Daha fazla ayrıntı için lütfen tıklayınız.
20. yüzyılın başlarında İngiliz ve Fransızlara göre havacılık, yalnızca Batılılar tarafından yapılacak bir uğraştı; Türklerin ve Müslümanların en az yüz yıl daha bu alanda varlık göstermesi mümkün değildi. İttihat ve Terakki hükûmeti hem bu algıyı değiştirmek hem de İslam dünyasının güvenini kazanmak amacıyla, İstanbul – Şam – Beyrut – Kudüs – Kahire hattını izleyecek bir uçuş planladı. 27 Şubat 1914’te başlayan ve Türk havacılık tarihinde önemli bir yer tutan bu uçuş, ne yazık ki, iki uçağımızın düşüşü, üç havacımızın şehadetiyle yarıda kaldı. İki uçağın düşüşü üzerine, 13 Mart 1914’te Yüzbaşı Kemal Bey ve Yüzbaşı Salim Bey, gönüllü olarak “Ertuğrul” adlı uçakla Kırklareli’nden havalandılar. Ancak uçuşun daha başlarında arızalanan uçak, Edremit’te bir ağacın üzerine düştü. Halkın yardımıyla kurtarılan ve bir arabayla hastaneye götürülen Kemal Bey ve Salim Bey, bir çocuğun oyuncak uçağını göstererek “Sizi bu tayyare ile bekliyorduk ama arabalar getirdi.” sözü karşısında gözyaşlarını tutamadılar. Artık kullanılamaz hale gelen uçağın yerine, Edremit halkının bağışlarıyla yeni bir uçak alındı. “Edremit” adı verilen ve yine Kemal Bey ve Salim Bey’in kullandığı bu uçak, 1 Mayıs 1914’te Kudüs’te büyük gösterilerle karşılandı ve nihayet 9 Mayıs 1914’de Kahire’ye ulaştı.
Marmara Denizi üzerinde ilk uçuşu gerçekleştiren bu iki kahraman havacımızdan biri olan Kemal Bey, Çanakkale Savaşı’nda Kerevizdere çarpışmalarında şehit düşmüştür. Salim Bey ise Kafkas Cephesi’nde savaşmış, Ruslara esir düşmüş, sonrasında Milli Mücadele’ye katılarak çeşitli yararlıklar göstermiş, Soyadı Kanunu’ndan sonra “İlkuçan” soyadını almış ve 1937 yılında vefat etmiştir.
Türk havacılık tarihinin en önemli figürlerinden biri olan Yüzbaşı Kemal Bey’in yüzlerce fotoğraf ve belgeden oluşan evrakı, Kemal Bey ve Salim Bey’in büyük bir fedakârlık örneği olan başarılarını belgelemenin yanı sıra; Türk havacılık tarihine, Balkan Savaşı’na, I. Dünya Savaşı’na ve Milli Mücadele’ye dair çok sayıda fotoğraf ve belge de içeriyor:
Kemal Bey´in Balkan Harbi´nde gerçekleştirdiği keşif uçuşlarında sağladığı yararlılıklardan dolayı, Padişah tarafından ihsan edilen, elmasla süslenmiş altın kordonlu saati kendisine takdim eden Başkumandan Vekili Enver Paşa´nın imzaladığı takdir beratı…
Kemal Bey ve Salim Bey´in Marmara Denizi tayyare ile geçtikleri gün çekilmiş, Kemal Bey´den ithaflı ve imzalı fotoğraf…
Kemal Bey ve Salim Bey´in, Marmara Denizi´ni geçtikleri tarihi uçuştan bir gün önce, arkadaşları Tahsin Bey ile birlikte tayyareleri önünde çekilen hatıra fotoğrafı…
Kemal Bey ve Salim Bey´in, Kahire seferi öncesinde tayyareleri "Edremit" önünde çekilen hatıra fotoğrafı…
Kemal Bey ve Salim Bey´in İstanbul´dan Kahire´ye vardıklarında Türk bayraklarıyla süslenmiş "Edremit" üzerinde çekilen hatıra fotoğrafları…
