Anasayfa / Müzayedeler / PHEBUS /
Lot : 66
Lot : 66
Kategori : Fotoğraf
Kurtuluş savaşı komutanlarından Refet Bele ve ileri gelenler Galatasaray Lisesinde yemekte, büyük boy fotoğraf, haliyle, 25x37 cm

Refet Paşa, milli zaferden sonra İstanbul'da büyük coşkunlukla karşılanmış, 30 Ekim 1922 günü de Galatasaray Lisesi’ni ziyaret etmiştir. Konferans salonuna girdiğinde kendisine Harbiye'de öğretmenlik yapmış olan lise hocalarından Mösyö Lambert ile karşılaşıp kucaklaşması ayrıca dokunaklı olmuştur.
Mektep Müdürü Salih Arif Bey’den sonra, Namık Kemal'in oğlu Ekrem Bey, onun ardından da öğrencilerden Ali (Teoman) konuşmalar yapmış, en son kürsüye çıkan Refet Paşa şunları söylemiştir: “Gençler, hürriyet ve istiklal... Bu kelimeler çok güzel kelimelerdir. Bunlar bilimle, aydınlıkla korunur. Biz Fransa'yı çok sevdik, seviyoruz, seveceğiz. Çünkü bu- raya, bizlere, eğitim biliminin aydınlığını getirdiler. Bu aydınlığı yayacak gençler sizsiniz. Yalnız, Fransızlar bizi bir borç altında bıraktılar. Bu borcu ödeyin. Zira Türk'ün gururu borç altında yaşamaya tahammül edemez.”

Lot Detayları
Phebus Hakkında
“Phebus Müzayede Evi, alıcılar ve satıcıları online ortamda bir araya getiren bir açık artırma platformudur.”
Bizi Takip Edin
Copyright © 2020 PHEBUS Müzayede