve kişilerin senelik olarak ve çeşitli konularda bilgilendirme amaçlı yayınladıkları yıllıkların genel adıdır.
Hiciv tarzında şiirler yazan Azerbaycanlı şair Mirza Elekber Sabir, Fuzuli´den sonra Azerbaycan´ın en büyük üstatlarından biri sayılmaktadır. Azerbaycan´ın ilk milli şairi olarak anılan Sabir, şiirlerinde özgürlük, kadın ve çocuk, eğitim, köylü ve işçi gibi konuları işlemiştir.
İlk romanı Geçmiş Günler´i kaleme alıp Özbekistan´da romanın gelişmesine önayak olan Abdulla Kadirî, Türk dünyasının Rus işgali altında olmasına karşı çıkması ve Türklerin birliği ve bağımsızlığını savunmasından ötürü Özbek milli edebiyatının kurucularından sayılmaktadır.
Osmanlı tarihçisi Şemdanizade Süleyman Efendi, kendisine şöhret kazandıran bu eserini, Kâtib Çelebi´nin Takvimü´t-Tevarih´ini genişletip 1777 yılı sonuna kadar getirerek hazırlamıştır. Önsözünde tarihten, tarihin faydalarından ve tarih bilmenin devlet idarecileri için öneminden söz eden eserin özellikle, yazarının şahit olduğu olayları içine alan son elli yıllık kısmı önemlidir. Eser Cevdet Paşa´nın eserinin ilk iki cildine de kaynaklık etmiştir.
Salih Zeki, Osmanlı matematik ve astronomi alimi olup Türkiye´de bilim tarihi yazıcılığının babası sayılmaktadır. *Eserin sayfa numaralandırmasında karışılık mevcuttur.
II. Meşrutiyet´ten sonra yayın hayatına başlayan derginin kendi devri açısından önemi, daha önce dağılan Servet-i Fünun topluluğuna mensup edebiyatçıların eserlerine geniş ölçüde yer vermesinden ileri gelmektedir. Cenab Şehabeddin´in başyazarlık yaptığı derginin yazar-şair kadrosunda Abdülhak Hamid, Tevfik Fikret, Ahmed Haşim, Halide Edib, Ömer Seyfeddin gibi önemli edebiyatçılar yer almıştır.
Ünlü bibliyografya ve biyografi alimi Bursalı Mehmed Tahir kaleme aldığı bu bibliyografya çalışmasında, basılmadıkları için varlığından habersiz kalınan eserlerin bibliyografik tablosunu ortaya koyup bulundukları kütüphaneleri de belirterek, iddia edilenin aksine millet olarak siyaset alanında zengin bir kitap servetine sahip olduğumuzu anlatmaktadır.
Osmanlı Devleti´nde merkezî yönetimin, bakanlıkların, askerî kurumların, vilayetlerin ve bazı özel kurum ve kişilerin senelik olarak ve çeşitli konularda bilgilendirme amaçlı yayınladıkları yıllıkların genel adıdır.
Ünlü bibliyografya ve biyografi alimi Bursalı Mehmed Tahir, kendisini yayın hayatına sokup şöhret kazandıran bu eserinde Türklüğün savaşçılık dışında da izler bıraktığını, nitekim medeniyete büyük hizmetleri dokunan ünlü İslam alim ve düşünürlerinin büyük bir kısmının Türk olduğunu iddia etmektedir.
12. yy Türk şairlerinden Edib Ahmed Yükneki´nin Doğu Türkçesi ile yazdığı nasihatname türündeki bu eseri, Türk-İslam edebiyatının Kutadgu Bilig´den sonra yazıya geçirilmiş en eski ikinci eseri sayılmaktadır. Necib Asım´ın "Hibetü´l-Hakayık", Reşit Rahmeti Arat´ınsa "Atebetü´l-Hakaik" şeklinde okuduğu eser ilk defa Necib Asım Yazıksız tarafından ilim dünyasına tanıtılmış ve yayınlanmıştır.
Milli Mücadele esnasında Mustafa Kemal Atatürk'ün kendisiyle iletişime geçerek Anadolu'daki harekete destek vermesini istediği Seyyid Bey, Cumhuriyet'in ilanından önceki dönemde Mustafa Kemal'e hukukî danışmanlık da yapmıştır. İngilizlerin İstanbul'u işgalinin ardından Malta'ya sürgün edilenler arasında yer alan Seyyid Bey'in görüşleri, dönemin İslamcılık anlayışı içinde modern bir bakışı temsil etmektedir. Eserleri, II. Meşrutiyet sonrasındaki yasalaştırma çalışmaları ile döneminin sosyal ve siyasi gündeminden işaretler taşımakta olup, güçlü bir mantık örgüsüne sahiptir.
Milli kültürümüzde büyük insanların biyografilerinin azlığından yakınarak ünlü mutasavvıflara dair eserler kaleme almış olan son devir düşünür, yazar ve idarecilerinden Mehmed Ali Ayni, bu eserini Carra de Vaux´nun "Gazâlî" adlı eserini örnek alarak yazmıştır.
Osmanlı bibliyografya ve biyografi alimi Bursalı Mehmed Tahir'in kaleme aldığı bu risale, kendisine gelinceye kadar yazılanlar içinde, Hacı Bayram Veli'nin hayatı ve şahsiyetini en kapsamlı şekilde ortaya koyan çalışma olmuştur. Daha sonra Mehmed Ali Ayni tarafından yazılan monografiye de kaynaklık etmiştir.
Mutasavvıf, şair ve muallim olan Şeyh Vasfi, eski edebiyatı savunarak Fars edebiyatının önde gelen şairlerinden çeviriler yapmış; yazdığı sarf ve nahiv kitapları uzun süre mekteplerde okutulmuştur.
Servet-i Fünun dönemi edebiyatçılarından olan Cenab Şahabeddin'in, sağlık müfettişi olarak İstanbul'dan Cidde'ye kadar gidişini anlattığı bu eser, edebi bir üslupla yazılan on yedi mektup içermektedir.