Anasayfa / Müzayedeler / SAHAF /
Lot : 46
Lot : 46
Kategori : Kitap
İsagoci ve Şerhi, Molla Fenari hazretlerinin eseri olup haşiyesi ise Kul Ahmed hazretlerinin telifindedir, Mücellid Ali Bey Basmahanesi,
1288, Arapça, 80 sayfa, 15x23 cm, cilt yıpranmış, Furfuriyus (Porphyrios) tarafından Aristo'nun Kategorilerine giriş olarak yazılan eser; İslam dünyasında aynı maksatla yazılmış eserlerin ortak adı.
Lot Detayları
Süryani asıllı Yeni Eflatuncu filozof Furfuriyus’un, Aristo'nun mantık kitaplarının ilki olan Kategoriler’in anlaşılmasını sağlamak amacıyla kaleme aldığı, bu sebeple de isagoge (eisagoge “giriş”) adını verdiği eserin asıl konusu yazarın “beş ses” veya “beş lafız” (quinqui voces) dediği “beş külli”dir. Kitap, Arapça’ya çevrildiği dönemden itibaren İslam kültür dünyasında Grekçe isminin Arapça’daki söylenişiyle İsaguci olarak anılmış, müslüman müellifler de eserin tercüme ve şerhleri ile aynı mahiyetteki kendi telifleri için ya bu ismi veya Arapça’daki karşılığı olan “el-medhal” kelimesini kullanmışlardır. Eser üzerine çok sayıda şerh yapılmış olup Molla Fenari’nin el-Fevaʾidü’l-Fenariyye’si adlı şerhi bunların en meşhurları dır. Fenari’nin şerhi üzerine yapılan haşiyeler arasında Kul (Kavil) Ahmed diye tanınan Ahmed b. Muhammed b. Hıdır’ın şerhi Kul Ahmed ve Burhaneddin b. Kemaleddin b. Hamid'in el-Fevaʾidü’l-Burhaniye’si önemlidir. Bunlardan Kul Ahmed’in şerhi üzerine Ebu Bekir b. Abdülvehhab el-Halebi bir ta'likat yazmıştır.
Phebus Hakkında
“Phebus Müzayede Evi, alıcılar ve satıcıları online ortamda bir araya getiren bir açık artırma platformudur.”
Bizi Takip Edin
Copyright © 2020 PHEBUS Müzayede