Kemal Bey´in Erkan-ı Harp Mektebi´nde öğrenci olduğu yıllarda öğretmenleri ve arkadaşlarıyla aldırdığı hatıra fotoğrafı…
Kemal Bey´in babası Mehmed Derviş Efendi´ye ihsan edilen, Sultan Abdülhamid tuğralı rütbe ve nişan beratları (7 adet)…
Kemal Bey´in babası Mehmed Derviş Efendi´ye verilen Mekteb-i Harbiye diploması…
Kemal Bey´in kardeşi Celaleddin Bey’in, Kuleliburgaz’a seyahat eden trene nezaret etmesini konu alan, Refet Bele ve Kazım Karabekir´in ıslak imzasını taşıyan askeri yazışma…
Celaleddin Bey´in Osmanlı Devlet armalı askeri okul diploması…
Celaleddin Bey’in Sultan İkinci Abdülhamid tuğralı diploması…
Kemal Bey´in Tayyare Mektebi’nden, Mısır´a gerçekleştirdiği uçuşun öncesi ve sonrasından ve I. Dünya Savaşı’nda savaştığı Çanakkale Cephesi´nden fotoğrafların yer aldığı albüm… Albümde Kemal Bey´in Rauf Orbay ve Refet Bele ile çektirdiği fotoğrafı, uçağının Kahire´ye iniş yaptığı sırada alınmış bir fotoğrafı ve Çanakkale Cephesi´nde savaştığı günlerden alınmış fotoğrafları yer almaktadır (42 fotoğraf).
Kemal Bey´in kardeşi Celaleddin Bey´in Kurtuluş Savaşı döneminde çekilmiş fotoğraflarından oluşan albüm… Albümde, Mustafa Kemal Atatürk´ün, Fevzi Çakmak´ın, Refet Bele´nin (imzalı) ve İsmet İnönü´nün Kurtuluş Savaşı yıllarından fotoğrafları yer almaktadır (140 fotoğraf).
Kemal Bey´in kardeşi Celaleddin Bey´in Kurtuluş Savaşı yıllarında çekilmiş fotoğraflarından oluşan bir başka albüm… Albümde Mustafa Kemal Atatürk´ün mareşal üniformasıyla alınmış bir fotoğrafı yer almaktadır (91 fotoğraf).
Kemal Bey´in Balkan Harbi’nden, Mısır uçuşundan fotoğrafların ve kardeşi Celaleddin Bey´in Kurtuluş Savaşı ve erken Cumhuriyet dönemlerinde çekilmiş fotoğrafların yer aldığı albüm… Albümde bu fotoğrafların yanı sıra, Sultan Vahideddin´in, saltanat arabasında çekilmiş iki adet fotoğrafı da yer almaktadır (172 fotoğraf).
Kemal Bey´in Balkan Harbi’nden, Mısır uçuşundan fotoğrafların ve kardeşi Celaleddin Bey´in Kurtuluş Savaşı ve erken Cumhuriyet dönemlerinde çekilmiş fotoğrafların yer aldığı bir başka albüm (112 fotoğraf)…
Kemal Bey´in kardeşi Celal Bey´in I. Dünya Savaşı ve Kurtuluş Savaşı yıllarında çekilmiş fotoğrafları, aile fotoğrafları ve Kemal Bey´in tayyaresiyle çıktığı uçuşlarda çekilmiş fotoğraflarının yer aldığı albüm… Albümde Kemal Bey ve Salim Bey´in, Mısır seferine çıkmadan önce onları uğurlamaya gelen Enver Paşa ile çektirdikleri hatıra fotoğrafı mevcuttur (450 fotoğraf).
Kemal Bey´in bir diğer kardeşi Tümgeneral Cemal Derviş Bey tarafından hazırlanmış ve Oliver Bouquet´in, "Généalogies impériales en République : le cas de la Turquie ” adlı makalesinde konu aldığı, Sadrazam Halil Hamit Paşa´ya dayanan aile soyağacı…
Kemal Bey´in kardeşi Tümgeneral Cemal Derviş Bey´in ailesiyle geçirdiği bir yaz tatilinden alınmış fotoğraflardan oluşan albüm (104 fotoğraf)…